Ünlü Markaların Piyasaya Sürdükleri İlk Ürünler

Ünlü Markaların Piyasaya Sürdükleri İlk Ürünler

   Günümüzde kullandığımız birçok ürün veya hizmet sektörlerinde büyük ve uzman şirketler tarafından üretiliyor. Çeşitli alanlarda yıllardır kendilerini geliştirerek hizmet vermeye devam eden şirketler var. Bunların arasında 15-20 yıllık geçmişi olanda var 100 yıllık bir geçmişi olan şirkette var. Ancak bu şirketlerin ortak özelliği yıllardır sürekli kendilerini geliştirip, müşterilerine her daim yeni hizmet ve ürünler sağlamak. İşte bugün bizde bu büyük şirketlerin piyasaya sürdükleri ilk ürünlerini sizler için derledik. 

1. SONY – Pirinç pişirici (1946)

1.  SONY - Pirinç pişirici (1946)

   Sony’nin kurucularından Masaru Ibuka, ülkelerin yeni bir savaş döneminden çıktığı günlerde evlerde ki elektriğin verimli kullanılamadığını fark etti.  Bu verimsizliği en az indirgemeyi amaçlayan Masaru Ibuka, evlerde pirinç pişirmeyi kolaylaştırmak adına “Pirinç Pişirici” adında bir ürün tasarladı. Bu ürünün amacı bazı pişirme olaylarını daha kolay yapmaktı ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi çünkü bu ürün, ya pirinci çok fazla pişiriyordu ya da çok az pişiriyordu. Bundan dolayı hiçbir zaman seri üretimi yapılmadı ve kullanılamadı. Ancak bu ürün Sony’de muhafaza edilmeye devam ediyor.

2 . AMAZON – Online kitap mağazası (1994)

2 . AMAZON - Online kitap mağazası (1994)

  Şu anda dünyanın en zengin insanı olan Jeff Bezos’un kurduğu şirketin olan Amazon, aynı zamanda günümüzün en büyük şirketlerinden biri. Bu büyük şirket zamanında “Cadabra” adında online kitap mağazasıydı. Bu küçük online kitap mağazası, Jeff Bezos önderliğinde kendini geliştirerek “Amazon” adını aldı. 

3. NINTENDO – Kart oyunları (1889)

3. NINTENDO - Kart oyunları (1889)

   Son 30-40 yılın oyun sektörünün en önemli şirketlerinden biri olan Nintendo’nun temelleri 1889 yılında Japonya’da atıldı. İlk kurulduğu zamanlarda basit ve ama eğlenceli kart oyunları üreterek insanların dikkatini çeken Nintendo, yıllar geçtikçe kendini büyüterek teknolojiye ayak uydurdu. Nintendo ismi de piyasaya sürdükleri ilk kart oyununa bir gönderme içeriyor.

4. LEGO – Ahşap oyuncaklar (1923)

4. LEGO - Ahşap oyuncaklar (1923)

   Bu markanın oyuncaklarından herhangi birinin evlerimize girmediğini düşünemeyiz. Hemen hemen her yaşa hitap eden oyuncaklar üreten Lego, 1930’lu yıllarda o dönemin çocuklarına oynamaları için ahşap oyuncaklar tasarlayarak temellerini attı. Bu ahşap oyuncakların tasarımcısı Christiansen, 1947 yılında bugün bildiğimiz plastik Legoları tasarladığında hiç kimse günümüzün vazgeçilmez oyuncaklarından birinin olacağını bilmiyordu.

5. IKEA – Kargo hizmeti (1943)

5. IKEA - Kargo hizmeti (1943)

   5 yaşında bir çocuğun ticaret yaptığını düşünebiliyor musunuz ? Evet gerçekten de öyle, bu günlerde dünyanın en büyük markalarından biri olacak IKEA’nın kurucusu Ingvar Kamprad, henüz 5 yaşındayken kibrit,tohum,kartpostal ve yılbaşı ağacı dekorasyonları satarak ticarete başlamıştı. IKEA’yı kurduğunda 17 yaşındaydı. Kurulduğu ilk zamanlarda çerçeve,takı,saat,kalem gibi ürünlerin kargolanma işlemlerini gerçekleştiriyordu. Daha sonraları ise mobilya sektörüne atılarak şirketini bu yönde değiştirdi ve bugünkü IKEA’nın halini aldı.

6. APPLE – Computer Apple I

6. APPLE - Computer Apple I

   Apple’ın kurucularından olan Steve Wozniak tarafından tasarlanan ve daha sonraları şirketin büyümesinde en büyük rol sahibi olan Computer Apple I, klavye de yazdığınız harfleri ekrana yansıtabiliyordu. Daha sonraları ise şirketin diğer kurucalarından biri olan Steve Jobs, Silikon Vadisinde gerçekleşen bir etkinlikte yaptığı sunum ve pazarlama teknikleriyle muazzam satış rakamları elde etmesine sebep oldu.

