Çin’den WhatsApp Engeli

Çin’den WhatsApp Engeli

Çin WhatsApp’ı Engelledi

Çin WhatsApp'ı Engelledi

Çin, WhatsApp’ı engelledi. Güvenlik uzmanları bugün bunu The New York Times’a doğruladı. Son birkaç aydır WhatsApp, hizmet için kısa süreli aksamalar yaşadı; kullanıcılar, görüntülü sohbet veya fotoğraf gönderemedi. Çin’deki dijital sansürü de izleyen Paris merkezli bir araştırma firması olan Symbolic Software’in kriptografcısı Nadim Kobeissi, metin mesajlarının bile tamamen engellendiğini söyledi. 

The Verge’ye verdiği demeçte Kobeissi “Aslında başlangıçta Temmuz ayında, WhatsApp’ın fotoğraf, video ve sesli mesaj sansürü olarak izlediğimiz bu durum tutarlı metin mesajlarının da engellenmesine ve Çin çapında gerilemesine dönüştü.” diye belirtti. 

Kobeissi’nin tespitlerine göre; Çin yakın zamanda, WhatsApp’ın metin göndermek için kullandığı NoiseSocket protokolünü tespit etmek ve engellemek için güvenlik duvarını yeni sürüme geçirmiş olabilir. Buna ek olarak, WhatsApp’ın fotoğraf ve video göndermek için kullandığı HTTPS/TLS’yi engellemesi de mümkündür.

Bu durum, 2009’da beri Çin’de yasaklanmış olan ve WhatsApp’a sahip olan Facebook için bir darbe oldu. WhatsApp’ın engellenmesiyle, Facebook’un Çin’de sadece geçtiğimiz ay gizlice piyasaya sürdüğü Colorful Balloons uygulaması kaldı. 

Yükselen sansür, önümüzdeki 19. Çin Komünist Partisi Ulusal Kongresi ile örtüşüyor. Uygulama, kullanıcıların iletilerini gizli tutan uçtan uca şifreleme hizmeti sunduğundan, WhatsApp hedef alınmış olabilir. Buna karşılık, WeChat gibi diğer yerli Çin uygulamaları tüm kullanıcıların kişisel bilgilerini Çin hükümetine sunar. Halihazırda 963 milyon aktif kullanıcıya sahip olan WeChat, son yabancı rakiplerinden birinin piyasadan çekilmesinden faydalanacak. WhatsApp ise yorum yapmayı reddetti. 

Kaynak: 1
Kaynak: 2