AMD pazar payını artırmaya devam ediyor

AMD pazar payını artırmaya devam ediyor


Şu anda küresel jeopolitik durumdaki istikrarsızlık göz önüne alındığında, PC pazarının yeniden canlandığı kesin olarak söylenemez, ancak mevcut işaretler toparlanmaya işaret ediyor. Intel, son mali raporunda gelir beklentilerini aştı, AMD ise x86 işlemci pazarında önemli bir birim ve gelir payı elde ettiğini gururla duyurdu.

Yine de Intel’in geleceğe yönelik iyimser planları var ve bu oldukça haklı çıkabilir. AMD’nin pazar payı devam ediyor, özellikle 2023’ün dördüncü çeyreğinde sunucu pazarında güçlü sonuçlar ve mobil ve masaüstü bilgisayar pazarlarında istikrarlı bir büyüme görülüyor.

Sunucu pazarı, ürün payında yıllık bazda %5,5 artış ve %23,1 pazar payı ile AMD için büyümenin ana yönü haline geliyor. Mercury Research verilerine göre, AMD’nin sunucu pazarında rekor gelir elde ettiği, EPYC işlemcilerinin yüksek performansı ve talep görmesinin bir sonucu.

Mobil cihaz pazarında daha ılımlı başarılar elde etmesine rağmen AMD, yıllık bazda pazar payını %3,9 artırarak mobil işlemci pazarının %20’sine ulaştı. Phoenix ve Dragon gibi mobil işlemci serileri, AMD’nin 2023’ün dördüncü çeyreğinde gelirini %2,5 artırmasına yardımcı olan oldukça başarılı bir performans sergiliyor. Masaüstü bilgisayar pazarı daha az dinamik kalırken, AMD’nin pazar payı sadece %20, geçen yıla göre %1,2 daha fazla, gelir artışı ise %1,3.

Bu bağlamda AMD’nin büyümesi göz önüne alındığında, Intel geleceğe iyimser bir şekilde bakıyor, yeni ürün geliştirme planları, Windows 12, bellek pazarındaki talebin artması ve yapay zeka periferik ekipmanlarında beklenen büyüme de dahil olmak üzere. Bu faktörler, 2024 yılında tüm PC pazarı için olumlu bir görünüm oluşturuyor.