Venezuela Kendi Dijital Para Birimine Başlayacak

   Venezuela‘nın yeni liderlerinin otoriter çizgisi ülkeye pahalıya mal oldu. Yanlış yönetim ve yaptırımlar altyapısını sakat bıraktı ve parası giderek değersizleşti. Başkan Maduro, ülkenin yeni şifresini yaratıyor ve bunun bir çözüm olduğunu düşünüyor. “Petro“, Venezuela’nın ana doğal kaynakları (elmaslar, gaz, altın ve yağ) tarafından desteklenecek ve teorik olarak ABD ve diğer ülkeler tarafından “mali blokaj”a sürüklenmesine yardımcı olacak.

   Söz verildiği gibi çalışıp çalışmayacağı belirsiz… Bunun bir yaygara olmadığı varsayılıyor. Maduro, dijital para birimi ne zaman kullanılabilir olacağına dair bir tarih vermedi. Hareketin kongre onayına ihtiyacı var (Maduro tek taraflı hareket etme yolunu bulamazsa). Birçok Venezüellalı temel ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor –insanlar hala açken dijital bir para birimi karın doyurmuyor.

   Kripto para birimleri şu an sıcak (bir Bitcoin, bu yazı itibariyle 11.000 ABD Doları’nı aşıyor), bu yüzden strateji mantıksız sayılmaz. Maduro petroya olan ilginin de böyle olmasını umuyor. Ancak hükümetinin maddi paranın değerini artırmak için çok fazla başarılı olmadığı göz önüne alındığında, sanal nakitleri etkili bir şekilde yönetebileceğine dair pek bir umut yok.  

Kaynak: 1