AMD Radeon RX 8000 RDNA 4 serisi, Navi 48 ve Navi 44 GPU’ları içerecek

AMD Radeon RX 8000 RDNA 4 serisi, Navi 48 ve Navi 44 GPU’ları içerecek

Haberler All_The_Watts tarafından yayıldı, sosyal medyada oldukça gizemli bir mesaj paylaşıldı. Mesajda, muhtemelen Radeon RX 8000 ailesinde kullanılacak RDNA 4 grafik mimarisine dayalı iki sonraki nesil AMD grafik işlemcisi hakkında bilgi verilmektedir. Şu anda Navi 4 hakkında sınırlı sayıda bilgi bulunmaktadır, ancak iki ürün ailesi “GFX12” içinde keşfedilmiştir, bu da bu iki ürünün henüz erken test aşamasında olduğunu göstermektedir.

  • RDNA 3 (Navi 31 Üst) > RDNA 4 Navi 48 (Üst) > RDNA 3 Navi 31 (Bütçe)
  • RDNA 3 (Navi 32 Üst) > RDNA 4 Navi 44 (Üst) > RDNA 3 Navi 33 (Üst)

İlk olarak, AMD Navi 48 grafik işlemcisi, iddialara göre en iyi RDNA 4 grafik işlemcisidir. Bu grafik işlemcinin, Radeon RX 7900 XTX (Navi 31 XTX) içinde kullanılan üst seviye bir matris olan Navi 31’den daha yavaş olduğu söyleniyor, ancak Radeon RX 7900 GRE’de sunulan kısım matrisinden daha hızlı olacaktır. Bu, gelecek nesil Navi 48 grafik işlemcisinin performansını GeForce RTX 4070 Ti SUPER ve Radeon RX 7900 XT seviyesine yerleştirmelidir.

İkinci çip, daha düşük seviyeli Navi 44 grafik işlemcisidir ve iki RDNA 4 çipinden daha yavaş olduğu iddia edilen AMD Navi 33 (Hotpink Bonefish) grafik işlemcisinden daha hızlıdır. Bu, Radeon RX serisi 7600’de sunulan Navi 33’ten hızlı olacak ancak Navi 32 (Wheatnas) olan RX 7800 ve RX 7700 serilerinde kullanılan grafik işlemcilerden daha yavaş olacaktır. Buna göre, gelecek RX 7700 XT ve GeForce RTX 4060 Ti grafik kartlarına performans açısından biraz daha yakın bir beklenti içinde olabiliriz.

Şu anda mevcut grafik işlemcilerle benzer bir performansa veya beklenenden daha az bir performansa sahip olabilirken, hatırlanmalıdır ki AMD’nin RDNA 4 grafik mimarisi ile stratejisi, RDNA 2 veya RDNA 3 grafik mimarilerinden çok farklıdır. RDNA 2 ve RDNA 3 grafik mimarileri, üst seviyeden giriş düzeyine kadar geniş bir aralığı kapsayan ürünler sunmuştu. Ancak RDNA 4 için durumun aynı olmayabileceği görülüyor, çünkü üst seviye grafik işlemci matrisi bir süre önce orta seviyeli çipler lehine iptal edilmişti.

Bu, RDNA 1 grafik işlemcilerinde (Navi 10 / Navi 11/12) olduğu gibi. Şirket, high-end segmentte NVIDIA’yı öne geçmeden önce ana kategorideki performansını ve fiyat konumunu yeniden değerlendirmek için geri adım attı. Sonuç olarak ortaya çıkan RDNA 2 nesli, AMD’nin uzun zamandır en rekabetçi grafik işlemcisi ailelerinden biri olmuş ve tüm alanlarda başarı göstermiştir, hatta high-end segmentinde rekabetçi kalmıştır.

RDNA 4 grafik işlemcileri hakkında sınırlı bilgiler bulunsa da, gelecek nesil serinin başlangıçta 28/32 GB/sn ve 16GB (modül başına 2GB video belleği) ile GDDR7 bellek desteği içereceği beklenebilir. Bununla birlikte AMD’nin daha hızlı GDDR6 belleklerini kullanmak için daha ekonomik bir yol izleyebileceği söylentiler arasındadır. Ayrıca, çiplerin daha küçük boyutlu ve monolitik olacağı ve bu da MCD tasarımından bir yıl sonra vazgeçileceği söylenmektedir.

RDNA 4 grafik işlemcilerinin yanı sıra, gelecekteki APU Strix Point Halo’da sunulması beklenen RDNA 3 + iGPU’nun da performansı hakkında söylentiler dolaşmaktadır. RDNA 3 + iGPU’nun, mevcut alt seviyede Navi 33 grafik işlemcilerinden daha yüksek performans sunacağı ve bu da oyun segmenti için oldukça güçlü bir seçenek olmasını sağlayacağı söylenmektedir. Strix Halo, çok daha yüksek TDP’lere sahip bir premium ürün olarak konumlandırılacak, bu nedenle bu çözümün dizüstü bilgisayarlar için uygun bir seçenek olup olmadığını veya küçük PC’ler ve konsollarda kullanılmasının daha mı avantajlı olduğunu görmek ilginç olacaktır.