Civilization VI
Strateji oyunları giderek hızlanan bir yapıya sahip. Gerçek zamanlı strateji oyunları arasında en beğenilenlerden biri ise Civilization serisi. Müzikleriyle beni mest eden bir seri olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
Genelde oyuna eski çağlardan başlayıp, modern zamana doğru ilerliyoruz. Her noktaya bina, çiftlik vs.. kurarak değil de, “Tile” denilen altıgen şeklindeki ana şehre olan bağlantılar üzerine dilediğinizi oluşturabilirsiniz. Bu “Tile” ların bazılarında bonuslar bulunuyor. Artık bu da şansınıza kalmış.
Oyun sıra tabanlı olduğu için her ürünün yada geliştirmenin kaç turda tamamlanacağı açık bir şekilde belirtilir.Haritadaki hareket eden birimlerin yürüdükleri “Tile” lar, türlerine göre 1-3 arasında değişir. “Tile” ı biten takım düşmanla dip dibe bile gelse savaş başlamaz.
Üstelik oyunda sürekli savaş yaparak ilerlemektense farklı bir çok opsiyon ile de kendinizi geliştirebilirsiniz.
District özelliğine gelince şehirlerimizi genişletip çeşitli bölgeler kurabiliyoruz. Yollardan, hanlardan, hamamlardan, endüstriyel alanlara kadar bir çok bölge var. Peki bu district ne işe yarıyor? Her ilçenin kendine ait farklı özellikleri var. Bazı ırkların da district’leri özel oluyor. Bu durumda da halihazırda olan bir bina ilgili yapıya dönüşüyor.
VI. versiyonda şehirde yeteri miktarda yiyecek olsa da şehir bir kez üst popülasyon limitine ulaştığı zaman büyümesi büyük ölçüde yavaşlatılmış. Mutluluk oyunda elbette önceki sürümlerdeki gibi çok önemli.
Düşmanlar çok daha akıllıca davranıyor. Barbarlar önceki versiyonlara göre daha organize halde geliyor. Gözcüler sizi iyice süzdükten sona planlarını yapıp saldırı için geliyorlar.
Şunu da söylemeden geçmeyelim oyun daha öncekilere göre daha zor ve daha uzun olmuş. Yine debu oyunun kötü olduğu anlamına gelmez.