Mangala oyununun geçmişi oldukça eski dönemlere dayanıyor. Mangala oyun türü olarak ilk kez, Orta Asya'da bulunan Türkler tarafından oynanmaya başlanmıştı. Mangala nedir?, nasıl oynanır?, bu oyuna ait kurallar ve taktikler hakkında detaylı bilgiler…
Mangala Nedir?
Mangala oyunu bir mantık oyunudur. Aslında çeşitli kurallara göre oynanan bu oyun çok basittir. Oyunda genellikle yapılması gereken şey, oyunun başında doğru stratejiyi belirlemektir. Stratejiyi belirledikten sonra oyunun sonuna kadar stratejiye devam etmeniz yeterlidir. Mangala oyunu aslında bazı kavramları sembolize ediyor. Bu semboller 12 oyuğu ve 12 ayıyı temsil eder ve oluktaki her 4 taş 4 ayıyı temsil eder. Ek olarak, soldaki ve sağdaki hazineler Doğu ve Batı'ya ait olduğunu gösterir.
Mangala Nasıl Oynanır?
Mangala oyunu 2 kişinin oynadığı bir oyundur. Her oyuncu başlangıçta 24 taş alması kaidesiyle oyuna başlarlar. Mangala oyununda tahtada 12 oyuk bulunmaktadır. Bu oyuklara ev veya çukur da denir. Her oyuncunun yanında bulunan kısımda 6 oyuk vardır. Oyuncu, taşı sadece kendi tarafındaki oyuktan çıkarabilir. Oyuncu, taşı yan delikten çıkardığında, taşı yalnızca rakibin oluğunda bırakabilir. 6 oluğun her iki yanında da büyük bir oluk bulunmaktadır.
Bu büyük deliklere oyuncunun hazinesi denir. Amaç, her oyuncunun “hazine” adı verilen bir bölümde kendi taşlarını toplamaktır. Oyuncunun sağ tarafındaki delik, oyuncunun hazinesidir. Oyunlar genellikle oyuna kura çekerek başlar. İlk başlangıç aşamasında, oyuncunun her delikte 4 taşı bulunmaktadır.
Mangala Kuralları
-İlk sıradaki oyuncu bir oyuk seçmelidir. Sonra 4 taşı alarak ve birer birer soldaki deliğe bırakmalıdır. Buradaki önemli kural şudur: bu, oyuncunun aldığı 4 taşın yalnızca birisini bırakmasıdır.
-Oyuncunun adım adım bıraktığı taş olurda kendi hazinesine isabet ederse hamle sırası tekrardan yine aynı oyuncuya geçer.
-Oyuncunun attığı son taş eğer ki rakip oyuncunun oyuklarını çift yapar ise, (2, 4, 6, 8) taş gibi rakip oyuncuda bulunan tüm taşları kendi hazinesine atma hakkı kazanır.