Nintendo‘nun bu hafta yaptığı SNES Classic duyurusu bizi şunu merak ettirdi: Eski bir bilgisayar bugün piyasaya çıksa neye benzerdi ve içinde hangi oyunlar olurdu?
Eğlenceli bir beyin fırtınası değil mi? Fakat bunu yapmak için işin başına oturunca iş zorlaşıyor. PC oyun çağının başladığı ve bittiği yerleri nasıl tanımlarsınız? Takvim yılına göre yapmak size kalmış. Geçmişten günümüze işletim sistemleri arasındaki fark çok fazla. Eski internet? Eski CD-ROM? Hızlandırılmış grafikler? VGA’ya atlamak yeni bir nesli temsil ediyor mu?
Bir çok tartışmadan sonra, Intel’in 486 işlemcisinin en net PC oyun ağacı halkalarından birini temsil ettiğini tespit ettik. 486’dan geriye doğru baktığınızda, macera türünün altın çağını yaşadığını görüyorunuz veya bazı PC oyunlarının en büyük bayiliklerinin tanıtımına şahitte olabilirsiniz. Intel’in ilk Pentium işlemcisi, 486’dan sonra, 1996’da 3D oyunlarda (Quake, Tomb Raider) patladı ve internet bağlantılı oyunların ortaya çıkmasını sağladı (Diablo, StarCraft, Ultima Online).
Dolayısıyla, kriter alt çıtamız orijinal sistem gereksinimleri tarafından tanımlandığı gibi 486 veya daha önceki bir mimarilerde çıkan oyunlar olacak. SNES Classic’in 21 oyunu var. Bunlar Klasik PC’mizde de kurulu olacak. İşte o oyunlar:
Civilization II
Microprose, 1996
izometrik grafikler, tiyatral FMV danışmanları (kültür adamı gibi) ve daha derin bir strateji oyununu oluşturan daha karmaşık eklemeler ile bu oyun bir tanedir, candır. Hala oynasan yemek aralarında oynanır. Kampanyalardan sıkıldığınızda, Civ II’nin baya sağlam İkinci Dünya Savaşı senaryosunu oynayabilirsiniz ve yüzlerce saat eğlenmeye devam edebilirsiniz.
Commander Keen
id Software, 1990
Bilgisayarımızda bir adet geleneksel 2D platform oyunu olmazsa olmaz. Tabiki neyden bahsettiğimi hepiniz olmasa da çoğunuz biliyordur: Commander Keen. ID Software tarafından olası bir PC Mario bağlantı noktasını gösteren bir teknoloji demosu olarak tasarlanan Commander Keen, Apogee’nin birçok platformunun (Monster Bash, Crystal Caves, Duke Nukem) hakim olduğu 1990’lı yılları temsil ediyor.
Day of the Tentacle
LucasArts, 1993
LucasArts’ın pek çok klasik macerası arasında, en zorlusu, zekicesi, zihin gelişim eğilimi göstereni, zamanla seyahat ettiren bulmacaları olan ve şaşkın gözüken, kendinden emin bir çizgi film stili. Üç farklı zaman periyodunda belirlenmiştir: sömürge Amerika, şimdiki zaman (yani, 90’lı yıllar) ve kötü uzantılı canavarlar tarafından yönetilen uzak bir gelecek. Oyunda yüzyıllar arasında gezinip absürd ve uzun soluklu bulmacaları çözmek zorundasınız.
Doom
id Software, 1993
Mars cehenneminde roketler fırlatırken Robert Prince’dan puan çalan iblislerin mırıltıları ve çığlıkları: 90’lar diyince aklımıza gelen ilk oyunlardan. Doom, bugün oynadığımız oyunların oluşum yolunu açtı, ancak sonsuz bir mod topluluğunun yardımı ile kusursuz bir şekilde kaldı. Bir çoğumuzu ilk kez korkutmuşluğu da vardır.
