Bitcoin Hakkında En Büyük 10 Yalan

Bitcoin Hakkında En Büyük 10 Yalan

Bitcoin Hakkında Yalanlar

Bitcoin Hakkında Yalanlar

Yalanlarla ilgili değerlendirme yapacaksak eğer bir kaç tür yalan var diyebiliriz. Beyaz yalanlar, sert yalanlar ve istatistikler… Bitcoin de bu yalanların bazılarından nasibini almış gibi gözüküyor. Enerji konusunda abartılı istatistikler olsun, ister terörle mücadele konusundaki sert yalanlar olsun Bitcoin bir şekilde kabul görmeye devam ediyor. Biz de en yaygın olarak kullanılan Bitcoin hakkında en büyük 10 yalanı derlemeye çalıştık. 

Ayrıca Bitcoin hakkında daha fazla bilgi için diğer makalemizi inceleyebilirsiniz. Doğru Bitcoin Kullanımı yazımız. 

1. Bitcoin Terörizmi Finanse Ediyor

1. Bitcoin Terörizmi Finanse Ediyor

Sert bir giriş olabilir ama kısaca şöyle ifade edelim terörizme; teröristler ve terörist sempatizanları para yatırıyor. Bu konuda bir para birimini suçlamak pek adil olmayabilir. Ama illa bir para birimini suçlamak isterseniz belki de daha çok savaş, proxy savaşları, bombardıman, adam kaçırma ve diğer isyancılara para yatırmak için kullanılan ABD doları’nı suçlayablirsiniz.

Europol, 2016’da teröristlerin faaliyetlerini finanse etmek için kripto para birimi kullandığına dair bir bulgu bulamadı. Bunun gerçekleşmediğini ve olmayacağını söylemek konusunda tabi ki emin değiliz. Bununla birlikte, Bitcoini terörizm ile bağlayan tek kişi, dijital para birimlerine baskı yapmak isteyen hükümetlerdir. Bu konu hakkında çok fazla gürültü var, ancak bu iddiayı doğrulayacak hiçbir şey yok.

2. Bitcoin Balon

2. Bitcoin Balon

Bunun en kısaca cevabı; hayır Bitcoin balon değil. 2009 yılından beri devam eden bir süreç. Yerlere çakılmak için oluşturulmuş olamaz ve sıfıra inmeyecek. Bunu söylemek için çok fazla bir noktamız yok. Ama her ağızdan Bitcon kelimesi çıktığında, Bitcoin hızla ilerliyor ve kazandırmaya devam ediyor. Tabi ki bu doğrultuda bazı iniş çıkışlar olacaktır, tarihte diğer varlıkları da incelediğimizde hepsi düz doğrultuda ilerlemedi. Bitcoinin patlayacağını düşünmüyoruz. Belki sabit kalır ama patlamak çok ağır bir kelime. Balon olarak düşünülürse; sonuçta bu 1 dolarlık balon değil, 1000 dolarlık balon değil, 10000 dolarlık balon da değil ve ilerleyen süreçte de balon olmayacak. 

3. Bitcoin Geçici

3. Bitcoin Geçici

Riskten hoşlanmayanlar için, yatırım yapmak için kesinlikle daha az heyecan verici varlıklar var. Bununla birlikte, Bitcoinin geçici olduğu ve “evcilleştirilmesi” gerektiği fikri yanlış yönlendirilmiştir. Çok saygın duyulan kripto varlıkları uzmanı Chris Burniske, son zamanlarda bir grafikle bu fikirleri alt etti. Bitcoinin geçiciliğinin Twitter hisselerinden düşük olduğunu gösteriyor. Günlük değişimlere göre bakıldığında geçtiğimiz yıl Bitcoinin değişim yüzdelik oranı petrol ile % 2,68 aynı iken Twiter da ise bu oran % 3,79’dur. Halen bir birden çıkıp inen günler yaşayacaktır ama çoğunlukla dijital para genele baktığımızda sakin. 

4. Bitcoin Lale Çılgınlığının Tekrarıdır

4. Bitcoin Lale Çılgınlığının Tekrarıdır

17. yüzyılda Hollanda’yı kasıp kavuran Lale Çılgınlığı ile ilgili durumu bilmiyorsanız arama motorundan aratabilirsiniz. Özetle o zaman için; Çılgınlık, 4.600 florin’e ulaşan özel bir lale soğanı fiyatı ile sonuçlandı ve o fiyattan tek bir seferde düştü. 

