X-Silicon, CPU, grafik işlemci ve RISC-V NPU’nun birleştiği C-GPU mimarisini tanıtıyor

X-Silicon, CPU, grafik işlemci ve RISC-V NPU’nun birleştiği C-GPU mimarisini tanıtıyor

Yapay girişim X-Silicon, silikon IP çözümleri ile tanınan, düşük enerji tüketimli ve verimli performans odaklı çözümlere odaklanan yeni “C-GPU mimarisi” ni tanıttı.

Jon Peddie Araştırmaları, X-Silicon’un, RISC-V işlemci ile birleştirilen yeni grafik işlemci mimarisiyle “verimli hesaplama” pazarına giriş yapmaya karar verdiğini bildiriyor. Grafik işlemcisi mimarisinde RISC-V vektör işlemcilerini kullanmayı planladıkları belirtiliyor. Bu da mimarileri çok daha verimli bir şekilde bir araya getirmelerine olanak tanır ve sonuçta daha hızlı çalışmayı ve düşük enerji tüketimini garanti eder. X-Silicon’un C-GPU platformunun, güç ve performans arasındaki dengenin üreticiler için oldukça sert olduğu otomotiv ve gömülü bilgisayar pazarları gibi segmentlerde hakim olması planlanıyor, bu nedenle bu tür verimli çözümler tercih edilmektedir.

Şimdi, X-Silicon’un C-GPU mimarisini, nasıl tanıttığı gibi yapacağı konusuna gelince, şirket, “açık kaynaklı birleşik bir RISC-V vektör işlemcisi ile grafik işlemci ISA’sını sunarak, RISC-V temelindeki platformunu kullanmayı planlıyor”

C-GPU, hesaplama kaynaklarını verimli bir şekilde yönetmek için gerçek zamanlı işleme ile grafik renderleme birleştiren NanoTile adlı patentli bir mimariye sahiptir. Ayrıca, NanoTile’ın, veri akışını optimize etmesinden dolayı AI/ML uygulamalarına önemli katkıda bulunduğu düşünülmektedir, bu da onu en azından kağıt üzerinde modern NPU tekliflerine karşı yaşanabilir bir alternatif haline getirmektedir.

X-Silicon, C-GPU mimarisinin gelecekte büyük ilgi göreceğine ve NanoTile ve RISC-V platformları sayesinde üreticiler için çekici bir paket oluşturmayı planladığına inanıyor, bu da onun gelecekteki dağıtımını artıracak. Şirket, SDK’yı en yakın aylarda özel ortaklar için kullanıma sunmayı planlıyor, ancak mimarinin ne zaman piyasaya çıkacağını belirtmedi, ancak tahmini rakamlara göre, bunun önümüzdeki yıl veya iki içinde gerçekleşeceği düşünülmektedir.