Duke Nukem 3D
3D Realms, 1996
Büyük, gitgide büyüyen seviyelerinde tüm binaları havaya uçumak ve dörtlü makinali silahı ile ateş etmek ve hatta striprizcilere para atmak bile zevkli. Listeye koymasak olmazdı.
Lemmings
DMA Design, 1991
Küçükken Atari’de çok oyun oynamışşsınızdır. Lemmings diğer popüler oyunlara göre çok farklıydı. O küçük yaşınıza rağmen ustaca düzenlenmiş seviyeleri ile Lemmings 90’lı yıllar için kesinlikle büyük bir neşe, eğlence kaynağıydı. Üreticileri, festivalleri, madencileri, blokerları her şeyiyle. Belki de hala Mayhem modunu oynayanlarınız bile vardır.
Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge
LucasArts, 1991
Umutsuz korsan Guybrush Threepwood’un devam eden maceraları gerçekten komik, cesaret doludur ve kesinlikle çileden çıkarıcıdır. Bir rehbere bakmadan üstesinden gelebilen biri gördüğümüzde hayret ederdik. Ancak hile yapsanız bile, mizah ve kişiliği ile eğlenceli bi o kadar da buhranlı bir korsan macerası. Ayrıca bazı hileli bitleri kestirmeden geçebileceğiniz bir lite moduda her zaman olmuştur.
Myst
Cyan Worlds, 1993
Piksel avı biçimi, sinir bozucu bulmacalar ve sonsuz dolaşım (farklı ekranlara bakmak) olduğu için yıllar Myst’a pek saygı görmedi. Ama o zaman, vay canına dedirten, çok güzel bir uzay gizemi gibi görünüyordu. Şuan oynasanız elbette nefret edersiniz. Biraz tuhaf bir oyundur ama o zamanlarda insanları eğlendirebiliyordu.
Prince of Persia
Brøderbund, 1990
“Bu oyundaki adam gerçek görünüyor. Valla, cidden diyorum gerçek bir adam gibi hareket ediyor. Şu videoya bakın. Nasıl durdurduğunu ve diğer yönde başını çevirdiğini görüyor musun? Nasıl da, taşları ve eşyaları yakalıyor. Sanki gerçek bir adam filmde oynuyor gibi.
Star Control 2
Toys for Bob, 1992
Orijinal Star Control, Spacewar tarzı bir savaş oyunu yani teke tek savaşlardan ibaretti. Daha sonra devam serisi, mizahla karışık uzaylıları içeren bir hikaye olarak düzenlenince, oyunun konusu her biri benzersiz silah ve taktikler olan daha fazla gemi ekleyerek bu savaşı kazanmak ve galaksiyi kurtarmak olarak değişti. Fakat oyunun özü çılgın savaşlar olmaya devam etti.
Star Wars: Dark Forces
LucasArts, 1995
Mükemmel seviyede ve ses tasarımıyla, Star Wars dünyasına adım attınızı kesinlikle hissetmenizi sağlayan, kısmen mükemmel bir oyun.
SimCity 2000
Maxis, 1993
Şehirdeki tüm inşaatçıları yönetin. Akıllıca, orijinalinin üstten görünüşü aksine izometrik bir görünüme geçti ve gerçekten bir şehir yönettiğimizi hissetmemize izin vermek için daha derin bir finansal simülasyon haline geldi. Ayrıca, küçücük, parlak metropolünüzü günler veya haftalarca uğraşıp yaptıktan sonra, bir UFO yardımıyla onu yıkabilir ve yeniden inşa edebilirsiniz.
