14 ve 13. Nesil Core K Serisinin Kararsız Çalışması Hakkında Intel’in Resmi Açıklaması: “Varsayılan Ayarları Kullanın”

14 ve 13. Nesil Core K Serisinin Kararsız Çalışması Hakkında Intel’in Resmi Açıklaması: “Varsayılan Ayarları Kullanın”

Intel, son masaüstü PC’lerde Intel Core 13. ve 14. nesil işlemcilerin belirli iş yükleri sırasında çökmelere neden olduğu bir dalgadan sonra, son kullanıcıları ve platform üreticilerini, birçok BIOS’a eklenen (veya eklenen) resmi profillerini kullanmaya davet eden bir açıklama yayımladı.

Çökmelerin boyutları şu anda bilinmediği için, birçok kişi çiplerin yüksek yükler altında istikrarsız olduğunu, anakart üreticileri tarafından uygulanan standart olmayan güç ayarları nedeniyle olduğunu tahmin ediyor. Anakart üreticileri bu soruna yanıt olarak, performansı artırmak için “Intel Baseline Profile” ile BIOS ayarları yayınladı, ancak bu profiller genellikle Intel’in varsayılan güç profili ayarlarına uygun değildir.

Birkaç anakart üreticisi “Intel Baseline Profile” yazılı BIOS profilleri yayınladı. Ancak bu BIOS profilleri, Intel tarafından, 13. ve 14. nesil işlemcilerde bildirilen kararlılık sorunları hakkında ortaklarla paylaşılan “Varsayılan Intel Ayarları” tavsiyeleri ile uyuşmamaktadır. Bu “Intel Baseline Profile” BIOS ayarları, görünüşe göre, önceki olarak Intel’in anakart üreticilerine sunduğu farklı işlemci güç besleme kılavuzlarına dayanmaktadır, anakartın sağladığı güç besleme seçeneklerine göre değişen 13. ve 14. nesil K işlemciler için. Intel, anakart üreticilerine gücü “temel” besleme ayarları kullanmalarını önermemekte ve daha yüksek değerleri işleyebilen kartlarla kullanılmak üzere Intel tarafından önerilen “Varsayılan Intel Ayarları” işlemci besleme ayarlarını sunmaktadır. Intel “Varsayılan Intel Ayarları” önerilen kombinasyonu, ısıl düzen ve besleme ile olası besleme profillerini anakartın yeteneklerine göre seçme seçeneğine sahiptir.

Intel şimdi, düşük seviye anakartlarda temel performans için “Varsayılan Intel Ayarları” profilini kullanmanın tavsiye edildiğini, ancak güvenilir anakartlarda K serisi işlemciler için tavsiye edilmediğini açıkladı. Intel, yüksek sınıf anakartlarda işlemcinin gücünü sınırlamak yerine, bu işlemciler için uygun olan Performance veya Extreme profillerini kullanmayı önermektedir, bu da Core i9-13900K/KF, Core i9-14900K/KF, Core i9-13900KS ve Core i9-14900KS gibi işlemciler için uygundur. Bu profiller, anakartın güç besleme yeteneklerine bağlı olarak farklı seviyelerde olabilir.

Platform geliştiricilerine, anakartlarıyla uyumlu maksimum güç profili uygulamalarını önererek, Intel, işlemcilerinin yeterli gücü alacağını ve son kullanıcının Intel garantisi koşullarına uygun olarak işlemcilerinin tam performansını elde edeceğini garanti ediyor.