GDC 2025 konferansı sırasında CD Projekt Red temsilcileri, The Witcher 3 için resmi modlama aracı REDkit’in yaratılma detaylarını paylaştılar. Anlaşılan o ki, tam 10 ay boyunca, modlama topluluğunun ihtiyaçlarına uygun olmayan oyunun içindeki geliştirme araçlarının büyük bir kısmını yeniden işlemek üzere RED Engine motorunun önemli bir bölümü üzerinde çalışmışlar. Ayrıca, REDkit’in yaratılması, The Witcher 3 ile bir nevi veda niteliğindeydi, burada asıl rolü artık oyuncuların oynaması gerekiyordu.
“İç geliştiriciler için işe yarayan şeyler modderlar için uygun olmayabilir,” diye belirtti yayıncı prodüktörü Oleg Şatulo. “Yavaş yavaş dikkatimizi diğer projelere çevirmeye başladık, bu yüzden The Witcher 3 ile vedalaşırken, modlama topluluğuna oyuna devam edebilme ve geliştirebilme fırsatı sağlayarak onun ömrünü uzatmak istedik. Bu yüzden resmi bir modlama aracı yaratmak bizim için oldukça mantıklıydı” dedi REDkit’i adlandırdılar.
Yıllar boyunca CD Projekt Red, oyunların yaratılmasında ekstra adımlar atan, aynı programlama ve tasarım becerilerini öğrenen oyunculardan oluşan modderlar ile işbirliği içinde oldu. Bazı durumlarda, The Witcher topluluğundan modderlar CD Projekt Red’e veya destek stüdyoları kurulan işe alındı – GDC’de ikinci konuşmacı olan Bens Hambalko da tam olarak bu şekilde oyun geliştirmedeki yolculuğuna başladı. Sonunda, The Witcher 3 ve Cyberpunk 2077’nin oluşturulmasında yer alan destek stüdyosu Yigsoft’un başı oldu.
Şatulo ve Hambalko, oyunculara temel araçlara erişim sağlama ile ilişkili üç özel problemi çözmeye karar verdiler: teknik sorunlar, bağımlılıklar ve dokümantasyon – bunların tümü, REDkit’i halk için kullanılamaz hale getirebilecek potansiyel bir sorunlar yumağı yarattı. Ayrıca, CD Projekt’in firmanın dışında görülmesini hiç beklemediği yıllarca süren kodları temizlemek zorunda kaldılar. Ekip, insanlara kendi verilerini ve dosyalarını, genellikle geliştiricilerin kullandıklarından farklı araçlar kullanarak oluşturmaları için daha fazla olanak tanımak amacıyla REDkit’i daha kullanıcı dostu hale getirmek zorundaydı.
Teknik arayüzü ve araçlarla çalışma sürecini optimize etmenin yanı sıra, CDPR, modifikasyonları bireysel olarak organize etmeye olanak tanıyan Projects gibi önemli seçenekler de ekledi – bu, orijinal motorda bulunmayan bir özellikti. Resmi araç setinin topluluğun oyunu genişletmeye ve iyileştirmeye devam etmesine olanak tanıdığını belirttiler, böylece kullanıcıların kendi içeriklerini yaratmalarına imkan verdiler.
Hambalko’ya göre, mod araç setinin 2024 yılında piyasaya sürülmesi üzerine, tepki olumlu ve şaşırtıcıydı.
“Modlama topluluğunda daha önce yer almış biri olarak söyleyebilirim ki, tüm hata ayıklama araçlarına erişim elde etmek ve modellerimize bu kadar derin bir erişim sağlamak harika – Bazı oyuncular bize ‘bu bir modlama aracı değil, bu bir motor, siz çıldırmışsınız’ dediler. Dolayısıyla sonuçtan çok memnun olduk” dedi.
The Witcher 3: Wild Hunt hala aktif olarak gelişmekte. Neredeyse 10 yıl sonra, oyun yeni görevler, lokasyonlar ekleyen veya oynanışı özelleştiren modderlar için çok popüler olmaya devam ediyor.