UEFI ile Yeniden Boyutlandırılabilir Çubuk, Eski Intel İşlemciler için Performansı Artırıyor

UEFI ile Yeniden Boyutlandırılabilir Çubuk, Eski Intel İşlemciler için Performansı Artırıyor

Resizable Bar veya AMD’nin ona Smart Access Memory adını verdiği şey, AMD’nin bunu duyurduğu 2020 yılından bu yana, Ryzen 5000 serisi işlemcileri ve RX 6000 serisi grafik işlemcilerini tanıttığı zamandan beri geniş bir şekilde kullanılabilir hale geldi.

Ancak anakart üreticileri, 2020’ye kadar eski sistemlere performans arttırma işlevini eklemeyi ihmal ettikleri için birçok oyun platformu bu özellikten yoksun kaldı. Bu sorunu GitHub’daki xCuri0 modifiye etti ve eski sistemlere erişimi mümkün kılan Resizable Bar için bir mod yayınladı.

Mod, Resizable Bar ile uyumluluk eklemek için eski anakartların UEFI firmware’ini değiştirir. Bu, UEFI’deki PciHostBridgeResourceAllocationProtocol işlevini, Resizable Bar paneli ile uyumluluğu denetleyen ve uygunsa etkinleştiren yeni bir işlevle değiştirerek gerçekleştirilir. Boyut, UEFI firmware’deki DXE sürücüsüne belirli bir modül eklenerek belirlenir.

Modun Sandy Bridge dönemi gibi eski sistemlerde çalıştığı bildirildi. Teknik olarak, Resizable Bar, PCIe Gen 2.0’ın piyasaya sürülmesinden bu yana var olmaktadır. Ancak, Intel, AMD veya anakart ortakları arasında onun hakkında asla dikkat çekmedi ve AMD, 2020’de Smart Access Memory adı altında onun potansiyelini fark edene ve piyasaya sürüne kadar bekledi.

Resizable Bar, PCIe bus’un “aperture”ini değiştirerek 256 MB’den büyük veri transferini mümkün kılar. Bir amatör olarak düşünüldüğünde, Resizable Bar’ı, bir montaj hattındaki kutuları düşünebilirsiniz. Temelsiz olarak, blok boyutları belirli boyutlarla sınırlıdır, ancak bu işlev etkinleştirildiğinde blok boyutları önemli ölçüde artırılabilir, bu da veri iletim hızını artırır.

Belirli senaryolarda modern grafik işlemcileri, değişken bar sayesinde önemli ölçüde kazanç sağlar. Bazı Radeon grafik işlemcileri, Resizable Bar ile belirli oyunlarda performansı %5 ila %24 arasında artırır. Ancak diğer yandan performansı azaltabilir. Bu nedenle hem AMD hem de Nvidia, her oyun için değişken bar profillerine sahiptir ve bunları sadece gerektiğinde etkinleştirir. İki grafik işlemcisi üreticisi ayrıca Resizable Bar’ın belirli boyutunu ayarlayabilir ve maksimum performansı elde etmek için bunu yapar.

Bu modla eski sistemler, yalnızca Resizable Bar ile elde edilebilecek ek performans elde edebilir. Bu, Resizable Bar’ı destekleyen yepyeni bir grafik işlemciyle eski makinelerini güncellemek isteyen kullanıcılar için özellikle faydalıdır. Intel’in Arc A serisi gibi bazı grafik işlemciler, iyi performans sağlamak için Resizable Bar’ın etkinleştirilmesini gerektirir.