Modern bir PC veya dizüstü bilgisayar veya bu tür herhangi bir cihazda tipik olarak hem CPU hem de GPU bulunmalıdır. Ancak bunlar, farklı işlevlere sahip tamamlayıcı bileşenlerdir.
Hem CPU'lar hem de GPU'lar, büyük miktarda veriyi, talimatları ve karmaşık işlevleri daha hızlı hesaplamaya yardımcı olan mikro işlemcilerdir. Yine de önemli ölçüde zıt noktaları vardır.
Yeni bir PC veya dizüstü bilgisayar almak istiyorsanız, hangi CPU ve GPU'ya ihtiyacınız olduğunu bilmek son derece önemlidir.
CPU nedir?
CPU veya bir bilgisayarın merkezi işlem birimi, temel mantıksal, aritmetik, giriş / çıkış işlevlerini yerine getirir. Bilgisayar programının talimatlarını veya girişini tamamlamak için gerekli donanımdır.
Bir CPU, kontrol ünitesi veya CU, aritmetik veya mantık ünitesi veya ALU ve annda erişim deposu veya IAS içerir.
Bir bilgi işlem süreci, bir giriş cihazından bir talimat verildiğinde veya CPU'ya belirli bir görevi yapması için komut veren bir bilgisayar programından geldiğinde başlar. Bir cihazdan gelen bir giriş, CU aracılığıyla ALU'ya aktarılır.
ALU daha sonra talimatı IAS'de bulunan verilerle tamamlamak için talimatı izler. Tamamlandığında, ALU ilgili verileri depolar veya basitçe CU aracılığıyla çıkış cihazına aktarır.
Yaptığınız her bir tuş vuruşu veya fare hareketi, bilgisayarınızın tüm bu işlemden geçmesini gerektirir. Bize göre, bir harf yazmak veya fareyi kaydırmak anlık çıktıları gösterir.
Ancak bilgisayarınız her saniye daha karmaşık işler yapar; işletim sistemi, arka plan uygulamaları, Wi-Fi vb.
CPU Nasıl Çalışır?
PC'nizde veya dizüstü bilgisayarınızda gerçekleştirdiğiniz her işlev bir elektrik sinyalleri kümesidir. Her bir transistör tarafından yapılan açma ve kapama sinyalleri, veri ölçeğini ve hesaplamanın temelini oluşturur.
CPU, giriş ve çıkış komutları dahil her bir veri noktasını tek bir bilgisayar çipine yerleştirilmiş milyarlarca transistörün yardımıyla işler ve her biri veri hesaplama ve işleme için açma ve kapama sinyalleri oluşturur.
Veriler, insan zihninin anlaması veya okuması imkansız olan birden çok basamakta çalışan sayılar olarak, CPU'larda, RAM'de veya ROM'da saklanır.
Temelde, bir CPU, uygulama yöntemleri insanlar tarafından tasarlanan ancak mutlaka takip edilemeyen bir teoriye dayalı olarak çalışır.
İşte bu yüzden CPU bugün hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi ve aksi takdirde zaman alıcı veya olanaksız olmayan görevleri tamamlamamıza ve gerçekleştirmemize yardımcı oldu.
Modern bilgi işlemin derinliklerine inmek için, CPU'lar mikro işlemcilere, temel birimlerini içeren ve tüm işlevleri yerine getirebilecek CPU mimarilerinin tek yongalı türlerine dönüştü.
GPU nedir?
GPU terimi ilk olarak GeForce 256'yı piyasaya sürdüğünde NVIDIA tarafından popüler hale getirildi . Halk arasında ilk geleneksel GPU olarak kabul edilen bu, özellikle bilgisayar şekillerini tasarlayabilen tek yongalı bir işlemciydi.
GeForce 256, saniyede 10 milyon poligon hesaplamayı başardı.
Günümüzde mevcut olan GPU'lar, genel olarak video kartları olarak bilinen entegre grafik işlemcilerine veya IGP'lere ve ayrık GPU'lara ayrılabilir.
Bu GPU'lar, masaüstü anakartlarında ayrı eklentiler olarak veya bir masaüstü / dizüstü bilgisayarda ayrı olarak monte edilebilir.
IGP'lerden farklıdırlar ve daha fazla işlem performansı sunabilirler. Tümleşik grafik kartları, CU ve belleği CPU ile paylaşır, dolayısıyla işlevler ve performans açısından sınırlıdır.
