Dünya’da hayat her zamanki gibi devam edecek, küçük kavgalar, faturalar, kiralar, karışık işler… Ancak uzayda sürekli değişik, muhteşem olaylar oluyor.
Açıkçası önümüzdeki yıl heyecan verici olaylar olacağını tahmin ediyoruz. En iyi bildiğimiz şey ise 2018’de gözlerinizi gökyüzünde tutmanız gerektiği. İşte 2018’de bizi heyecanlandıracak 7 olay.
1. Tutulmalar
Bu yıl yine tam güneş tutulması olmayacak, ancak dünyanın dört bir yanından çeşitli yerlerde görülebilecek üç kısmi güneş tutulması ve iki adet toplam ay tutulması var.
31 Ocak – Avustralya, Kuzey Amerika, Doğu Asya ve Pasifik Okyanus’undan görülen tam ay tutulması
15 Şubat – Antartika, Şili ve Arjantin’in bir bölümünde görülen kısmi güneş tutulması
13 Temmuz – Antartika ve Avustralya’nın güney ucundan görülen kısmen güneş tutulması
27 Temmuz – Avrupa’nın, Afrika’nın, batı ve Orta Asya’nın çoğundan ve Batı Avustralya’dan görülebilen toplam ay tutulması
11 Ağustos – Kuzeydoğu Kanada, Grönland, Kuzey Avrupa ve Kuzeydoğu Asya’da görülen kısmen güneş tutulması
2. Meteor Yağmuru
Her yıl bir kaç meteor yağmuruı oluyor ve eğer yakalayabilirseniz muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.
Dikkat çekilmesi gereken en iyi ikisi, saatte 60 meteor ile 12-13 Ağustos tarihleri arasında peşpeşe olacak Perseids ve saatte 120 meteorla 13-14 Aralık aralığında zirve yapacak olan Geminids‘tir.
3. Sonunda bir kara deliğin olay ufkunu görebileceğiz
Bu yıl nisan ayında, Event Horizon Telescope adlı çok teleskoplu bir proje, kara deliğin olay ufkunu fotoğraflamak için bir girişimde bulundu.
Galaksimizin merkezinde kara delik olan Sagittarius A‘nın beş gece süren gözlem süresince hangi fotoğraflarının çektiğini görmek için hala bekliyoruz ve umarım bu görüntüler2018 başlarında elimize geçer. Gerçekten çok heyecanlıyız…
4. Ay keşifleri
Hindistan 2018’de ülkenin tarihinde ilk kez Ay’a bir gezici yolluyor.
SpaceX, aynı zamanda ay boyunca – gemide iki özel kişiyle birlikte-yörünge gezisi planladığını söyledi. Çin’in Chang’e 4 ve Chang’e 5‘i karanlık bir yan keşif ve örnek dönüş misyonu yürütüyor olacak.
5. Asteroid bilimi
Comet 67P / Churyumov-Gerasimenko ile Rosetta ve Philae’nin buluşmaları ve buluşmalarından ve sonraki araştırmalardan dolayı heyecanlı mıydınız? O halde 2018’i seveceksiniz! Bu yıl hedeflerini gerçekleştirmek için bir değil iki tane asteroid lander var.
Haziran ayında, 2014 yılında başlatılan JAXA’nın Hayabusa 2, C-tipi ve G-tipi niteliklerin nadir bir kombinasyonuyla yakın bir dünya asteroidi olan Ryugu ile buluşacak.
Ve Ağustos ayında, NASA‘nın OSIRIS-REx, dünya çapındaki asteroit Bennu ile buluşacak.
Şüphesiz seyretmek büyüleyici olacak ve senenin bilimsel gelişmesi olacak gibi görünüyor. Ayrıca bu görevlerin her ikisi de –2020’de Hayabusa, 2023’te OSIRIS-REx-Dünya’ya bir numune ile dönecek.
6. Pulsar havai fişekleri
Gelecek yılın başlarında – tam olarak ne zaman olduğunu söylemek zor – bir pulsar, galaksimizin en parlak yıldızlarından birinin sonuna doğru, gaz ve toz kütlesinin 15 kat daha aşırı ışık veren mavi bir yıldızı çevreleyerek uçacak. Güneşten 10,000 kat daha parlak olacak.
Bu olduğunda, araştırmacıların kütle, yerçekimi, manyetik alan, yıldız rüzgar ve disk özelliklerini ölçmesine yardımcı olacak astrofizik bir havai fişek patlaması olacak.
7. Merkür sondası olacak
Bu yıl Cassini‘nin görevinin sonunu gördük. Ama kesinlikle daha kapsamlı sondalara ihtiyacımız var. Neyse ki onları elde edeceğiz.
2018’de ESA ve JAXA ortak misyonu başlatıyor. BepiColombo, Güneş Sistemi‘nin Güneş‘e en yakın gezegeni olan Merkür‘ü inceleyecek.
2025 yılına kadar Merkür’e ulaşamayacağımız düşünülse de yine de beklentiler çok yüksek. Ve Merkür’e gelince, onu görmek için sabırsızlanıyoruz.
Daha ileriye ve yukarıya!
Kaynak: 1