Bitcoin Gerçek Fiyatı Morgan Stanley’ye Göre Sıfır

Bitcoin Gerçek Fiyatı Morgan Stanley’ye Göre Sıfır

Bitcoin’in Gerçek Fiyatı

Bitcoin'in Gerçek Fiyatı

27 Aralık 2017 sabahı, Bitcoin 15.400 dolardan biraz daha fazla değere sahipti. Ancak Morgan Stanley analisti James Faucette, bitcoinin gerçek fiyatının 0 $ olabileceğini söyledi. 

Business Insider; Faucette’in Noel öncesinde Morgan Stanley müşterilerine; yalnızca birkaç çevrimiçi perakendecinin bitcoini kabul ettiğine ve onu kabul eden perakendecilerin sayısının da küçülmesine dayanarak kripto para biriminin gerçek değerinin sıfır olabileceğini söylediği bir not göndermiş olduğunu bildirdi. Faucette yaptığı analizde “Kimse ödeme için teknolojiyi kabul etmezse değer 0 olur.” dedi.

Bitcoin, 2017’de oldukça yüksek bir meteorik yükselişe geçmiş ve bir yıl içinde yaklaşık yüzde 2.000 değer kazanmıştır. Kripto para biriminin değerini takip eden bir site olan Coindesk’e göre, bir bitcoinin değeri 1 Ocak 2017’de 1.000 doları aştı. Aralık ayında 12 aydan kısa sürede bu fiyat 19.300 doları aştı. 

Ancak Faucette, bitcoinin ABD doları veya Euro gibi gerçek bir para birimi olarak kabul edilemeyeceğini belirtti, çünkü kripto para birimine ilişkili bir faiz oranı yok. Altınla bazı benzerlikleri paylaştığını kabul etti. Ancak kıymetli metalden farklı olarak; altının yaptığı mücevher gibi bitcoinin gerçekçi bir değere sahip olmadığını belirtti.

Popülerliğine rağmen, pek çok kişi bitcoin balonunun sonunda ortaya çıkacağına ve yüksek fiyatlarının çökeceğine dikkat çekiyor. Eylül 2017’de JP Morgan CEO’su James Dimon, bitcoin’i “sahtekarlık” olarak nitelendirdi ve ticaret yaptığı saptanmış herhangi bir çalışanını kovacağını iddia etti. Aralık 2017 başında ise, Bitcoin’in kurucularından biri bütün bitcoinlerini sattı.

İngiltere’de Southampton Business School’da doçent olan Jeremy Eng-Tuck Cheah, şunları söyledi: “Şu anda, Bitcoin pazarıyla ilgili kişisel değerlendirmem, CBOE (Chicago Board Operations Exchange) hakkındaki son rötuşu nedeniyle, çoğunlukla kripto para yatırımlarına ilgi duymayan veya yatırıma maruz kalmayan birçok yatırımcının ilgisini çektiği için coşkunluğa dayanıyor.”

Cheah, Bitcoinin gerçek değeri ile ilgili Faucette’in değerlendirmesine katıldı. Cheah “Ben bitcoin kripto para biriminin herhangi bir temel değeri olmadığına ve bu nedenle fiyatının büyük ölçüde dijital para arzı ve talebi tarafından yönlendirildiğine eminim.” dedi. 

“Bitcoin fiyatlarının temel veya altta yatan bir değeri olmadığı için, yatırımcıların duyarlılığından dolayı Bitcoin pazarlarındaki arz ve talep etkileşimlerini desteklediğinden hemen hemen eminim.” diye bitirdi. 

Faucette’nin sonucu biraz gergin olsa da, bitcoinin daha genel para birimi cinsinden takas edilebilmesi açısından değerli olduğunu unutmamak önemlidir. Bitcoin alım satım işlemleri yapmak isterseniz “Bitcoin Nasıl Alınır?” yazımızı inceleyebilirsiniz.  Ayrıca Bitcoin işlemleriniz için binance.com adresinden yararlanabilirsiniz. 

Kaynak: 1, 2, 3