AMD Zen 5 mimarisi performansı, Zen 4’e göre%40 artacak dedikodularına göre

AMD Zen 5 mimarisi performansı, Zen 4’e göre%40 artacak dedikodularına göre

Donanım uzmanı Kepler_L2’den gelen yeni bilgilere göre, AMD Zen 5 temel mimarisinin 2024 yılının ikinci yarısında masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve sunucular için farklı işlemci ailelerinde başlayacak lansmanından büyük bir heyecan duyuluyor.

AMD Zen 5 tek çekirdekli testlere göre Zen 4’ten %40’tan fazla hızlı olduğunu iddia ediyor. Bu performansın SPEC testinde elde edildiği ancak rakamların tamsayı mı yoksa kayan noktalı nokta metrikleri üzerine mi dayandığı net bir şekilde belirtilmedi. Tamsayı performansı daha yaygın olarak kullanıldığı için, uygulamalarda daha geniş bir kullanım sağlayacak ve tek iplikli veya çoklu iplikli iş yükleri için ideal olacaktır.

Eğer doğruysa, bu AMD için bir jenerasyonluk büyük bir sıçrama olacaktır. Ayrıca AMD’nin Zen (1) mikro mimarisinin hedefini hatırlatacak, çünkü Zen (1) ilk jenerasyonunun Excavator’den %40 daha yüksek bir IPC sağlaması bekleniyordu, ancak sonuçta lansmanından büyük bir IPC artışıyla %52’den fazlası gerçekleştirdi.

AMD Zen 5 temel mimarisi hakkında şu anda çok az bilgi mevcut, ancak şirketin resmi açıklamasına göre aşağıdakileri sunacak:

  • Artırılmış performans ve verimlilik
  • Yeniden tasarlanmış arayüz ve genişletilmiş mimari
  • Yapay zeka ve makine öğrenimine entegre edilmiş optimizasyon

AMD, Zen 5 çekirdek mimarisini en az üç işlemci ailesinde tanıtacak. İlk olarak, güncellenmiş özelliklere sahip mevcut AM5 platformlarına odaklanacak olan masabaüstü bilgisayarlar için Granite Ridge işlemci ailesi.

Yakın zamanda 6 ve 8 çekirdekli iki yeni model hakkında bilgi sızdırıldı. Ardından, AMD’den mobil platformlar için Zen 5 işlemci, RDNA 3+ grafik kartı ve modernize edilmiş NPU (3x AI TOP) içerecek Strix Point APU’su bekleniyor. AMD ayrıca EPYC serisine yeni Zen 5 ve Zen 5C çekirdekleri ekleyecek ve sırasıyla 128 ve 192 çekirdeğe kadar sunacak.

Bu, kullanıcıların 2024 yılının ikinci yarısında beklemesi gereken tam Zen 5 serisi ve Zen 5’in yolculuğunun sadece başlangıcı. Mimarinin gelişmesiyle 3D V-Cache, Threadripper ve hatta daha hızlı seçeneklerde geliştirilmiş sunumlar olacak. AMD CEO’su Lisa Su, Computex 24’te açılış konuşması yapacak, bu nedenle etkinlik sırasında Zen 5, AI PC ve Ryzen hakkında birçok ayrıntı bekleyebiliriz.