Ubisoft’a The Crew’ün kapatılmasına yönelik şikayetler kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde gönderiliyor – İnternette nasıl yapılacağına dair talimatlar ortaya çıktı.

Ubisoft’a The Crew’ün kapatılmasına yönelik şikayetler kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde gönderiliyor – İnternette nasıl yapılacağına dair talimatlar ortaya çıktı.

Ocak ayında blogcu Ross Scott (Accursed Farms)’un, Ubisoft şirketine, Aralık 2023’te The Crew online oyununa erişimi kapattığı için toplu bir dava açmaya karar verdiği bilindi.

Son zamanlarda blogcu, haksız yayıncılarla savaşın ilk aşamasına geçti: birçok dilde, Türkçe dahil olmak üzere çevrilen bir web sitesi başlattı (bkz. Stop Killing Games), burada, kullanıcının bulunduğu ülkeye göre nereye şikayet etmesi gerektiği ve şikayetini nasıl hazırlaması gerektiği hakkında detaylı talimatlar sunulmuştur.

Scott’un ifadesine göre, şu anda satın alınmış oyunlara erişimi kapatan yayıncıları sorumlu tutma konusundaki temel sorun, şu anda erişimin kapatılmasının yasa dışı olduğunu belirten belirli yasaların olmamasıdır.

İlk olarak, şirketi, bu tür yayıncı davranışlarının tüketicilerin haklarını ihlal ettiğini yetkililere göstermek isteyen Scott, duyarsız oyuncuları, farklı ülkelerdeki yetkililerin sorunu öğrenmesi için resmi hükümet dilekçelerine imza atmaya çağırıyor (Change.org gibi internetteki boş girişimler değil). Bu dilekçelerde, yayıncıların satın alınan oyunlara destek süresinin sona ermesinden sonra erişimi kasıtlı olarak kapatma uygulamasını yasaklamak önerilirken tüketicilerin haklarının ihlali vurgulanmaktadır.

Scott’un ifadesine göre, uzun zamandır kapatılan oyunların listesini oluşturuyor, ancak sonunda Ubisoft’un bu girişime iten şey, son zamanlarda kapatılan, yaklaşık 12 milyon satın alıcısı olan The Crew’ı kapatmasıdır. Ayrıca bu oyunu geliştiren Fransız stüdyo olan Ivory Tower’dır ve Fransa’da tüketici haklarını koruma konusunda çok katı yasalar vardır – bu sayede Ubisoft’u cezalandırma ve genel olarak endüstriye etki etme şansı vardır.

Scott, The Crew’un sahiplerinin herhangi bir ülkeden, satın alınan oyuna erişim kaybı konusunda Fransa’nın rekabet, tüketici hakları ve vergi kaçakçılığıyla mücadele genel müdürlüğüne (DGCCRF) şikayet gönderebileceğini söylüyor. Daha fazla şikayet yapıldığında Ubisoft ve diğer haksız yayıncıların cezalandırılma şansı artar. Bu nasıl yapılacağı konusundaki adım adım talimatlar web sitesinde mevcuttur.