Windows 11’de güncellenmiş bir kurulum programı Vista’dan bu yana ilk kez ortaya çıkıyor.

Windows 11’de güncellenmiş bir kurulum programı Vista’dan bu yana ilk kez ortaya çıkıyor.

XDA Developers’dan gelen bilgilere göre, Canary kanalındaki Insider’lar için Windows 11 yeni derlemede birkaç değişiklik ve yenilik yapıldı. En dikkat çekici değişikliklerden biri kurulum arayüzüne dair. Artık mor arka plan yerine beyaz bir pencere kullanılıyor ve kullanıcıya Windows 11’i onarmayı veya sistemini tamamen yeniden yüklemeyi seçme imkanı sunuluyor, kurulum sırasında tüm verilerin kaybolacağı uyarısı ile. Pencere çerçeveleri aynı kaldı.

Bu Windows 11 26040 sürümündeki diğer bir yenilik, kullanıcının video görüşmeleri ve diğer iletişim uygulamalarında ses kalitesini artırmaya yardımcı olan Voice Clarity özelliği. Yapay zeka algoritmaları sayesinde gürültü ve yankı bastırılıyor. Bu özelliği destekleyen bazı uygulamalarda, kullanıcı mikrofon aracılığıyla müzik veya diğer sesleri iletecekse bu özelliği devre dışı bırakabilir. Voice Clarity daha önce yalnızca Surface cihazlarda bulunuyordu, ancak artık herhangi bir dizüstü bilgisayarda etkinleştirilebiliyor.

Ayrıca, Ekran Okuyucusu özelliği geliştirildi. Resimlerdeki metnin tanınması daha da keskinleşti, Word belgelerinde metin, yorumlar, yer imleri ve önerilerin okunmasına destek eklendi. Artık aynı anda Ekran Okuyucusu ve sesli kontrolü kullanmak mümkün, ayrıca okuyucuya “daha hızlı konuş” komutu verilebiliyor.

Windows LAPS (Yerel Yönetici Parola Çözümü) sisteminde bir dizi yeni özellik eklendi, bu özellikler arasında hesapların otomatik yönetimi, uzun parolaların okunabilirliğini engelleyebilecek bazı karakterlerin devre dışı bırakılma olanağı ve parolaların daha okunabilir bir şekilde gösterilmesi bulunuyor. Ayrıca, kelime ve karakter uzunluğu seçerek gerçek kelimelerden uzun parolalar oluşturmanızı sağlayan bir parola cümlesi seçeneği eklendi. LAPS ayrıca yerel parolanın Active Directory’deki parola ile eşleşmediğinde bu konuda size yardımcı olabilir.

Diğer değişiklikler arasında USB4 2.0 arabirimli hızlı cihazların desteklenmesi 80 Gbps’e kadar, WordPad’in sistem paketinden kaldırılması, Görev Yöneticisi simgesinin güncellenmesi, sıkıştırma seçeneklerinin güncellenmesi, tarayıcıda “Paylaş” düğmesine basıldığında sosyal medyada yayınlama olanağı sunan sistem penceresi ve Yerel Ağda dosyaların daha hızlı bir şekilde paylaşılabilmesi için Yakındaki Paylaşım özelliğinin optimize edilmesi bulunuyor.

Bunlar, Insider’lar için Canary kanalındaki Windows 11 derlemesine eklenen değişiklik ve yeniliklerden sadece bazıları.