Laleler herhangi bir esas değerden yoksundur ve tıpkı deniz kabukları veya güzel taşlar gibi saçmalık türünü üretir. Diğer yandan Bitcoinler, laleler ile kıyasladığımızda daha kolay bölünebilir, yok olmaz, taşınabilir ve sınırlıdır. 

5. Bitcoin Nefret Grupları Tarafından Kullanılıyor

5. Bitcoin Nefret Grupları Tarafından Kullanılıyor

Kullanıcılarının küçük bir alt kümesinin eylemleri için bir para birimini suçlamanın saçmalık olduğuna dair uzun bir açıklama yapabiliriz, ancak bazen en basit yanıt en iyisidir: Arabaları düşünelim, banka soyguncularına ne kadar çok yardımı olduğunu bilirsiniz. Ya da en basiti nefret grupları tarafından ne kadar dolar kullanıldı acaba.

6. Bitcoin Çoğunlukla Yasadışı Amaçlarla Kullanılıyor

6. Bitcoin Çoğunlukla Yasadışı Amaçlarla Kullanılıyor

Bu durum 2013’te doğru olmuş olabilir, ancak bugün Bitcoin işlemlerinin büyük çoğunluğu meşru amaçlar içindir. Kripto varlıkları uzmanı Chris Burniske araştırmaları sonucu illegal kulanım hakkında oluşturduğu grafik ile bunun kanıtını sunmuştu. Ama tabi ki günümüzde her şeye yönelik olan medya saldırıları ara sıra Bitcoin için de olacaktır. Sadece unutulmamalıdır ki bu durum Bitcoine özel değildir. 

7. Bitcoin Saadet Zinciridir

7. Bitcoin Saadet Zinciridir

Ponzi veya piramit şeması ya da bizim daha çok bildiğimiz tanımıyla saadet zinciri; eski yatırımcıların sermaye yoluyla yeni yatırımcılardan ödeme alması şeklindedir. Sonunda bu dolandırıcılık sürdürülemez hale geldiğinde sistem her şeyiyle çöker. Bitcoinin işleyişi ise tamamen şeffaftır. Benimsenmesi ve büyümesi kimseyle kontrol edilemez. Bitcoinin değeri yeni yatırımcıların eski yatırımcılara ödeme yapması gerekliliği ile değil, sadece kararlı bir şekilde piyasanın bunun için ne kadar para ödemeye hazır olduğu ile belirlenir. Bitcoin kesinlikle bir saadet zinciri değildir. 

8. Bitcoin Hacklenebilir

8. Bitcoin Hacklenebilir

Bitcoin alışverişi ve bulut tabanlı cüzdanlar teorik olarak internete bağlanan herhangi bir şey gibi hacklenebilir. Ama bununla birlikte Bitcoin blok zincirine güç sağlayan temel kod hacklenemez. Bitcoin, şimdiye kadar yazılan herhangi bir kod parçasından daha çok sınanmıştır. Hacklenme durumları sadece işe üçüncü şahısların (bulut tabanlı cüzdanlar veya alışveriş yaptığınız ortamlar) karıştığı durumlarda gerçekleşebilir. Eğer coinlerinizin çalınması konusunda endişeniz varsa üçüncü bir tarafa güvenmek yerine her şeyi size ait olan bir coin cüzdanı kullanın. 

9. Bitcoin Sadece Modadır

9. Bitcoin Sadece Modadır

Fazla uzatmaya gerek duymadan, örneğin; zamanla internet ve cep telefonları için de öyle deniliyordu.

10. Bitcoin Aşırı Miktarda Enerji Kullanıyor

10. Bitcoin Aşırı Miktarda Enerji Kullanıyor

Bu konu kripto madenciler tarafından epey bir süre araştırıldı. Evet, Bitcoin madenciliği raporlarda belirtilen kadar abartılı olmasa da çok fazla enerji kullanıyor ve buna rağmen her watt buna değer. Uzun teknik açıklamalara değinmek yerine, üzerinde durulması gereken birkaç doğru nokta vardır: Mesela; Bitcoin madenciliği, her yıl belirli günler için kutlamalarda harcanan ışıklandırmalardan üçte bir daha az enerji kullanıyor. Bir çalışma ele alındığında, Bitcoinin yılda 0,8 ile 4,4 TWh arasında kullanılması öngörülüyor. Bunu, madencilik ve geri dönüşüm altınları için harcanan yılda 138 TWh ile karşılaştırın ya da yıllık olarak küresel bankacılık sistemi tarafından harcanan 650 TWh ile. Bu durumda Bitcoin verimlilikte bir model gibi görünüyor.