AMD FidelityFX Super Resolution teknolojisi, 2021 yılında NVIDIA DLSS’den birkaç yıl geride kaldı. İlk FSR nesli, çeşitli sağlayıcılardan ve platformlar arası desteği sayesinde basit ölçeklendirme avantajlarından faydalanmalarını sağlayan bir mekansal ölçeklendirme teknolojisine dayanıyordu. FSR2 bu desteği genişleterek daha karmaşık ve kaliteli bir zamansal ölçekleme teknolojisi sunuyor.
FSR’nin olmadığı şey, yapay zeka kullanılarak geliştirilmiş bir algoritma olmasıdır, bu nedenle etkili çalışması için özel yapay zeka çekirdeklerine ihtiyaç duymaz. Bu, DLSS ve XeSS arasındaki temel farktır. İkisi de yapay zekadan faydalanarak geçici artefaktları düzeltmek için avantajlar sağlar. DLSS için tensor çekirdeklerine ihtiyaç duyulurken, XeSS’in DP4a talimatlarını destekleyen grafik işlemcileri için iki versiyonu ve daha iyi kalite ve performans sağlayan XMX çekirdek tabanlı bir uygulaması bulunmaktadır.
AMD’nin, muhtemelen kendi ölçekleme teknolojilerinde yapay zeka algoritmalarını kullanma olasılığını da araştırdığı görülüyor. Bu konuda AMD Teknik Direktörü Mark Papermaster’ın işaret ettiği şeyler var.
2024 bizim için büyük bir yıl olacak çünkü yapay zeka yeteneklerimizi geliştirme konusunda yıllar harcadık. Her şeyi kapsayacak şekilde yapay zekayı portföyümüze entegre ettik, böylece bulut hizmetlerinden kenara, PC’ye ve cihazlara kadar her yerde bulabileceksiniz. Oyun cihazlarımızın yeteneklerini AI ile genişletiyoruz ve 2024 gerçekten büyük ölçekli bir uygulama yılı olacak. Peki şimdi temeller ve olanaklar var. Bu konuda ne yaptıklarını size anlattım. Bu yüzden 2024, geniş kapsamlı bir uygulama yılı olacak. […]
Yorumlara bakılırsa, şirketin ölçeklendirme teknolojisine yapay zeka entegrasyonunu düşündüğü olasılığı bulunmaktadır. Bu açıklamada FSR’den açıkça bahsedilmiyor. Ancak, Papermaster’in oyunlar hakkında konuştuğu göz önüne alındığında, dikkat FSR’a çekilmektedir. Eğer FSR yapay zeka desteği alırsa, FSR DLSS ve XeSS ile aynı seviyeye yükselebilir.
Aslında, rakip teknolojilerin her ikisinin de kapalı kaynak kodlarına sahip olmaları nedeniyle yapay zekanın gerçekte hangi amaçlarla kullanıldığı bilinmemektedir. Muhtemelen AMD’nin planları da makine öğrenimi algoritmasını kullanarak DLSS2’deki gibi arızaları gidermeye yöneliktir.