Akira Toriyama, Dragon Ball yaratıcısı ve manga pioneri, 68 yaşında hayatını kaybetti.

Akira Toriyama, Dragon Ball yaratıcısı ve manga pioneri, 68 yaşında hayatını kaybetti.

Manga dünyası yas tutuyor: 68 yaşında olan Akira Toriyama’nın 1 Mart’ta hayatını kaybettiği ve bunun bugün resmi Dragon Ball sitesi tarafından duyuruldu. Ailesinin talebi üzerine resmi açıklama bugüne kadar saklı kalmıştır. Toriyama’nın ölüm nedeni akut subdural hematomdu.

Toriyama, Dr. Slump, Wonder Island, Pola & Roid ve Mad Matic gibi mangaların yazarıydı, ancak dünya çapında ününü getiren Dragon Ball mangası oldu. Bu manga animeye uyarlandı ve birçok devam halkasının ve OVA’nın ortaya çıkmasına vesile oldu.

Toriyama ilk kez 23 yaşında, Kodansha’nın Weekly Shōnen Magazine dergisinde amatör manga yaratıcıları yarışmasına katıldığında manga endüstrisine adım attı. Bu olayın ardından Toriyama, 1980 yılında sevilen bir komedi-manga serisi olan Dr. Slump’ı yayınladı. 1984 yılında Toriyama, epik bir komedi-fantastik dövüş serisi olan Dragon Ball’ı yayınladı ve bu seri sonradan çok popüler olan Dragon Ball Z ve Dragon Ball Super serilerine ilham kaynağı oldu. Dragon Ball’ın etkisi daha sonra Eiichiro Oda, Tite Kubo ve Masashi Kishimoto gibi yazarları One Piece, Bleach, Naruto ve klasiklerin yaratılmasına ilham verdi.

Toriyama ayrıca oyun tarihinde önemli bir rol oynadı: eserleri, Japonya’daki en eski konsol RPG’lerinden biri olan Dragon Quest’in temelini oluşturdu. Toriyama, Dragon Quest’in yaratıcısı Yuji Horii ve Final Fantasy’nin yaratıcısı Hironobu Sakaguchi ile birlikte 90’ların ortalarında Chrono Trigger’ı geliştirdi ve hala yapılmış en iyi oyunlardan biri olarak kabul edilmektedir.

İddialara göre Toriyama’nın üzerinde çalıştığı son proje, Dragon Ball Z’nin bir yan ürünü olan Dragon Ball Daima için orijinal karakter tasarımlarıydı. Bu hikaye, chibi tarzında Goku ve Vegeta’nın Dragon Ball dünyasında yaşadığı maceraları anlatacak. Toriyama’nın diğer bir eserine dayanan Sand Land adlı oyunun Nisan ayında piyasaya sürülmesi planlanmaktadır.

New York Comic Con 2023’te yapılan bir sunumda Daima’nın yürütücü yapımcısı Akio Iyoku, Toriyama’nın “Daima’nın hikayesinin, karakter tasarımının ve daha birçok şeyin geliştirilmesinde en aktif rolü oynadığını ve normal yeteneklerinin ötesinde çaba harcadığını” belirtti.

Dragon Ball Daima’nın çıkış tarihi 2024 sonbaharı olarak planlanmaktadır.