Wi-Fi Sinyalinizi Arttırmanın 8 Yolu

Wi-Fi Sinyalinizi Arttırmanın 8 Yolu

İnternette yavaş gezinti, canlı yayın donmaları, Wi-Fi sinyallerinin her yere ulaşamaması… Bu sorunların her biri online hayatın nefes alıp vermek kadar önemli olmasıyla beraber çıldırtıcı olabilmekte. İnternet sağlayıcınızın yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, internetinizin hızını test etmek için kullanabileceğiniz bir kaç site var. Ancak, sorun kablosuz modeminizle alakalı da olabilir. Şimdi size kablosuz modeminizi en iyi hale getirmeniz için bir kaç yol göstereceğiz.

1- Modem Yazılımını Güncelleyin

Belki de modeminizin sadece bir güncellemeye ihtiyacı vardır. Modem üreticileri ayarlar bölümünün hızlı olması için bazı güncellemeleri yapmamış olabilir. Modem yazılım güncellemesini yapmanızın kolay veya zor olacağını söylemek zor. Çünkü her modemin farklı bir dili var. Fakat çoğu modem üreticisi ayarlar kısmına bir güncelleme sekmesi yerleştiriyor. Butonu bulduğunuz takdirde güncellemesi kolay olacaktır. Eğer modeminiz biraz daha eskiyse bu konu hakkında üretici sitesine başvurmanız doğru olacaktır. Aslına bakarsanız ağ bağlantınızda sıkıntı yoksa bile güncellemeniz gerek bu yazılımı.

2-Modemi Uygun Bir Yere Yerleştirin

Her oda veya yer modem yerleşimi için uygun olmayabilir. Modemi uygun bir yere yerleştirmezseniz kablosuz hızınızda etkilenebilir. Köşe noktalar ve sinyali engelleyen ögelerin çok olduğu yerler uygun olmayan bölgelerdir. Eğer evinizin merkezine koyarsanız her yere eşit dağılım sağlamış olursunuz.

3-Frekansınızı Ayarlayın

Ağınızın modem arayüzüne bir göz atın ve optimum performans için yapılandırılmış olduğundan emin olun. Çift bantlı bir modeminiz varsa, daha yaygın olan 2.4GHz bandını kullanmak yerine 5GHz bandına geçerek daha iyi verim elde edebilirsiniz. 5GHz yalnızca daha yüksek hızlar sunmakla kalmaz, aynı zamanda diğer kablosuz ağlardan ve cihazlardan daha az etkilenirsiniz, çünkü 5GHz frekansı yaygın olarak kullanılmayan bir ağ bandıdır. Çoğu modern çift bant modem, her iki bantta da aynı ağ adını veya SSID’yi kullanma seçeneğini sunmakta. Modeminizin yönetim arayüzünü kontrol edin, 5GHz ağ seçeneğini arayın ve 2,4GHz ağınızla aynı SSID ve şifreyi verin. Bu şekilde, cihazlarınız mümkün olduğunda en iyi sinyali otomatik olarak seçecektir. (Arayüz size aynı SSID’yi kullanma seçeneği sunmuyorsa, herhangi bir isim verin ve mümkün olduğunda manuel olarak bağlanmayı deneyin.)

4- Kanalı Değiştirin

Diğer kablosuz ağlardan gelen sinyaller, telefon sinyalleri, telsiz sistemleri, mikrodalgalar ve diğer elektronik cihazlardan gelen sinyal dalgaları internet hızınızı etkileyebilir. Özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde bu sıkıntıları yaşamanız muhtemel. Bilirsiniz ki telsizlerde iki kişinin birbirini duyması için aynı kanalda olması gerekir. Aynı şekilde, tüm modern modemler cihazlarınızla iletişim kurarken farklı kanallar arasında geçiş yapabilir. Çoğu modem en uygun kanalı sizin için seçer, ancak komşu kablosuz ağlar da aynı kanalı kullanıyorsa, o zaman sinyal tıkanıklığı ile karşılaşmanız muhtemel olur. Otomatik olarak ayarlanmış iyi bir modem, en az sıkışık kanalı seçmeye çalışır, ancak daha ucuz modemler, en iyisi olmasa bile, önceden tanımlanmış bir kanalı seçer. Bu da bir sorun anlamına gelebilir. Windows tabanlı bilgisayarlarda, komşu Wi-Fi ağlarının hangi kanalları kullandığını görebilirsiniz. Komut isteminden netsh wlan yazarak tüm kablosuz ağların ve yakınınızda kullanılan kanalların bir listesini görmek mümkün. Ayrıca tanımadığınız diğer insanların modeminize bağlı olmamasına da dikkat edin. Bunun için ağınıza mutlaka bir WPA2 şifre tanımlayın.

