Microsoft, yeni Windows 11 işletim sistemini resmi olarak tanıttı. İlk etapta ortaya çıkan sızıntıların çoğu gerçek oldu. Windows 10 halefinin en önemli yeniliklerini detaylı olarak sunuyoruz.
Saniyeler süren kesintiler içeren inişli çıkışlı bir canlı yayında Microsoft, şimdi altı yaşındaki selefine kıyasla birçok heyecan verici yenilikle karşımıza çıkan yeni işletim sistemi Windows 11'i sundu.
Göze çarpan ilk şey, yer yer Apple'ın macOS 11 Big Sur'unu güçlü bir şekilde andıran tasarımın tamamen elden geçirilmesi . Microsoft'un amacının, kullanıcı üretkenliğini teşvik etmek ve yaratıcılığa hitap etmek için tasarımı ve kullanıcı deneyimini daha basit hale getirmek olduğu belli oluyor.
imgeler ekranın ortasına doğru hareket ettiğinden, görev çubuğu artık macOS'tan bilinen dock'u andırıyor. İşletim sistemi sık kullanılan belgeler veya programlar için öneriler sunarken, uygulamalar başlat simgesi aracılığıyla hala sabitlenebilir. Burada Windows 11, en son hangi platformda veya cihazda açıldıklarına bakılmaksızın nesneleri göstermek için bulutun ve Microsoft 365'in gücünü kullanıyor.
Ayrıca, tüm UI öğelerinin arka planın üzerinde yüzdüğü ve artık doğrudan görev çubuğuna bitişik olmadığı da dikkat çekiciyor.
Çoklu görev genişletildi
Özellikle çoklu görev özellikleri açısından Windows 11 gözle görülür şekilde artıyor. Pencerelerin düzeni önemli ölçüde basitleştirilmiştir ve eşleşen pencereler, aynı zamanda, ek gruplar ve sanal masaüstleri (kendi duvar kağıtları dahil) olarak gruplandırılabilir.
Windows 11'in masaüstü, dizüstü bilgisayar, dönüştürülebilir bilgisayar veya tablet fark etmeksizin her cihazda aynı kullanıcı deneyimini sunması gerekiyor.
Ek olarak, işletim sistemi farklı senaryoları ve bunlar üzerinde düzenlenen programları daha iyi hatırlayabilmeli ve bir monitöre bir dizüstü bilgisayar bağlandığında tasarımı daha hızlı geri yükleyebilmelidir.
Windows Mürekkepli kalem ve el yazısı desteğinin de Windows 11'de doğal hissettirdiği ve ayrıca dokunsal geri bildirim içerdiği söyleniyor. Buna uygun olarak, widget'lar da elden geçirildi ve iPadOS ile benzerlikleri olan kendi bildirim alanlarına taşındı.
Sistem, AI aracılığıyla önemli yenilikler hakkında bilgi verirken, widget'lar ayrı ayrı yapılandırılabilir ve boyut açısından ayarlanabilir. Burada, önemli bilgileri tek bir tıklamayla kullanıma sunmak için akıllı telefon dünyasından açıkça ilham alınmıştır.
PC'deki Android uygulamaları
Android uygulamalarının yeni işletim sistemine girme yolunu bulması da heyecan verici – ilgili bir Amazon Appstore, yeni işletim sistemine doğrudan entegre edilmiştir. Böylece Instagram veya TikTok gibi uygulamalar, örneğin yeni videolar veya resimler göndermek için doğrudan PC üzerinden kullanılabilir.
Microsoft Teams iletişim platformu, Windows 11'in piyasaya sürülmesiyle doğrudan sisteme entegre edildi ve iş ve özel görüşmeler için merkezi iletişim noktası olmaya ayarlandı. Yeni Snap Grupları sayesinde, örneğin, PowerPoint sunumlarından, Excel elektronik tablolarından ve Microsoft Teams'deki bir konuşmadan oluşan bir çalışma ortamı, yan yana pencerelerde aynı anda açılabilir.
Oyun: Otomatik HDR, DirectStorage ve Game Pass
Windows 11 ayrıca PC oyuncuları için bazı heyecan verici yeni özelliklere sahiptir. Xbox Series X/S'den zaten bilinen Auto- HDR sayesinde , oyunlar DirectX 11'e dayalı Yüksek Dinamik Aralık (HDR) ile otomatik olarak geliştirilebilir.
Yeni DirectStorage teknolojisi mevcut konsollardan da bilinmektedir ve bundan böyle Windows 11 bilgisayarların oyunlardaki içeriği CPU veya RAM'i zorlamadan grafik kartına daha hızlı yüklemesine olanak tanıyacaktır.
Buna ek olarak, PC için Xbox Game Pass sabit oyun ücreti doğrudan Windows 11'deki Xbox uygulamasına entegre edilecek ve buna, en zayıf giriş seviyesi bilgisayarların bile tarayıcıda en yeni oyunları oynayabileceği xCloud oyun akış hizmeti de dahildir.
Windows 11 Kullanılabilirliği
Windows Insider Programının katılımcıları, yeni işletim sisteminin ilk test sürümünü önümüzdeki hafta gibi erken bir tarihte deneyebilecekler. Son sürüm daha sonra ABD Tatil Sezonundan, yani 2021'in 4. çeyreğinde gerçekleşecek. Çoğu cihaz için Windows 11, 2022'nin başında kullanıma sunulacak.
Windows 10 sahipleri 2022'nin sonuna kadar ücretsiz olarak geçiş yapabilecekler. Ancak acele etmeye gerek yok: Windows 10, 14 Ekim 2025'e kadar tam olarak kullanılabilir olmaya devam edecek.