2018’in En İyi 10 Ücretsiz Antivirüs Programı
Yeni bir bilgisayar aldığınızda içine ilk önce bir antivirüs kurmak akıllıca bir hareket olurdu. Çünkü etraf güvenli değil! Kaliteli bir antivirüs programı bir de ücretsiz olursa tadından yenmez. Her zaman verilerinizi güvende tutabilmeniz için size bu yılın en iyi 10 ücretsiz antivirüs programını derledik.
Windows 10’un yerleşik antivirüs programı olan Windows Defender’in şuan kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz antivirüs programını söylersek yalan olmaz. Ancak Windows Defender kötü olmamasına rağmen saldırganlar için açık bir hedeftir ve bu yüzden bir tane de üçüncü parti bir antivirüs kullanmanızda fayda olacaktır.
Daha güçlü bir program yüklemeyen Windows OS kullanıcıları virüsler için savunmasızlardır. Kötü bağlantılar veya bu bağlantılardan indirip kurmuş olduğunuz herhangi bir program ile sisteminizi virüs yuvası yapabilirsiniz. Bu yüzden de Defender’i bu uygulamarlar arasına koymadık.
Gelişmiş virüs algılama, gerçek zamanlı virüs koruması, kötü amaçlı yazılımdan koruma, anti-ransomware ve diğer güvenlik hizmetlerini kullanmıyorsanız, doğru yapmıyorsunuz ve sisteminizi virüslere ve kimlik hırsızlığına karşı açık bırakmıyorsunuz demektir. Sözü uzatmayalım ve listemize geçelim!
Listemize başlamadan önce bu antivirüslere özellikle göz atmanızı tavsiye ederiz, Kaspersky ,Panda ve McAfee .
1. Kaspersky Free
İşletim sistemi: Windows | Sürüm: 18.0.0.405 | Özellikler: Gerçek zamanlı tarama, Şifre hırsızlığına karşı koruma, E-posta tarama, Casus yazılımdan koruma
Kaspersky’nin Windows güvenlik yazılımının ücretli versiyonu genellikle en iyi antivirüs çözümleri listesinin başında gelir. Beklediğiniz gibi, Kaspersky Free, bilgisayarınıza güçlü, ücretsiz koruma sağlamak için gizlilik koruması ve güvenli ödeme özelliği gibi ek özellikleri sunmayan tam programın küçük bir versiyonudur. Sonuç, sizi virüslere karşı koruyacak etkili bir işlevi olan muazzam derecede kullanımı kolay bir yazılım!
Kaspersky’ı kullanmak isterseniz aşağıdaki bağlantıyı kullanıp antivirüs korumasına sahip olabilirsiniz.
Tam sürüme geçmeniz için sizi ikide bir dürtmemesi de güzel yanlarından…
2. Bitdefender Antivirus Free Edition
İşletim sistemi: Windows, Mac, Android | Sürüm: 2018 | Özellikler: Kimlik avı koruması, Davranışsal analiz, Otomatik tarama
Temel olarak, tam ürünün antivirüs bölümünden oluşan Bitdefender Antivirus Free Edition, endüstri ortalamasından neredeyse evrensel olarak daha hızlı olan temiz, hafif, iyi yapılandırılmış tarama mekanizmaları ve rakipsiz virüs tanımları ile ön plana çıkıyor. Pop-up’ları ise biraz olumsuz karşılanabilecek bir özelliği ancak yine de sağladığı koruma üst düzeydir.
3. Avast Free Antivirus
İşletim sistemi: Windows, Mac, Android | Sürüm: 17 | Özellikler: Virüs algılama, Oyun modu, Parola yöneticisi, Kötü amaçlı yazılım tarayıcı
Avast ve AVG, resmi olarak 2016 yılının ortalarında anlaşmalarına rağmen henüz tam olarak birleşmedi. Daha yeni bir araya gelmiş olan şirket, iki ücretsiz antivirüs ürününün ayrı kalacağını söylüyor, ancak yakında ortak bir antivirüs programını piyasaya süreceklerini de biliyoruz. Bununla birlikte, Avast etkin kullanıcı tabanını (ve bu dolayısıyla tehdit algılama ağını) 400 milyona yakın bir kullanıcıya genişlettiği için, artık çok daha fazla veriye sahip.
