Amazon, Google ve Cloudflare, Avrupa’da Aşırı Kapsamlı Korsanlıkla Mücadeleye Karşı Çıktı

Amazon, Google ve Cloudflare, Avrupa’da Aşırı Kapsamlı Korsanlıkla Mücadeleye Karşı Çıktı


Amazon, Google ve diğer teknoloji devleri, yabancı ülkelerdeki aşırı sert korsanlıkla mücadele önlemleri nedeniyle alarm veriyor. Şirketler, Amerikan hükümetini uyararak, özellikle Fransa ve İtalya’daki antipiratik girişimlerin sadece uluslararası ticarete zarar verip cüzdanı etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda beklenmedik sansüre yol açabileceğini belirtiyorlar.

Geçtiğimiz günlerde, teknoloji devleri ve hosting sağlayıcılar ile VPN servisleri gibi birçok küçük şirketi temsil eden I2Coalition koalisyonu, ABD Ticaret Temsilciliğine önerilerini sundu. Grup, mevcut korsan içerik engelleme sistemlerini eleştiren bir çağrıda bulundu.

Teknoloji şirketlerini özellikle endişelendiren, antipiratik önlemlerin giderek katılaşması. Önceden sadece internet sağlayıcılarına yönelik engellemeler yapılırken, şimdi bu sürece DNS sağlayıcıları, CDN ağları ve VPN servisleri de dahil edilmeye çalışılıyor. Bununla birlikte, sistemdeki herhangi bir hata ciddi sonuçlara yol açabilir — korsan kaynaklarla birlikte tamamen yasal siteler de sıklıkla engelleniyor.

Tipik bir örnek, İtalyan Piracy Shield sistemi. Bu sistemin çalışması nedeniyle bir keresinde Google Drive engellendi ve Cloudflare’in IP adresinin bloklandığı bir durumda kullanıcılar birçok yasal kaynağa erişimlerini kaybetti. Ayrıca, sistem engelleme taleplerine sadece 30 dakika içinde yanıt verilmesini gerektiriyor, bu da hataların kontrol edilip düzeltilmesi için neredeyse hiç zaman bırakmıyor. Sonuç olarak, bazı VPN servisleri İtalya’daki sunucularını basitçe devre dışı bırakmaya karar verdi.

Fransa’da ise, yerel bir mahkeme yakın zamanda Google, Cloudflare ve Cisco’ya korsan sitelerle mücadele etmek için DNS sistemlerinin işleyişini değiştirmelerini emretti. Şirketler teknik zorluklar ve olası problemlere dikkat çekerek itiraz etmeye çalıştı, ancak mahkeme bu argümanları görmezden geldi. Sonuç olarak, örneğin, OpenDNS Fransa’daki faaliyetlerini geçici olarak durdurdu.

I2Coalition vurguluyor ki, kimse korsanlıkla mücadeleye karşı değil, ancak önlemler makul olmalı. Mevcut engelleme sistemleri sadece ciddi teknik maliyetler gerektirmekle kalmıyor, ayrıca interneti ayrı “adacıklara” bölmekle tehdit ediyor. Bu nedenle koalisyon, Amerikan hükümetine diğer ülkelerle birlikte, özgür ve güvenli bir interneti korurken aynı anda dijital ticaretin gelişimine engel olmayan ortak uluslararası normlar üzerinde çalışmaları çağrısında bulunuyor.