2019’un En Çok Beğenilen MMO Oyunları

2019’un En Çok Beğenilen MMO Oyunları

MMORPG oyunlar günümüzde çok devasa dünyalara sahip oyunlar haline geldi. Bugüne kadar yayınlanmış yüzlerce oyun, milyarlarca dolar para kazanıyor ve muazzam sayıda kitleler bu oyunları oynuyorlar. MMORPG oyunlarda oyuncuların gerçek dünyada arayıp da bulamadığı özgürlüğü tadarak bu dünyalarda bambaşka kişiliklere büründüğü bir gerçek.

MMORPG’ler çok çeşitli temalar ile yapılıyor. Kimisinde orta çağın etkilerini, kılıçları, büyüleri görürken, kimisinde de uzayın derinliklerini, uzay gemilerini veya lazer silahlarını görmek mümkün. Daha birçok türde MMORPG var olduğunu unutmuyoruz ve sizler için hazırladığımız en çok beğenilen ve en çok oynanan MMO oyunlar listemize hemen hızlı bir giriş yapıyoruz.

En İyi Theme Park Tarzı MMO’lar

Bu tarz MMO oyunlarda genellikle oyunculara çok fazla özgürlük sunulmaz. Örneğin oyuncular kendi evlerini inşa edemezler, detaylı meslek ve ticaret sistemleri pek olmaz. Oyuncular tarafından genelde seviye atlamak, zindanlara raid yapmak (baskın yapmak), loncalar yönetmek vb. amaçlanır. Bu tarz oyunlar günümüzde hala popülerliğini korumakta ve bu tarza ait oyunlar ciddi ölçülerde paralar kazanmaktadır.

En İyi Theme Park Tarzı MMO’lar

World of Warcraft

Yayın tarihi: 23 Kasım 2004

Yapımcı: Blizzard

Ücret: Aylık abonelik veya ön ödemeli kart

Bugüne kadar çıkan tüm MMO’lar arasında en büyük damgayı vurmuş oyun tartışmasız World of Warcraft’tır. Yıllar geçse de oyuncuları World of Warcraft’a olan bağlılığını bırakamadılar ve oyunu hala güncel bir şekilde oynamaya devam ediyorlar. Aynı şekilde Blizzard da oyuna sürekli güncelleme getirmeye devam ediyor.

World of Warcraft oyununda MMORPG türündeki diğer oyunlar gibi, oyuncular bir karakter oluşturup, oyun dünyasındaki görevleri tamamlayarak, canavarları öldürerek ya da diğer oyuncularla savaşarak deneyim kazanmak suretiyle seviyelerini artırabilirler. Oyun özel bir üyelik gerektirmektedir ve diğer MMOPRG türündeki birçok oyun gibi World of Warcraft’ı oynamak için kullanıcı aylık bir ödeme yapmalı ya da ön ödemeli kartları (pre-paid card) kullanmalıdır. Oyunu denemek isteyen herkes, ücretsiz olarak World of Warcraft’ın sınırlandırılmış Başlangıç Sürümü’nü deneyebilir.

World of Warcraft

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Yayın tarihi: 27 Ağustos 2013

Yapımcı: Square Enix

Ücret: Aylık abonelik

Final Fantasy 14 hikayesi çoğu kişiyi hayal kırıklığına uğratmıştı. Ancak Square Enix vazgeçmedi ve yepyeni bir ekiple oyunu yepyeni bir versiyona dönüştürerek oyuncuların karşısına çıktı. Final Fantasy hayranlarını World of Warcraft oynuyor hissi yaratan bu yeni versiyonda en çok dikkat çeken ise yaratıcı sınıf sistemi oluyor. Realm Reborn, sınıfsızlığı ile büyük dikkat çekiyor. Evet doğru okudunuz, her sınıfı oynayabiliyorsunuz. İlk etapta seçtiğiniz sınıfı 10. seviyeye geldiğinizde istediğiniz an değiştirebiliyorsunuz.

