Dota 2 ve LoL (League of Legends) Oynayanlar Daha Zeki Olabilir

Dota 2 ve LoL (League of Legends) Oynayanlar Daha Zeki Olabilir

Dota 2 ve LoL Oynayanlar

Dota 2 ve LoL Oynayanlar

Araştırmacılar, Dota 2 ve League of Legends (LoL) gibi çok oyunculu çevrimiçi savaş alanlarını (MOBA) oynayan insanların, sorun çözme ve mantık testlerinde Nişancı ve Battlefield 3 oyuncusundan daha iyi performans gösterdiğini keşfettiler.

İngiltere’de York Üniversitesi’nden bir ekip; “Spesifik MOBA türü, dünya çapında çok sayıda oyuncu ile zaten meşgul olması bakımından dikkat çekicidir. Ama daha genel olarak, karmaşık, sosyal olarak interaktif ve entelektüel olarak talep eden video oyunları şimdi her yerde bulunmaktadır ve milyonlarca diğer oyuncuya karşı normalize edilebilen sürekli bir performans verisi akışı üretirler.” diye belirtiyor.

Bilim insanları, katılımcıların yaşlandıkça nişancıların becerilerinin düştüğünü tespit ettiler. Performans kalıbı, daha genç oyuncuların yaşlılara göre avantajlı olduklarını ve “performansın yaşla birlikte monoton olarak azaldığını” ileri sürdü. MOBA’lar, seğirme reflekslerinden daha fazla strateji ve planlama tercih etme eğiliminde oldukları için, bu çok şaşırtıcı olmayabilir. Belki de Destiny 2‘nin Crucible’da rekabet etmekte zorluk çekiyorsanız, ‘yaş’ sunucuyla olan bağlantınızı şikayet etmekten daha iyi bir bahane olabilir.

Ancak bu kesin bir araştırma değildir. Bilim adamları, istihbarat ve video oyunu oynamak arasında bir bağlantı bulsa da, ilişki korelasyonlu ve bu nedenselliğin net olmadığı konusunda uyarıyorlar. Bunun bir olası nedeni mi var? “Bilişimi değiştiren oyunlar yerine, video oyunları oynamayı öğrenmek zeka testlerinde performansın altında yatan aynı bilişsel kaynaklara bağlı.”

Son olarak, araştırmacılar, farklı türlerdeki etkileri hakkındaki kesin ifadelerin bilişsel yetenekleri üzerinde olması için uzunlamasına çalışmaların daha fazla ve daha derin olmasının gerektiğini söylüyorlar.

Yine de bu çalışmaların erken sonuçları ümit vaat ediyor. Gazete, “Özellikle MOBA’lar, hatta genelde video oyunları bilişsel işlev konusunda sağlam bir içgörü sunuyorsa, bilişsel epidemiyolojiyi büyük bir ölçekte incelemek için kullanılabilirler” diyor. Ve bu nedenle, mevcut çalışmanın daha küçük örneklem büyüklükleri ile meseleleri yok edebilir ve bilim adamlarına “neredeyse olduğu gibi” nüfus düzeyinde bilişsel performans değişimlerini incelemek için bir pencere açabilir. Bu tür bir şey, analog satranç oyuncularını okumakla mümkün değildir.

Kaynak: 1