Altın ateş sona erdi: Indie geliştiriciler, Game Pass ve EGS’in özel anlaşmalarının azalması hakkında konuştular.

Altın ateş sona erdi: Indie geliştiriciler, Game Pass ve EGS’in özel anlaşmalarının azalması hakkında konuştular.

Oyun geliştiricileri, Slay the Spire ve Darkest Dungeon gibi çarpıcı bağımsız oyunların geliştiricileri, geçen hafta San Francisco’da gerçekleşen bir oyun geliştiricileri konferansında yaptıkları röportajda, son yıllarda bazı küçük geliştiricilerin finansman konusunda güvendikleri Epic Game Store ve Xbox Game Pass gibi platformların özel anlaşma koşullarının artık eskisi gibi olmadığını açıkladı.

«GDC sırasında en az beş küçük ekip, yaklaşık 35 geliştirici ile konuştum ve onlar bana dediler: kesintiler, kesintiler, kesintiler, finansman iptal edildi, yıldırıcı pazarlıklar bir yıl boyunca iptal edildi» diye konuşan Mega Crit stüdyosunun kurucu ortağı Casey Yano şunları söyledi: “Kulağa kötü geliyor. Bizim için kendimizi finanse edebilme olanağına sahip olmak kesinlikle büyük bir onur. Aksi takdirde şu anda çok, çok, çok korkmuş olurdum».

Slay the Spire Steam’de erken erişime açıklandı ve nihayetinde bir desteden kart oyunu devi haline geldi. Darkest Dungeon da Steam’de erken erişimde başarılı oldu; her iki oyun da PC Game Pass’te mevcut, ancak DD direktörü Chris Bourassa, Microsoft’un Game Pass’te oyunları yayınlama tekliflerinin hizmetin başlatıldığı zamandan beri «azaldığını» söyledi.

«Epic gibi» dedi Bourassa. «Altın fevri dönemi bitti. Ben Kuzeybatı Bölgesi’nden geliyorum. Memleketim altın üzerine inşa edildi, ardından kuzeyde elmaslar bulundu. Belki de bizi bir paradigma değişikliği daha bekliyor, ancak tartışmasız iş duyduğum anlaşma büyüklükleri, büyük değişim günlerinden çok daha küçük. Tabii ki, Epic’le olan anlaşmamızı doğru zamanda yaptık».

Darkest Dungeon geliştiricisi Red Hook Studios, sıkça tartışmalı bir karar alarak devam oyununu Epic’e özel erken erişim olarak piyasaya sürdü. Bu tür özel anlaşmalar oyuncular arasında popüler olmasa da, bazı bağımsız geliştiricilere oyunlarının çıkışından önce «kârlılık seviyesine ulaşmalarını» sağladı ve bu, bir oyunun başarısı küçük bir stüdyoyu yaratabileceği gibi yıkabileceği gerçeğinden korunmak için zor vazgeçilir bir kalkandır.

Bağımsız oyun sahnesine ivme kazandırmak amacıyla Red Hook ve Mega Crit, Dead Cells için DLC yayınlayan Evil Empire stüdyosuyla birleşerek 10 Nisan’da diğer geliştiricilerle birlikte Re-Logic, poncle ve diğerleri de dahil olmak üzere “Triple-I” sunumunu gerçekleştirmeye karar verdiler.