Çılgın Fosil Keşfi, Tüylü Yeni Bir Dinozor Ortaya Çıkardı

Çılgın Fosil Keşfi, Tüylü Yeni Bir Dinozor Ortaya Çıkardı

 Dinozorların, tüylü oldukları keşfi, neye benzediklerini yeniden düşünmek zorunda olduğumuz anlamına gelir. Ve şimdi bir dinozorun, mücevher tonlu modern kuşlar kadar parlak olabileceğine dair kanıtlar var.

Mandalin’de “büyük gökkuşağı ibiği” anlamına gelen Caihong juji, Çin’deki küçük, ördek boylardaki bir dinozordu. Geride bıraktığı fosil gagasında kemikli bir ibik ile boyun etrafında tüylerin parlak ve gökkuşağı renklerinde bir tüy varlığını gösteriyor. 

Yeni dinozoru tanımlayan uluslararası araştırmacılar ekibi, bu özelliklerin eşleri çekme ile ilgisi olduğuna inanıyor.

Texas Jackson Üniversitesi Geosciences Üniversitesi‘nden araştırmacı Julia Clarke, “Yanardöner renk oluşumunun cinsel seçilim ve işaretleme ile bağlantılı olduğu biliniyor ve biz bunun en erken kanıtlarını  dinozorlarda görüyoruz.” dedi.

“Dinozor için Rainbow  şirin bir takma ad olabilir ancak ciddi bilimsel etkileri var.”

Araştırma ekibi fosil tarafından bir sinekkuşu gibi iri renkli tıraş tüyleri olasılığını tespit etti. 2014 yılında bir çiftçinin bulduğu kaya levhası neredeyse komple bir iskelet içeriyordu.

Tüylerin kendileri çoktan çürümüş haldeyken, fosilleşmiş kemiklerin etrafındaki kayaya izlerini bıraktılar.

Çin Bilimler Akademisinin yazarlarından Xing Xu, National Geographic‘e “Daha önce birçok tüylü dinozor fosili gördüğüm halde, böyesine güzelce korunmuş tüyleri görünce şok oldum.” dedi.

Tüylerin ne renkte olduğunu tam olarak söylemek zordu, ancak fosil o kadar detaylıydı ki, melanozomların şeklini, pigmentlerin oluşmasından sorumlu hücreler içindeki organelleri korudu.

Ve ekip bu melanozomları canlı kuşlarınkilerle kıyasladığında, sinekkuşlarının gökkuşağı renkli tüylerinde bulunan melanozomlara en çok benziyorlardı.

Caihong juji, 161 milyon yıl önce Jura’da yaşamış ve eski özelliklerini yeni ile birleştiriyor. Gagadaki cinsel olarak seçilmiş ibik, daha önceki kuşlarda da görüldü. Ancak, gökkuşağı tüyleri sadece yeni bir özellik değil.

Dinozorlar şimdiye kadarki asimetrik tüylerin keşfedilen en erken görünümünü gösteriyor. Modern kuşlarda bunlar kanatlarda bulunur ve uçuş kontrolü için kullanılır, ancak Caihong juji‘de kuyrukta görünürler – bu da ilk kuşların farklı bir uçuş stiline sahip olabileceğini öne sürer.

Ayrıca, uzun dar kafatası ve kısa ön ayakları ile  bugün ait olduğu dinozor grubundan daha çok kuşlara benziyor.

Clarke, “Bu özellik kombinasyonu alışılmadık” dedi.

“Tamamen tüylü ve büyük  kuyruğu ile oldukça velociraptor görünümlü. Fakat boyu kısa ve uzun bir kafatası var.  Gerçekten harika … ya da belki de bakış açınıza bağlı olarak ürpertici görünümlüdür.” dedi.

Dinozorun daha ileri düzeyde incelenmesi, neden Caihong juji‘nin böyle belirgin bir evrimleşirken diğerlerinin yapmadığı üzerinde çalışılıyor.

Kaynak: 1