Ayrıca oyunun eski sistemi, mekanikleri ve tabii ki arayüzü yenilenmiş durumda. Realm Reborn iyi bir oyun. Final Fantasy MMORPG formülüne uygulandığında olabilecek kadar iyi ve gerçekten sağlam bir “Yeniden yapım” projesi.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

TERA

Yayın tarihi: 25 Ocak 2011

Yapımcı: Bluehole Studio

Ücret: Oynaması ücretsiz

TERA Kore yapımı bir MMO. Özel bir görev/gelişme sistemi sunmayan oyunu diğerlerinden ayıran özelliği, savaş sistemi. TERA’da hedef seçmiyoruz, yön seçiyoruz ve kombolar kullanıyoruz. İşin güzeli, rakiplerimiz de buna göre davranıyor. MMO oyunları çoğunlukla birbirini ve bundan da öte World of Warcraft’ı taklit etmeye çalışır. TERA ise savaş işleyişi konusunda, bu tuzağa düşmemeyi başarmış. Hedefleme üstüne değil yön üstüne kurulmuş bir sistemi var.

TERA Online, güzel bir oyun. MMO seven herkesin en azından denemesi gerek. Hem oynanış hem de dünya stili olarak size uygun bir oyun olduğunu düşünüyorsunuz hiç beklemeyin.

TERA

En iyi Sandbox Tarzı MMO’lar

Her oyuncu Theme Park tarzı oyunlardaki gibi hazır verilenleri tüketmek, oyun nereye yönlendirirse oraya gitmek istemez. Bazı oyuncular da zamanlarını kendi evlerini, kalelerini, üslerini yaratıp buraları yönetmek isterler. İşte böyle bir durumda devreye Sandbox MMO oyunlar girer. Oyuncuların kendilerini özgürce hissetmek istedikleri oyun tarzları tam olarak da bunlardır.

En iyi Sandbox Tarzı MMO'lar

EVE Online

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2003

Yapımcı: CCP Games

Ücret: Hem oynaması ücretsiz hem de özel abonelik

EVE Online sandbox oyunların en karışık olanlarından biridir. Oyun öyle ayrıntılı yapılmış ki oyuncular bu oyuna ilk başladıklarında ne yapacaklarını anlamayıp ekrana bakıp öylece durabiliyorlar. Oyuncular 7500’den fazla güneş sisteminden oluşan bir evrende modifiye edilebilir çeşitli gemilere kaptanlık etmektedirler. Birçok güneş sistemi, diğer bir veya birden fazla sisteme yıldız geçitleri ile bağlıdır. Bu güneş sistemlerinde aylar, gezegenler, uzay istasyonları, solucan delikleri, asteroit kemerleri, uzay kompleksleri ve benzeri birçok şey bulunur.

2016 yılına kadar aylık ödeme sistemi ile oynanabilen oyun, 2016’nın Kasım ayında gelen büyük bir güncelleme ile tüm oyunculara ücretsiz olarak kapısını açtı. Ancak aylık ödeme yapan kullanıcılar, oyunun tüm nimetlerinden yararlanmaya eskiden olduğu gibi devam edebiliyorlar.

EVE Online

Runescape

Yayın tarihi: 4 Ocak 2001

Yapımcı: Jagex

Ücret: Hem oynaması ücretsiz hem de özel abonelik

Listemizin yayın tarihi en eski olan MMO oyunu olan Runescape orijinalliği ile günümüzde popülerliğini kaybetmedi. Bu oyunda her şeyden önce özgürlüğe önem veriliyor. Oyunun iki sürümü bulunuyor. Bunlardan biri “old school” olarak tanımlanan, eski özellikleriyle varlığını sürdüren, daha çok ilk zamanlarından beri oynamayı seven oyunculara hitap eden sürümü iken, diğer yandan güncellenmiş yeni sürümüyle, yeni özellikleri barındırıyor, güncellemeler alıyor ve yeni başlayan oyunculara hitap ediyor.

