Türk Genç Apple’da 2.Defa Açık Keşfetti

Türk Genç Apple’da 2.Defa Açık Keşfetti

   Günümüzde büyük teknoloji şirketlerinin en önem verdiği konulardan birisi olan açıkların bildirilebileceği sistemler, şirketlerin her zaman işine yaramıştır. Dünyanın her yerinden gelen açık bildirileri sayesinde uygulamalarını daha verimli ve güvenilir hale getirmeye çalışıyorlar. Bu sefer ise bu olaydan yararlanan şirket Apple oldu hem de bir Türk söz konusu.

  2015 yılında Apple’de bulduğu açığı bildirdikten sonra ceza alan Çayan Temel isimli genç, yine bir açık buldu ve bunu bildirdi. Apple ise bu defa gence ceza vermek yerine ödüllendirdi. Çayan Temel’in yaptığı açıklamada bulduğu açık için ayrı bir çaba harcamadığını belirtti. Asıl amacının kullanıcılarının zarar görmesini engellemeye çalıştığını söyledi. Daha önceden de çeşitli açıklar bulan Temel, bu sefer bulduğu açığı tesadüfen fark ettiğini belirtti.

 Ayrıca açığı nasıl bulduğunu da açıklayan Temel, bir arkadaşıyla telefonla görüşürken arka planda notlarına göz atmak için ana ekranda dolaşıyordu. Ardından uygulamalar klasöründen bir tanesine girmeye çalıştığında telefonunun donduğunu ve bu donmadan sonra uygulamaların birini yer değiştirmeye çalıştığında telefonunda” mail parolanızı güncelleyin ya da vazgeçin” gibi bir uyarı mesajıyla karşılaştı. Bu uyarı mesajının ardından telefonunun kitlendiğini ve hemen sonra siyah ekran üzerinde Apple logosunun çıktığını açıkladı. Bu durumu çözmeye çalıştığında ise telefonunda ki hiçbir tuşun çalışmadığını belirtti ancak buna rağmen telefon görüşmesinin de devam ettiğini fark etti.

   Bu aşamada telefonunu kapatıp açtığını belirten Çayan Temel, bu işlemi gerçekleştirdikten sonra sorunun çözüldüğünü belirtti. Bu hatanın sadece kendi telefonunda olan bir hata olup olmadığını anlamak için başka iPhone’larda da denedi. Sorunun diğer iPhone’larda da gerçekleştiğini fark ettiğinde bu durumu Apple’a bildirdi. Açığı Apple’a bildirmesinin hemen ardından kendisiyle iletişime geçildiğini ve en sonunda ödül olarak iTunes hesabına 500 TL yüklendiğini ve bir teşekkür maili aldığını belirtti.

  Yazımızın başında Çayan Temel’in daha önceden yine açık bulduğunu belirtmiştik. Bu konuya da değinen Temel, 2015 yılında limitsiz kredi transferi kullanmadan mağazadan ücretli olan her şeyi alabildiği bir açık keşfetmişti. Bu açığı Apple’a bildirdikten sonra teşekkür yerine ceza yediğini sözlerine ekledi.

 Çayan’ın bulduğu bu açık şu an itibariyle iOS 13.2 güncellemesiyle giderildi.