Ubisoft, Yatırımcı Baskısı Altında: Tencent ile Anlaşmayı Yeniden Yapma ve Dava Süreci Başlatma Talebi

Ubisoft, Yatırımcı Baskısı Altında: Tencent ile Anlaşmayı Yeniden Yapma ve Dava Süreci Başlatma Talebi


Ubisoft şirketi yasal ve finansal bir çatışmanın merkezinde yer aldı. Azınlık hissedarları ve yükselen yatırımcı koalisyonu, Tencent’in yan kuruluşuyla yakın zamanda açıklanan anlaşmaya bağlı olarak yargısal sürecin başlatılması talebiyle bir açık mektup yayınladı. Bu eylemler, anlaşmaya olan güveni sarsıyor ve anlaşmanın şartlarının, özellikle de yeniden yapılandırılmasının gözden geçirilmesini gerektiriyor.

Insider Gaming’e iletilen ve Ubisoft’a yönelik mektupta, hissedarlar, şirketten yatırımcılara Tencent ile anlaşmayla ilgili önemli konularda oy kullanma fırsatı sunmak üzere olağanüstü bir genel kurul toplantısı (EGM) düzenlemesi isteniyor. Bu özel toplantı, acil konuların tartışılmasının normal yıllık toplantıya kadar bekleyemeyeceği durumlarda toplanır.

Hissedarların ilk talebi, Tencent ile yapılan anlaşmanın gözden geçirilmesiyle ilgilidir. Onlar, anlaşmanın 4 milyar Euro’dan az olmamak üzere doğrudan aktif satışı şeklinde yeniden yapılandırılmasını talep ediyorlar, bu, zaten her iki taraf tarafından -Tencent ve Ubisoft yönetim kurulu- ön değerlendirme yapıldığı gibi. Hissedarlar, mevcut durumda, anlaşmanın şirkete ve hissedarlarına nasıl fayda sağlayacağının net olmadığını ifade ediyorlar.

İkinci talep, aktiflerin satışından sonra dağıtılacak olağanüstü temettüler üzerine bir oylama yapılmasıdır. Beklentiler, satışın ardından Ubisoft’un hissedarlarına hisse başına 23 Euro ödeyeceği ve bu şekilde toplamda yaklaşık 3 milyar Euro ödeme yapacağı, bu arada da hisselerini elinde tutacağı yönünde.

Bu taleplerin ana nedeni, anlaşmanın şartlarından duyulan memnuniyetsizliktir ve bu, anlaşmanın duyurulmasından bu yana Ubisoft hisselerinin %24 düşmesiyle teyit ediliyor. Yatırımcılar bu anlaşmanın avantajlarından şüphe ediyor ve zorunlu halka arz kurallarını atlatmak için tasarlandığından endişe ediyorlar. Ek olarak, anlaşmanın %10’dan az bir payı olan Guillemot ailesinin kontrolünü güçlendirmeye yönelik olduğunu düşünüyorlar.

Ubisoft’un en değerli üç IP’sinin yeni bir yan şirkete satılması ve hisselerin değerindeki keskin düşüş yatırımcılar arasında şüphe ve memnuniyetsizlik yaratıyor, bu da şirketin geleceğini belirsiz kılıyor.