Avast Free Antivirus’un en yeni sürümü, pop-up’ların sesini kapatmak ve sistemin yükünü azaltmak için çok kullanışlı bir oyun moduna sahip ve arayüzünede bir hayli özen gösteriyor. Ayrıca güvenlik portföyünüze gerçekten iyi bir ek olan bir şifre yöneticisi de var.
4. Sophos Home
İşletim sistemi: Windows, Mac | Sürüm: 17 | Özellikler: Virüs tespiti, Kimlik Avı koruması, Ebeveyn denetimleri, 10 bilgisayara kadar koruma
Sophos Home, kendisini “işletme sınıfı güvenlik” olarak pazarlarken, çoğu ücretsiz antivirüs yazılımından daha fazlasını yapabilir ve aslında aileler için daha uygundur. Anti-phishing(şifre avcılığı) ve en önemlisi içerik kontrolü gibi tarayıcı araçlarıyla birlikte standart antivirüs ve anti-malware koruması elde edersiniz. 10 tane bilgisayara kadar merkezi yönetim özelliği ile de, çocuklarınızın tarama seçeneklerini etkin bir şekilde kilitleyebilirsiniz.
5. Avira Free Antivirus
İşletim sistemi: Windows, Mac, Android, iOS | Sürüm: 2018 | Özellikler: Virüs tespiti, Kimlik Avı koruması, Entegre VPN, Sistem optimizasyon araçları
Avira Free Antivirus test edilen tehditlerin % 99.7’sini engelleyerek AV-TEST’in sıkı test programında yüksek puan almaya devam ediyor ve donanımınıza hiç yük olmuyor. 2018 yılında da şık ve yeni tasarımı ile temiz, samimi bir arabirime sahiptir.
Şifre avcılığına karşı koruması ve e-dolandırıcılık koruması, aylık 500MB’lık VPN ve çeşitli hızlandırma özellikleri ile ücretsiz bir güvenlik paketinin sunulması onu cazip kılan özelliklerden. Fakat tam sürüm için çok fazla bilgilendirme ve pop-up’a sahip bunu negatif bir özellik olarak sayabiliriz.
6. AVG AntiVirus Free
İşletim sistemi: Windows, Mac, Android | Sürüm: 2018 | Özellikler: Virüs tespiti, Kimlik Avı koruma, Sistem optimizasyon araçları, Kötücül tarayıcı
Bazı kendini internet alimi sanan insanlar AVG’nin de aralarında olduğu birkaç programı berbat olarak nitelendirebilir. Biz buna katılmıyoruz. Eğer bu sözler uygulamanın işe yaramazlığı ve anlamsız oluşuyla ilgiliyle kesinlikle yanlıştır.
AVG, ücretsiz ve etkili bir virüs koruması sunar ve minimum sistem yüküyle bunu yapar. AV-TEST’in rakamlarına bakarak ve AVG’nin Avast ile aynı genişletilmiş kullanıcı tabanını paylaştığını düşündüğümüzde, gücünün Avast’la uyuşmamasına biraz şaşırdık. Durum ne olursa olsun bu yıl içinde Avast ve AVG ortak yapımı antivirüsü görmeden hiçbir şey diyemeyiz.
7. Panda Free Antivirus
İşletim sistemi: Windows | Sürüm: 18 | Özellikler: Bulut tabanlı tarama, Oyun modu, USB koruması, Önyüklenebilir kurtarma kiti
Uygulama içi pop-up’lara gelemeden Panda’nın sitesinde ücretsiz bir dosya indirirken bile ‘’Tam sürüme geçin’’ yazısını gördük ve rahatsız olduk. Neyse bunu kenara bırakıp uygulamaya bakalım dedik.
