Yeni Nesil Oyun Konsollarının Fiyatları 399 Dolardan Fazla Olabilir

Yeni Nesil Oyun Konsollarının Fiyatları 399 Dolardan Fazla Olabilir

     Firmaların son zamanlarda piyasaya sunacağı oyun konsollarının oldukça gelişmiş olacağı herkes tarafından kabul edilen bir gerçek. Geçtiğimiz hafta Bloomberg’in yaptığı açıklamaya göre yakın zamanda tanıtılacak olan Playstation 5’in ünite üretiminin yaklaşık 450 dolara mal olduğunu bildirmişti. Ayrıca Bloomberg, konsolun donanımsal özelliklerini de baz alarak Playstation 5’in yaklaşık 470 dolar olacağını belirtti.

    Ancak geçtiğimiz gün oyun platformu olan Digital Foundry’ın Teknoloji Editörü olan Richard Leadbetter tarafından şaşırtan bir açıklama geldi. Richard Leadbetter’e göre yakın zamanda piyasaya çıkacak yeni nesil oyun konsollarının şu an piyasada bulunan oyun konsollarından çok pahalı olmaması gerektiğini düşünüyor.

   Richard Leadbetter, yaptığı açıklamanın devamında ise, yeni nesil konsollarda kullanılan donanımların üretiminin pahalı olduğunu (katı hal depolama, masaüstü sınıfı yüksek performanslı CPU, 16GB GDDR6’ya sahip olacaklarını göz önünde bulundurarak) kabul ediyor ve bu sene içerisinde Microsoft ve Sony’in geliştirdikleri yeni nesil oyun konsollarında bu pahalı teknolojiyi kullanmak zorunda olduklarını belirtiyor, bunun nedenini ise nesil sıçramasını Playstation 4 ve Xbox One’ın baz alınarak değil de Pro ve X’in baz alınması gerektiğini düşünüyor.

     Bu konsollar hakkında şu ana kadar bildiğimiz detaylardan birisi konsolların birim üretim maliyetinin Bloomberg tarafından önerilen 450 dolardan daha yüksek olabilir. Eğer böyle bir fiyatlandırma söz konusu olursa firmaların istediklerini satış rakamlarına ulaşamayacaklarını belirten Richard Leadbetter, Sony ve Microsoft’un yeni nesil oyun konsollarını çok uygun fiyatlarla satmaya hazır olabileceklerini belirtti.

     Bloomberg yaptığı tahminlerde, 2013 yılında 399 dolarlık etiket fiyatıyla satışa sunulan Playstation 4’ün İngiltere merkezli bilgi sağlama şirketi IHS Markit’e göre üretimin Sony’e 381 dolara mal olduğunu belirtti. Eğer Bloomberg’in tahminleri doğrultusunda maliyetin 450 dolar olursa Sony, Playstation 5 için 470 dolar gibi bir fiyat belirlemesi bekleniyor.

    Şu an itibariyle bu iki dev şirketten fiyatlandırma hakkında bir açıklama gelmedi ancak veriler göz önünde bulundurulduğunda yeni nesil konsolların 399 dolar gibi bir etiket fiyatına sahip olması söz konusu değil. Şirketlerin kendi aralarında ki oluşan rekabet bu fiyatlandırmayı oldukça etkileyecektir. Bakalım önümüzdeki günlerde ne gibi gelişmeler olacak ?