Kuantum Bellek Depolama, Daha Verimli Ve Daha Güvenli

Kuantum Bellek Depolama, Daha Verimli Ve Daha Güvenli

KUANTUM BELLEĞİ

Kuantum belleğin ilerletilmesi için büyük bir ilk olan Paris’teki Laboratoire Kastler Brossel (LKB) araştırmacıları, kuantum bitlerinin (kbit’ler) güvenli bir şekilde depolanması ve alınmasını sağlamışlardır. Optik kbit depolama alanının verimliliği daha önce yüzde 30 iken, LKB’deki fizikçiler bunu yüzde 70’e yükseltti. Kuantum bellek, bir kuantum iletişim ağı oluşturmak için gereklidir, çünkü bu son gelişme, teknolojinin geleceği için önemli bir adımdır.

Doktora sonrası bir araştırmacı ve yazar olan Kun Huang, basın bildirisinde kuantum ağnın, Nature Communications dergisinde açıklanan yeni teknoloji için yalnızca bir olası uygulama olduğunu söyledi. “Ayrıca, verimlilik, sertifika protokolleri veya  kuantum para gibi kritik bir rol oynayan gelişmiş görevlerin yolunu da açıyor. Bu cihaz  kuantum ağları için birçok zorlu soruşturmanın kalbinde olabilir. “

BİNA AĞLARI

Bu çalışmada, araştırmacılar bilgiyi bir fotonik kubitte lazer ile soğutulmuş sezyum atomlarının bulutuna aktardı. Bir kontrol lazer ışını kullanarak, bilgi taşıyan sinyal lambasını yavaşlattılar. Lazer ışını kapatıldığında sinyal içerildi ve bilgiler atomların bir uyarımına dönüştürüldü. Kbitler, atom bulutundan % 99’dan fazla bir oranla alındı.

Tıpkı geleneksel bellek, geleneksel bilgisayarların vazgeçilmez bir parçası olduğu gibi, kuantum bellek, kuantum bilgisayarların işleyişi için anahtar olacaktır. İyonlar ve kristal yapılar gibi materyallere konan kuantum hafızası, kuantum ağı (tipik olarak bir foton) içindeki bilgi taşıyıcısının ve bir fiziksel depolama ortamının etkileşime girmesine izin verir. Bununla birlikte, bu son araştırmaya kadar, kuantum bellek ile, yalnızca kbit’lerin üçte birinden daha azını başarılı bir şekilde depolamak ve almak mümkün olmuştur.

Bu yeni teknoloji, kuantum iletişim ağlarına geçişimizi hızlandırırsa, teknoloji güvenliğinde yakında yeni bir döneme girebiliriz. Kuantum ağları kesintiye karşı korumalı önlemler sunacaktır; bu, veri ve bilgiye çok fazla güvenebileceğimiz bir çağda önemli bir gelişme. Bu ağlar mevcut güvenlik kaygılarını giderebilir ayrıca bilgi ve bilgi işlem kapasitesini genişletme fırsatlarına izin verebilir.

Kaynak: 1