7. TOYOTA – Otomatik dokuma tezgahı (1926)

7. TOYOTA - Otomatik dokuma tezgahı (1926)

 Yıllar sonra araba sektörünün en büyük şirketlerinden biri olacak Toyota’nın, 1926 yılında kurulduğu günlerde otomatik dokuma tezgahı tasarlayarak bunu piyasaya sürmüştü. Bu cihaz o zamanın imkanlarıyla yapıldığı düşünülünce muhteşem özelliklere sahipti. O günlerde çok iyi satış rakamları elde eden Toyota, şu an bile otomatik dokuma tezgahı üretiyor. 

8. GOOGLE – Arama motoru (1998)

8. GOOGLE - Arama motoru (1998)

Stanford Üniversitesinde okuyan iki öğrenci olan Larry Page ve Sergey Bri tarafından bir okul projesi olarak kurulan Google, daha sonraları kendini sürekli geliştirerek ve yenileyerek dünyanın en büyük şirketleri arasına girdi.

9. SAMSUNG – Bakkal-market hizmeti (1938)

9. SAMSUNG - Bakkal-market hizmeti (1938)

    İlk kurulduğu zamanlarda market olan Samsung, uzun yıllar boyunca noodle tarzı yiyeceklerin üretim ve Çin’e satış işlemlerini gerçekleştirdi. Daha sonraları kore savaşından sonra Güney Kore’de  endüstriyelleşme’ye gidince Samsung’ta tekstil sektörüne yöneldi. Teknoloji sektörüne girmesi ise 1970’li yılları buldu.

10. McDonalds – Fast-food restoranı (1955)

10. McDonalds - Fast-food restoranı (1955)

 Bir yolun kenarında sosisli sandviç satarak temelleri atılan dünyanın en büyük fast-food zincirlerinden biri olan McDonalds, satışları artınca menülerine hamburgeri de eklediler. Ardından dükkanlarına bir milkshake makinesi alan Richard McDonald ve Maurice McDonald, büyük bir fast-food zincirinin de temellerini atmış oldular.

11. PIXAR – Resim bilgisayarı (1986)

11. PIXAR - Resim bilgisayarı (1986)

    Alanlarında uzman 3 yazılımcının kurduğu lüks bir yazılım şirketi olan Pixar, ilk zamanlarında devlet dairlerinde kullanılması için yazılımlar geliştiriyorlardı. Edwin Catmull, Alvy Ray Smith ve Steve Jobs tarafından tasarlanan resim bilgisayarı şirketin piyasaya sürdüğü ilk ürünlerden biriydi. Bu ürün o kadar dikkat çekti ki ilk alıcılarından biri Disney Studios oldu.

12. INTEL – Hafıza kartı (1969)

12. INTEL - Hafıza kartı (1969)

Edwin Catmull, Alvy Ray Smith ve Steve Jobs tarafından kurulan şirket, ilk zamanlarında o zamanın lüks donanımsal parçaları üretiyordu. Bu üretilen parçaların başlıcaları hafıza kartı ve hard diskler’di. Daha sonraları ise bünyesine aldığı yazılımcılar sayesinde bugünkü Intel’e evrildi ve büyük bir teknoloji markası haline geldi.

13. PAYPAL – Online ödeme sistemleri hizmeti (1998)

13. PAYPAL -  Online ödeme sistemleri hizmeti (1998)

  1998 yılında bir yazılım şirketi olarak kurulan PayPal, daha sonraları dönemin şartları doğrultusunda kendini geliştirerek online ödeme sistemi’ne dönüştü. Bugünlerde önemli işlere imzasını atan Elon Musk’ta bu şirkette kuruculardan biriydi ve şirketin o zamanlarda kendini geliştirme yolunda büyük katkıları oldu. Şu an bile dünyanın en başarılı online ödeme sistemlerinden birisi durumunda.

14. TWITTER – Mikroblogging hizmeti (2006)

14. TWITTER - Mikroblogging hizmeti (2006)

   Günümüzün en önemli sosyal platformlarından biri olan Twitter’ın temelleri 2006 yılında atıldı. İlk olarak küçük gruplara SMS hizmeti verme düşüncesiyle kurulan şirket daha sonraları ise kendini geliştirerek günümüzdeki Twitter mantığına evrildi.

15. DISNEY – Animasyon (1923)

15. DISNEY - Animasyon (1923)

 Günümüzün animasyon alanındaki en başarılı şirketlerinden biri olan Disney, 1923 yılında kurulduğu zamanlarda ilk olarak The Alice Comedies adında bir animasyon serisini başlatmıştı. O günün imkanları düşünülünce çok akıcı bir yapıya sahip olan seri, o günlerde birçok çocuğun vazgeçilmezleri arasına girmişti. Şu anda bile animasyon alanında sayılı şirketlerinden birisi.

16. STARBUCKS – Kahve dükkanı (1971)

16. STARBUCKS - Kahve dükkanı (1971)

    Aynı üniversiteden arkadaş olan 3 gencin açtığı bir kahve dükkanı olan Starbucks, zaman geçtikçe kendi kahvelerini üreterek müşterilerine daha farklı tatlar sundu. Bu çeşitlilik ve kalite onlara Starbucks’ın günümüzde dahi dünyanın en kaliteli kahve markalarından biri olmasının kapılarını açtı.