Star Wars: TIE Fighter
LucasArts, 1994
TIE Fighter aniden gelip bize isyancıların patlak verdiğini söylemeden, İmparatorluğa katılmakta acele etmeyi düşünmezdik. Gerçekten güzel bir oyundu…
System Shock
Looking Glass, 1994
Klavyedeki her tuşu kullandırtan sürükleyici bir sim (yarısı yalnızca hareket ettirmek, eğilmek ve etrafa bakmak için). Garip bir şekilde çok karmaşık. Kendinizi tüyler ürpertici ses kayıtlarının olduğu ve kötü adamlarla dolu terk edilmiş bir uzay istasyonunun labirent koridorlarına ve cyberpunk vücut modları arasına koyun. Yazması bile zordu.
The Oregon Trail, Classic Edition
MECC, 1990
“Eğitici Oyun” olduğunu söylüyorlardı, ancak bence daha çok av küçük oyunlarıyla, arkadaşlarımın ve benim acı çektiğim korkunç ölümleri gördüm. (Sanırım dizanterinin de ne olduğunu burada öğrenmiştim.)
Ultima Underworld
Looking Glass, 1992
Ultima Underworld, açık açık söylemek gerekirse, şimdiye kadar yaratılan tek en büyük zindan oyunudur. Evet, bu sadece teknolojik olarak bir adım öne sıçramak değildi: Yer altı dünyası, kötü insanlar ve ev tadında bir şey isteyen kişiler için de uygundu. Oyun çıkalı çeyrek asır geçti ve hala bu türde kıyaslanabilmekte.
Ultima VI: The False Prophet
Origin Systems, 1990
Lord British olmadan bu liste katiyen olamazdı. Richard Garriott ve Warren Spector, Ultimas’ın fantezi ahlak kubbesine önyargılar getiren hikayeleri için özellikle hatırlanan ilk üç Ultimas’ın en iyilerinden birini tasarladılar. Dürüst olacağım, bu oyunları oynadığımdan bu yana uzun bir zaman geçti, fakat gerçektende minik hafıza depomuz bu temel RPG’lerden eksik kalsa üzücü olacağını düşünüyorum.
Warcraft II: Tides of Darkness
Warcraft 2’nin madenleri, şirin iç içe geçmiş taşları ve Kinkadian kara güverte kulübeleri, hafif eğimli konik ağaçları ve müzikleri, özellikle de müzik, başka bir dünyadaymışsınız gibi hissettiriyor. Winamp’ta Job’s Done! soundtrack’in sürekli çala koyduğumu hatırlıyorum. Warcraft 2, her zaman Blizzard’ın özel tasarım anlayışı için güzel ve eğlenceli bir oyun olarak hatırlanır.
Wasteland
Interplay’s Bard’s Tale motorunun geliştirilmiş bir versiyonunu kullanarak, sadece tipik fantezi savaşı yerine silahlar ve mutantlarla, yerini düzene sokmak isteyen Desert Rangers’ın bir parçasısın. Gizemli lider Charmaine ve onun Bloodstaff’ını arayan Mantar Bulut Hizmetçileri’ni kim unutabilir?. Bulamadıkları taktirde, kötü robotlar, nükleer yıkıma rağmen hayat bulan bir şehir olan Las Vegas’ı ele geçirir.
Wing Commander III: Heart of the Tiger
Origin Systems, 1994
Chris Roberts’ın dokunuşlarını içeren dört CD ve Hollywood sınıfı bilimkurgu macerasını PC’de yaşatmak için 5 milyon dolarlık bir bütçe vardı -bu şimdiye kadarki en çok para kazanan oyunlar için bir ilk adımdı-( Star Citizen’in 153 milyon $ harcaması gibi). 11 dakikalık açılış FMV (yukarıda) modern intro dizilerinin uzunluğuyla yarışmakta ve kampanya boyunca yaptığınız seçimler, dev Jim Henson kedilerinin Luke Skywalker’ı buharlaştırdığı farklı bitiş kesitlerini ortaya çıkarıyor.
X-COM: UFO Defense
Mythos Games/MicroProse, 1994
Bu oyunu da eklemek istedim. Çünkü o da kısmen zamane oyunları arasında parlıyordu.