5. Kalite Kontrolu

Artık bir çok modern modem Kalite servisi (QoS) kullanarak uygulamaların kullandığı bant genişliğini  sınırlayabiliyor. Örneğin, video görüşmelerine dosya indirmelerine öncelik vermek için QoS kullanabilirsiniz – bu şekilde telefonda yaptığınız görüntülü konuşmanın kalitesi, başka birisinin Dropbox’tan büyük bir dosya indirmesi nedeniyle düşmez. QoS ayarları genellikle Gelişmiş yazan sekme altında bulunur.

6-Güncel Olmayan Donanımları Kullanmayın

Mevcut cihazınızdan en iyi şekilde yararlanmak iyi bir fikir, ancak eski bir donanım kullanıyorsanız da en iyi performansı bekleyemezsiniz. Kırılmadığı sürece yenilemem anlayışı maalesef çoğumuzda var. Eğer modemi çok önceden aldıysanız halen 802.11n standartı gibi eski ve yavaş bir donanım kullanıyor olabilirsiniz. Bu kablosuz standartları oldukça düşük bant genişliğine sahip olduğundan internetiniz de aynı şekilde yavaş olacaktır. En son çıkan 802.11ac ise 1Gbps bant genişliğini desteklerken 802.11n 300Mbps bant genişliğini desteklemekte. Farkı siz düşünün. Modeminiz yeni olsa bilgisayarınız olmayabilir. Maalesef bu da bir sorundur. E bunun için bilgisayar mı alayım demeyin. Bizden sadece uyarması… Unutmayın, daha yüksek kaliteli bir modem yalnızca bu hızlı standartları desteklemeyecek, aynı zamanda yukarıda ana hatlarıyla anlattığımız her şeyi de daha iyi yapacaktır.

7-Anteninizi Değiştirin

Modeminiz dahili bir anten kullanıyorsa, harici bir tane daha eklemek akıllıca olacaktır. Modemi aldığınızda harici antenler kutudan çıkabilir, eğer yanında anten gelmezse korkmayın çoğu modem üreticisi antenleri ayrı olarak da satıyor. Anten alırken tek yöne sinyal gönderenleri ve her yöne eşit gönderenlerini göreceksiniz. Çoğu modemin anteni çok yöne sinyal gönderen tarzdadır. Eğer tek yönlü bir anten alırsanız anteni kendinize çevirip yüksek sinyal gücünün tadına varabilirsiniz.

8. Kablosuz Menzil Artırıcı Alın

En büyük sorunlardan biri de mesafedir ve kablosuz sinyalin seyahat edebileceği belirli bir optimum aralık vardır. Ağ, modemin iletebileceğinden daha büyük bir alanı kaplamak zorundaysa veya etrafta çok sayıda sinyallerin takılacağı eşyalar veya duvarlar varsa, internet performansı düşecektir. Eğer sinyal gücünüzü artırmak istiyorsanız bir menzil artırıcı almanız gerekiyor. Menzil artırıcılar modemler gibi çalışırlar ve sinyalin iyi geldiği uzak bir noktadan sinyali tekrar yayar. Bu sonradan yayılan internet sinyali orijinalinin yerini elbette tutmaz ama kesinlikle iş görür. Ama tabi kablo ile bağlamak isterseniz de daha iyi sonuçlar alırsınız. Son olarak, her şeyden önce modeminizle eşdeğer sinyal