Runescape

Black Desert Online

Yayın tarihi: 3 Mart 2016

Yapımcı: Pearl Abyss

Ücret: Oynaması ücretli

Kore yapımı olan Black Desert Online sınıflar açısından oldukça dengeli ve mantıklı bir sistemi bulunan, ayrıca içinde birçok sınıfı barındıran gayet güzel işleyen bu yapısı ile oyuncuları oldukça memnun ediyor. Non-Target oynanış sistemi ile oyunculara yeni nesil bir MMORPG olduğunu sonuna kadar hissettiriyor ve oldukça aksiyonlu bir oyun sunuyor. Sıkıcı oynanış biçiminden sıyrılıp oldukça kaliteli kaçış ve saldırı mekanikleri bulunduruyor. Ayrıca bu sistemi muazzam grafikler ve çizimler ile harmanlayınca, ortaya oynanış bakımından bir şaheser çıkıyor.

Black Desert Online

En İyi Hikaye Odaklı MMO’lar

Devasa dünyalara ve özgürlüğe yönelik yapılan MMO’larda tutarlı ve ilgi çekici bir hikaye anlatmak kolay bir şey değil. Çoğu oyuncu MMO oynarken hikayeleri geçer, görevleri okumadan sadece yapıp teslim eder. Bu yüzden bir MMO’da hikayenin oyuncular tarafından dikkat çekmesi nadir bir olaydır. Kendinizi derin bir hikayede bulup o dünyada yaşadığınızı hissetmek istiyorsanız işte size en iyi hikaye odaklı MMO listesi.

En İyi Hikaye Odaklı MMO’lar

The Secret World

Yayın tarihi: 19 Haziran 2012

Yapımcı: Funcom

Ücret: DLC’ler ayrı olmak üzere oynaması ücretsiz

The Secret World, “Seviye yok, sınıf yok!” sloganıyla sesini duyuran özgür bir MMO oyunudur. The Secret World’te bambaşka bir oyun tecrübesi edinebilirsiniz, çünkü bu oyunda tek önemli olan yeteneğinizdir. Sıradan MMO oyunlarının aksine The Secret World’te oyun film gibi ilerler ve tamamen oyuncunun isteği doğrultusunda yönelir. Dramatik oyun hikayesi ile etkileyici bir deneyim sunar.

The Secret World dünyası tehlikeli yaratıklar ve haydutlarla doludur. The Secret World’te dilerseniz oyuncuları gruplayarak kendi ekibinizi oluşturabilir ve güçlü canavarlara kafa tutabilirsiniz.

The Secret World

Star Wars: The Old Republic

Yayın tarihi: 20 Aralık 2011

Yapımcı: Bioware

Ücret: DLC’ler ayrı olmak üzere oynaması ücretsiz

Star Wars: The Old Republic animasyon filmleri aratmayacak kalitede bir giriş videosu ile bizi karşılıyor. Bu nefes kesici videonun ardından taraf seçmemiz isteniyor. Star Wars evrenine çok uzak değilseniz, iki tarafın olduğunu biliyorsunuzdur; Jedi ve Sith. Jedi tarafı aydınlığı temsil ederken, Sith ise “Dark Side” yani karanlık tarafı temsil ediyor.

BioWare‘in Dragon Age ya da Mass Effect serisinden herhangi bir oyunu oynadıysanız, Star Wars: The Old Republic‘e giriş yaptığınızda oldukça benzer hisler yaşayacaksınız demektir. Çünkü klasik bir BioWare RPG’si ile MMO özellikleri harmanlanarak hazırlanmış bir MMO ile karşı karşıyayız.

Star Wars: The Old Republic

Lord of the Rings Online

Yayın tarihi: 24 Nisan 2007

Yapımcı: Turbine

Ücret: DLC’ler ayrı olmak üzere oynaması ücretsiz

J.R.R Tolkien’in muhteşem fantastik edebiyat romanı Lord Of The Rings’in oyunu The Lord Of The Rings Online Turbine Inc. tarafından geliştirilen ve ücretsiz olarak oynayabileceğiniz MMORPG oyunudur. Oyun J.R.R Tolkien’in kurguladığı Orta Dünya’ya sadık bir şekilde geliştirilmiş. The Lord Of The Rings Online oyununda da İnsanlar, Cüceler, Elfler ve Hobitler oynanabilir olarak mevcut. Ancak Ork ve Troller gibi bazı ırkların oyun içerisinde yalnızca NPCleri mevcut durumda.

