Türk Telekom Son 11 Yılın Rekorunu Kırdı

Türk Telekom Son 11 Yılın Rekorunu Kırdı

  2019 yılının sonlarına yaklaştıkça şirketlerde finansal ve operasyonel verilerini açıklamaya devam ediyor. Son olarak verilerini açıklayan şirket Türk Telekom oldu. Açıklanan sonuçlara göre Türk Telekom, 2008 yılından bu yana elde ettiği gelir ve kar rakamlarını aşmış durumda.

   Türk Telekom’un 2019 yılının ilk dokuz ayı baz alındığında yüzde 15.6’lık bir büyüme elde etmiş durumda. Şirket ayrıca dokuz aylık süreçte 17.4 milyar TL gelir elde etti. Ayrıca şirketinin ilk dokuz ayındaki büyüme oranları ve gelir rakamları baz alındığında 2008 yılından bu yana elde edilmiş en yüksek büyüme oranına ve gelirlere ulaştı. Türk Telekom’un faiz, amortisman ve vergi öncesi  kârının da geçen yılın ilk dokuz ayında göre yüzde 33.4 artarak 8.3 milyar TL olduğu açıklandı.

   Türk Telekom’un yaptığı açıklamada şirketin net kâr oranının da artış gösterdiği belirtildi. Açıklamaya göre şirket son 7 yıldaki en yüksek kâr oranına ulaştığı belirtildi. Ayrıca Türk Telekom 2019 yılının ilk dokuz ayında net kâr olarak 1.9 milyar TL elde etti. Şirketin 2019 yılının üçüncü çeyreğinde elde ettiği 1.1 milyar TL’lik kâr ise son 11 yılın en yüksek kâr oranı oldu.

Ayrıca geçtiğimiz Eylül ayı itibariyle de Türk Telekom’un abone sayılarında da artış oldu. Yapılan açıklamalara göre 30 Eylül 2019 itibariyle şirketin mevcut abone sayısında 1.7 milyon artış yaşandı. Bu artışla birlikte Türk Telekom’un güncel abone sayısı 47.6 milyon oldu. Yapılan açıklamalara göre şirket her alanda büyüme katetti. Şirketin sabit genişbant internet hizmeti sunduğu abone sayısı da 11.3 milyona ulaştı. Fiber şebekesinde de artış mevcut. Şirketin fiber şebeke hizmetini kullanan hane sayısı 884 bin artarak 20.3 milyona ulaştı.

   Türk Telekom’un mobil abone sayısında da artış oldu. Açıklamaya göre 2019 yılının ilk dokuz ayında abone sayısı 1.2 milyon artış gösterdi. Bu artışla birlikte şirketin abone sayısı 22.8 milyon oldu. 

    

   Türk Telekom’un CEO’su Ümit Önal, “Özellikle sabit genişbant ve mobildeki gelir artışının desteği ile bu yılın ilk dokuz ayında gelirlerimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 büyüterek son 11 yılın rekor gelir artışına imza attık” açıklamasını yaptı. Ayrıca Ümit Önal açıklamasında, yabancı para riskini de azalttıklarını belirtti. 

   Türk Telekom’un toplam borcunda da gerileme olduğunu belirtti. Toplam borcun yaklaşık olarak 315 milyon dolar gerilediğini belirten Önal, Türk Telekom’un son dört yılın en düşük borç seviyesine gerilediğini belirtti. Şirketin 2018 yılının son çeyreğinde sahip olduğu 1.8 milyar dolarlık yabancı para miktarını da 2019 yılının üçüncü çeyreğinde 446 milyon dolara düşürdüklerini açıkladı. Ümit Önal, yabancı para da yaşanan azalmayla birlikte kur hareketlerinden daha az etkileneceklerini belirtti.

  Türkiye’deki internet kullanımının artırmaya yönelik çalışmalarıyla alakalı da açıklama yapan Ümit Önal, “Bu hedefimiz doğrultusunda Türk Telekom olarak Türkiye’de son iki yılda yüzde 47’den yüzde 57’ye yükselttiğimiz Türkiye genişbant hane halkı penetrasyonunu yüzde 70 seviyelerine taşıma konusunda sıkı şekilde çalışıyoruz” dedi. 

   Şirketin çeşitli alanlarla da yatırımları devam ediyor. Son olarak 5G alanında geliştirdikleri teknolojilerle ve ürünlerle diğer operatörlerden daha önde olduklarını belirten Ümit Önal, kullanıcıların Türk Telekom’un Online İşlemler uygulamasını da 33 milyon kere indirildiğini açıkladı.