Panda bulut tabanlı antivirüsün arka planda çalışırken sisteme fazla yük olmadığını söyleyebiliriz ilk bakışta. Ancak AV-TEST’in yaptığı testlerde Panda Free Antivirüs’ün sistem üzerinde çoğu diğer antivirüs programından daha fazla yük oluşturduğu gözleniyor. Herhangi bir zamanda hem de Panda kendini güncellerken işlemcinin tavan yaptığını bizzat gördük.
Bununla birlikte oyunlarda ekstra CPU gücü elde etmeniz için kendini hafifleştirme özelliğine ve USB bellekleri (önceden kurulu casus yazılımlardan endişe duyuyorsanız kullanışlı) koruma özelliğine sahiptir.
8. 360 Total Security
İşletim sistemi: Windows | Sürüm: 2018 | Özellikler: Çoklu virüs tarayıcı, Kötü amaçlı yazılım tarayıcı, Kimlik Avı koruması, Mobil uygulama
Birkaç antivirüs uygulamasının bileşimi bir motora sahiptir (Bitdefender, Avira, ve geliştirici Qihoo’nun kendi motorları). Tabi böyle bir uygulamayı önermemek yanlış olurdu. Şifre avcılığı koruması gibi makul ekstralar ve birden fazla sistemi yönetmeye yardımcı olması için bir mobil uygulama ekine sahiptir. 360 Total Security Free Security, pop-up’larla sizi bombardıman altına almaz, ancak özellikle Qihoo’nun veri toplama Kullanıcı Deneyimini İyileştirme programına kaydolmanın varsayılan olarak ayarlandığı göz önüne alındığında, gizlilik politikasıyla ilgili ciddi endişeleriniz olabilir. Yani şirketin, sizin hakkınızda hassas bilgileri toplamaması için herhangi bir önleyici yoktur.
Arayüzüne gelince, hiç güzel durmuyor. Hele hele ki birkaç antivirüs motoru kullanan bir uygulama için hiç hoş değil.
9. ZoneAlarm Free Antivirus
İşletim sistemi: Windows | Sürüm: 2017 | Özellikler: Kötücül tarayıcı, Kişisel güvenlik duvarı, Kimlik koruması, Çevrimiçi dosya yedekleri
ZoneAlarm antivirüs dünyası içinde itibarını artırmaya devam ediyor fakat şuan biz her şey dahil paketle ilgilenmiyoruz. Bizi ilgilendiren kısmı ücretsiz koruma hizmeti, ki o da Windows Defender’in yanına iyi bir yoldaş olarak kullanılmaya çok uygundur.
Burada sunulan antivirüs motoru aslında Kaspersky lisanslıdır, bu yüzden bağımsız test laboratuvarlarından herhangi bir sonuç bulamamış olsak da, biz onun güvenli olduğunu düşünüyoruz. Dediğimiz gibi ZoneAlarm, Windows Defender’ın veya herhangi bir antivirüs programının yanında kullanmak isterseniz kolay kullanımı ve iyi düzeni ile ön plana çıkmaktadır. Bu arada ZoneAlarm sessiz bir uygulama değildir: Yani en ufak tehdit için bile sizi ayağa kaldırabilir.
10. Adaware Antivirus Free
İşletim sistemi: Windows | Sürüm: 12 | Özellikler: Kötücül tarayıcı, Davranışsal analiz, İndirme koruması
Bir zamanlar Ad-Aware Free Antivirus + olarak biliniyordu ve şirketinin LavaSoft’tan Adaware’e el değiştirmesinden sonra yeniden adlandırıldı. Aynı ZoneAlarm gibi bir başka antivirüsün lisanslı motorunu kullanır(Bitdefender). Kendi antivirüs geçmişini de düşünürsek epey güvenilir gibi duruyor.
Bu yeni Adaware Antivirus Free 12, sürüm 11’de bulunan Web Companion’u(kötü niyetli ve hileli URL’leri engelleyen hizmet) hizmetlerinin arasından çıkarıyor; ve şimdi sadece şüpheli indirmeler üzerinde duruyor. Son olarak arayüzünün göz kamaştırıcı olduğunu söyleyebiliriz.