GPU Nasıl Çalışır?
Temelde aynı olmasına rağmen, bir GPU, bir CPU'dan daha fazla işlemci çekirdeğine sahiptir. Ancak GPU çekirdekleri önemli ölçüde daha yavaştır.
Bir CPU, basit sezgisel görevlerde en iyisidir; internette gezinmek, bilgisayarınızın işletim sistemini çalıştırmak, vb. Ancak konu oyun, grafik tasarım vb. Gibi toplu zahmetli görevler söz konusu olduğunda, birçok çekirdeğin birlikte çalışması daha iyidir.
Binlerce çekirdekli bir GPU, büyük bir görevi çok sayıda küçültülmüş göreve böler, yavaş işlemcilerin paralel olarak hesaplamasına yetecek kadar küçüktür ve tüm görevi verimli bir şekilde tamamlar.
GPU, karmaşık bir görevi birden çok küçük göreve bölmek ve ardından gerçekleştirmek için birden çok çekirdek kullanan gelişmiş paralel hesaplamaya bir örnektir.
GPU olarak adlandırılsalar da, bu işleme birimleri, grafik oluşturmanın ötesinde, büyük veri havuzlarıyla her türlü karmaşık görevi gerçekleştirebilir. Üst düzey GPU'lar , yapay zeka ve derin öğrenme için gerekli donanım desteğini sağlar.
CPU ve GPU: Peki Fark Nedir?
Mimari – CPU'lar birkaç güçlü çekirdekten oluşurken, GPU'lar çok sayıda zayıf çekirdekten oluşur.
Bellek – CPU'lar, aynı anda birden fazla görevi çalıştırmak için yüksek bellek yedeklemesine ihtiyaç duyar, ancak GPU'lar, işledikleri veri miktarına kıyasla çok daha az bellek gerektirir.
İşleme – CPU'lar seri komut işleme için uygunken, GPU'lar paralel komut işleme için tasarlanmıştır.
İş akışı – CPU'lar birden fazla basit talimat üzerinde art arda çalışabilirken, GPU'lar az sayıda ancak daha karmaşık görevlerde daha hızlı çalışabilir.
Birlikte çalışabilirlik – Bir CPU, sınırlamalarla bir GPU olarak çalışabilir, ancak bir GPU, CPU olarak çalışamaz.
Uzmanlık – CPU'lar çeşitli talimatları ve görevleri yerine getirebilir, ancak bir GPU yalnızca CPU'ların gerçekleştiremediği belirli bilgi işlem görevleri üzerinde çalışabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
GPU, CPU olarak çalışabilir mi?
GPU, çeşitli mimariler nedeniyle öncelikle CPU olarak çalışamaz. Bir CPU saniyede daha fazla talimat gerçekleştirirken, GPU saniyede daha fazla veri hesaplayabilir. Bir GPU, büyük miktarda veriyi ve karmaşık görevleri işlemek için CPU'dakilerden daha az güçlü birden çok çekirdeğe sahiptir. Bir GPU'yu CPU olarak kullanmak için tamamen ayrı programlama gerekir. Bir CPU'nun ALU'su ile bir girişi veya yazılım talimatını işleyebildiği durumlarda, bir GPU, istenen sonuçlar için verimli bir şekilde çalışmak için bu talimatı ilgili programlamayla birden çok alt talimata ayırmayı gerektirecektir.
CPU, FPS'yi etkileyebilir mi?
Bir CPU ve GPU'ya ihtiyacınız var mı?
Daha önemli CPU veya GPU nedir?
Önce GPU'yu veya CPU'yu yükseltmeli miyim?
Sonuç
Hem CPU hem de GPU, yerel işlemci çekirdeklerine, belleğe ve hatta bir giriş / çıkış sistemine sahip işlemci yonga setleridir (bir grafik kartı, işlenmiş verileri doğrudan ekran birimine aktarabilir.) CPU'nun temel çoklu görev gücünü sağladığı yerde, grafik kartı aşağıdakileri sağlar: karmaşık verileri ve görevleri işlemek için gerekli homurdanma. Önümüzdeki yıllarda hem PC'niz hem de dizüstü bilgisayarınız için ihtiyacınız olacak. Bilgisayarlar ve işlemciler daha kompakt hale geldikçe, CPU'ların ve GPU'ların tek bir işlem birimi mimarisi altında birleşmesi çok uzun sürmeyebilir.