Oyun içerisinde her MMORPG oyununda olduğu gibi bir görev sistemi mevcut. Şehirlerde belirli NPC’lerden görevler alıyorsunuz ve bu görevleri yerine getirmeye çalışıyorsunuz

Lord of the Rings Online

The Elder Scrolls Online

Yayın tarihi: 4 Nisan 2014

Yapımcı: Zenimax Online Studios

Ücret: DLC’ler ayrı olmak üzere oynaması ücretli

Elder Scrolls hayranlarının uzun yıllardır, MMO takipçilerinin de biraz şüpheyle bir süredir beklediği The Elder Scrolls Online’ın oyunun hikayesi oldukça güzel ilerliyor, yan görevleri de bir o kadar güzel işlenmiş. Bazı görevler ne yazık ki çok dolandırıyor fakat bu tür görevler azınlıkta. Oyunda MMO kısmından çok RPG kısmı ağır basıyor. 

ESO’da üç güçlü birlik, imparatorluk tahtı için savaş halindeler. Karakterinizi oluştururken de birlik seçimi önemli bir nokta oluyor. Her birlik için üç ırk var. Zira bu birlikler, hikaye içinde bu ırkların bir araya gelmesiyle oluşuyor.

Muazzam dünyası, karakterleri, müzikleri ve atmosferiyle kesinlikle denemeniz gereken MMORPG oyunlardan biri.

The Elder Scrolls Online

En İyi PVP Tarzı MMO’lar

Görev yapmak, zindanlara baskın düzenlemek zevklidir. Ancak bazı oyuncular da diğer oyuncularla savaşmayı ve kendilerini tatmin etmeyi severler. Bu tarz MMO oyunlarda rekabet çok önemlidir ve genel itibariyle düello sistemi üzerine kurulmuşlardır.

En İyi PVP Tarzı MMO’lar

Guild Wars 2

Yayın tarihi: 28 Ağustos 2012

Yapımcı: ArenaNet

Ücret: DLC’ler ayrı olmak üzere oynaması ücretli

Guild Wars 1 tarz ve oynanış olarak başka MMO’lardan gelen oyuncu kitlelerinin çoğuna biraz garip gelmiş onları soğutmuştu. Guild Wars 2 ise tam bir MMO ve oldukça iyi bir MMO. Diğer oyunlardan aşina olduğumuz NPC’ye git, görev al, yaratık kes gibi artık herkesin bıkıp usandığı klasik görev sistemlerden uzak, oldukça eğlenceli ve çeşitliliğe sahip bir görev sistemi yer alıyor. Örneğin bir görevde düşman güçlerini yok et, eşyalarını parçala, müttefikleri motive et, askerleri iyileştir gibi birçok seçenek sunarak tercihi oyuncuya bırakıyor.

Oyunun dövüş sistemi bir MMO’dan çok tek kişilik RPG oyunlarını andırıyor. Saldırılardan kaçmak için ”Dodge” metodunu kullanabiliyorsunuz.

Guild Wars 2

Planetside 2

Yayın Tarihi: 20 Kasım 2012

Yapımcı: Daybreak Game Company

Ücret: Oynaması Ücretsiz

Planetside 2’nin hikayesi ilk oyunda olduğu gibi yine gelecekte, kaynakların sınırlı olduğu Auraxis gezegeninde geçiyor. Üç farklı taraf mevcut ve aralarında savaş halindeler. Bunlar Terran Republic, New Conglomerate ve Vanu Sovereignty. PS2’de hangi tarafı seçerseniz seçin, hepsinin benzer ve farklı özellikleri var. Planetside 2’de savaş asla bitmiyor. İstediğiniz anda oyuna katılıp, hemen çarpışmanın göbeğine atlayabiliyorsunuz.

Planetside 2