Çin Bitcoin Alıcıları Hükümet Yasağından Sonra Ne Yapıyorlar?

Çin Bitcoin Alıcıları Hükümet Yasağından Sonra Ne Yapıyorlar?

Çin’de Bitcoin Yasağından Sonra Neler Oldu?

Çin'de Bitcoin Yasağından Sonra Neler Oldu?

Eylül 2017’de, Çin kripto para birimi borsaları BTCC China, Huobi ve OKCoin’e hükümet tarafından işletmelerini kapatmaları emredildi. Bir noktada, yerel kripto para birimi borsaları değişimlerine yönelik bir hükümet soruşturması yüzünden, üç kripto para birimi borsasının yöneticilerinin ülkeyi terk etmeleri yasaklandı.

Üç ay sonra 2017 yılının Aralık ayında, Çin’in üç büyük kripto para birimi borsası, işletmelerini Hong Kong’a taşıdı. BTCC China, Huobi ve OKCoin, sırasıyla BTCC, Huobi Pro ve OKEx‘e yeniden markalaştırıldı. Hong Kong merkezli yatırımcıların hızla artan talebine hitap etmeyi amaçladılar.

Taşınmadan kısa bir süre sonra üç ticaret platformu, Çinli yatırımcıların günlük hacmini katlanarak arttırmaya başladı. Her nasılsa, Çinli yatırımcılar Hong Kong merkezli borsalar kullanarak Çin ticaret kısıtlamalarını atlatmayı başarıyorlardı. Bu nasıl mümkün olabilir?

Hong Kong‘da, yatırımcıların faliyetlerini kurmaları nispeten kolaydır. Hong Kong merkezli finansal kuruluşlarda ticari banka hesaplarının açılmasına olanak tanıyan, 1.000 dolardan daha azıyla işletmeler yasal olarak oluşturulabilir. Aralık 2017’den itibaren birçok Çinli yatırımcı, fonlarını Çin banka hesaplarından Hong Kong banka hesaplarına aktardı ve Çin’in kısıtlamalarını atlayarak kripto paraları ile daha aktif ticaret yapmaya başladı.

Ancak, Çin’in aksine, Hong Kong’un artan talebi karşılamak için önemli ölçüde daha düşük bir arz fazlası var.Çin, Bitmain gibi büyük madencilere ev sahipliği yaparken, Hong Kong fazla Bitcoin ve diğer kripto para birimleri üretmiyor. Bu nedenle, Hong Kong kripto para birimi piyasasındaki primler, Güney Kore pazarınınkinden bile fazla arttı. Şöyle ki; Bitcoin’in küresel ortalama fiyatı 18 Ocak tarihinde 11.500 dolar civarında iken Bitcoin, Huobi Pro’da 13.000 dolardan fazla işlem görüyordu.

Hong Kong merkezli bir finans gazetecisi olan Krystal Hu, Çin dışındaki tüccarların Hong Kong pazarının sunduğu arbitraj fırsatından da yararlanmaya başladığını belirtti. Örneğin, 18 Ocak tarihinde Bitcoin’in Coinbase’deki fiyatı 11800 dolardı. Coinbase’den Bitcoin’i satın alarak Hong Kong’a dayalı herhangi bir pazarda satmak 1.200 dolar kâr getiriyordu.

Çin Hükümeti Endişeli
Hong Kong borsaları, Alipay ve Tencent‘in WeChat Pay gibi Çin’de yaygın olarak kullanılan fintech uygulamalarını da entegre etti. Alipay, mobil kullanıcıların yüzde 50’den fazlasının kullandığı 60 milyar dolarlık fintech uygulaması. 2014 yılında yalnızca mobil kullanıcıların yüzde 7’si tarafından kullanılan WeChat Pay, şimdi Çin’deki mobil kullanıcıların yüzde 40’tan fazlası kullanılıyor.

İki fintech ödeme ağının entegrasyonu, Çinli yatırımcılar için Hong Kong merkezli kripto para birimi OTC borsalarının erişilebilirliğini artırdı ve kripto para birimi piyasasına yatırım yapma süreci kolaylaştı.

Çinli yatırımcıların dijital para birimleri satın almalarını önlemek için, Çin hükümeti ve Çin Halk Bankası (PBoC) yerel bankalardan, Hong Kong merkezli piyasalardan kaynaklanan şüpheli işlemleri ifşa etmelerini istedi. Bununla birlikte, bu eylem bile Alipay ve WeChat Pay gibi uygulamalardan ötürü Çinli yatırımcıların Hong Kong’a dayalı pazarlara girmesini engelleyemedi.

Kaynak: 1