Bu 5 Özellik, Gerçek Bir Narsisisti Bulunmanıza Yardımcı Olabilir

Bu 5 Özellik, Gerçek Bir Narsisisti Bulunmanıza Yardımcı Olabilir

Narsisist olabileceğinizi düşünüyorsanız – ya da patronunuzun, en iyi arkadaşınızın ya da ortak olabileceğini düşünüyorsanız haklı olabilirsiniz.

Fakat, onları bir önseziyle etiketlememelisiniz. Bırakın tanıyı bir klinik uzamanı koysun.

Narsisizm herkeste farklı görünüyor ve  değişiklik gösteriyor. Ancak psikologlar ve araştırmacılar neredeyse tüm narsisistler için geçerli olan birkaç temel özelliği tespit ettiler.

Başkalarından farklı hissediyorlar

Harvard Tıp Okulu’nda öğretim görevlisi olan ve “Yeniden Düşünmeyi Değerlendirmek” yazarı Craig Malkin,  günümüze farklı narsist türleri olduğunu söyledi.

Örneğin, bazıları “toplumsal”, yani neredeyse bunaltıcı olduğu kadar fedakâr oluyor. Diğerleri “savunmasız”, yani eleştirilere duyarlı oldukları ve sürekli güvenceye ihtiyaç duydukları anlamına geliyor.

Ancak Malkin, bütün narsistlerin ortaklaşa “kişisel gelişimleri” olduğunu söyledi: 

Bu, kararsız bir benlik imgesini maskelemek için bir yöntem. Bir gelişim psikolojisi uzmanı ve Stanford Üniversitesi’nden bir bilim adamı olan Eddie Brummelman, Psikoloji Günü’ne, narsistlerin başkalarına karşı daha üstün olduklarını, “kendileri ile birer kişi olarak tatmin olmadıklarını” söyledi.

Empati kuramıyorlar.

Bir psikolog ve Bilinen Narsist’in yazarı Joseph Burgo, daha önce Business Insider’a, narsisizmin 1 numaralı işaretinin diğer insanlara yönelik bir ilgisizlik ve onlar için bir yetersizlik olduğunu belirtti.

Örneğin, bir narsisist insanların mücadele ettikleri duygular ve konularda konuşulduğunda tamamen kayıtsız hissedebilirler. Bu, birileriyle derin bir bağ kurmanın neredeyse imkansız olmasını sağlar.

İnsanların onlara hayran olmalarına ihtiyaçları var.

Psikoterapist Kathleen Schafler, narsisizmin en belirgin özelliklerinden birinin başkalarının ”Vauuv’ olmasını istediklerini söyledi.

Schafler, Business Insider’a bir narsisistin insanların şaşırmasını istediğini eğer öyle olmazsa onları şaşkına çevirebileceklerini söyledi.

Statüyle ilgilenirler

Psikoloji Yazarlığı Psikolog Elinor Greenberg, narsisistik kişilik bozukluğunun kırmızı bayraklarından biri statü bilincinin olduğunu söylüyor.

Greenberg yazıyor:

“Narsisistler, statü belirteçlerinden son derece haberdar olduklarını ve sıklıkla kendi veya diğer insanların statüsüne dikkat çektiğini gösteren ifadeler hazırlıyorlar. 

Şu gibi yorumlar yapabilirler: ‘Ne kadar zengin olduğunu biliyor musunuz?’ ‘Kentteki her önemli kişi bu yardım partisinde olacak. Orada olmam gerekiyor.’ ” dedi.

Sizi dinlemek için kendilerini absorbe ediyorlar

Psikoloji gününde, klinik psikolog Susan Heitler, narsisizmi değerlendirmek için kısa bir sınav hazırlıyor. 

Heitler, “Narsistliğin başlıca göstergesi, kişinin bir insanı ne kadar iyi dinleyip dinlemediğidir” yazıyor. 

“Ne istediğiniz ve ne söyleyeceğiniz, birlikte konuştuğunuzda önemli olan şeylerin ne olduğuna karar verirken, endişeleriniz, duygularınız … bunlar onlar için sadece fısıltı ve rahatsızlık veren şeyler.”

Kaynak: 1