Yapay Zeka Sadece İzleyerek Video Oyunu Yapabilir

Yapay Zeka Sadece İzleyerek Video Oyunu Yapabilir

Yapay Zeka Oyun Yapabilir mi ?

Yapay Zeka Oyun Yapabilir mi ?

Kurulmuş isimlerden indie geliştiricilere kadar bu günlerde birçok video oyun şirketi var. Video oyunları yaratma kabiliyetine sahip herkesin bunu denediği an geldiğinde, Georgia Institute of Technology araştırmacısı tamamen kendi türündeki yeni geliştiriciyi tanıttı. Çevrimiçi olarak yayınlanan bir araştırma makalesinde Georgia Tech ekibi, yapay zekanın (AI) bir video oyunu yapmak için nasıl kullanılabileceğini gösterdi.

Daha spesifik olarak, bir video oyunu yeniden oluşturun: ekibin Yapay Zekası (AI), oynanan oyunlara bakarak Super Mario Bros ve Mega Man gibi klasik iki boyutlu başlıkları yeniden yarattı. Georgia Tech AI, tam sürümleri yeniden oluşturmazken AI‘nin bu klasik oyunların arkasındaki oyun motorunu öğrenebileceğini gösterdi. Gördüğü oyunu yeniden yaratma yeteneği, DeepMind‘in AlphaGo‘su, Atari oyunları ve StarCraft II‘yi oynayan sistemler ve Elon Musk‘un Dota oyun botu gibi benzerlerini oyun oynayan AI’lerinden farklı hale getiriyor. 

Elbette, göz önüne getirilecek kısıtlamalar var (burada fazla söz vermiyoruz – No Man’s Sky gibi). Georgia Tech’in AI’sı her şeyi sıfırdan öğrenmedi. Oyunun başlangıcından itibaren, oyun içerisindeki tüm spritlerin görsel bir sözlüğünün yanı sıra göreceği şeyi analiz etmek için nesnelerin konumu ve hızı gibi bir dizi temel kavramla donatılmıştır. 

Araştırmacı, “Bu çalışmada piksel girdisi üzerinden basit arama yoluyla ileri bir simülasyon modelini öğrenmek için yeni bir yaklaşım sunuyoruz” dedi. Basitçe söylemek gerekirse, AI, binlerce çerçeve ve oyun pikselini izleyerek oyunu yapmayı öğrendi. Bu, neden ve etki bağlantısı kurmak için bir kareden diğerine değişiklikleri gözlemlemeyi içeriyordu. Sonunda, AI küçük kurallar inşa etmeye yetecek kadar şey öğrendi ve bu da oyunun motorunu yeniden yaratacak kadar yaklaştırmasına yardımcı oldu.

“Videonun her karesi için gerçekleri toplayan bir ayrıştırıcıya sahibiz. Başrol yazarı Matthew Guzdial The Verge’ye verdiği demeçte, “Mario’nun hangi animasyon halinin içinde olduğunu veya olayların hangi hızlarda hareket ettiğini” belirtti. “Dolayısıyla, Mario’nun bir Goomba’nın hemen üstünde, bir sonraki adımda Goomba’nın gittiğini düşünün. Bundan hareketle, Mario Goomba’nın hemen üstünde ve hızı negatif olduğunda, Goomba kaybolur ” 

Elde edilen rekreasyon hala en iyi şekilde karışıksa da, Georgia Tech AI tarafından kullanılan temel mekanizma aslında gerçek dünyadaki faydalı uygulamalara sahip olabilir. Araştırmacılar yazdığı gibi, “Akıllı ajanlar kendi çevreleri hakkında tahminlerde bulunabilmelidirler”. Örneğin, kendi kendine sürüş araç teknolojisinde kullanılan özerk sistemlerde yararlı olduğu kanıtlanabilir. Sonunda insanlığın yaptığı gibi dünyayı anlaması için AI geliştirmede de yararlı olabilir. Açıkçası bu çok zaman alacak ve çok işe yarayacaktır, ama belki de 2B oyunların yeniden yaratılması doğru yoldaki küçük bir adımdır.