En Büyük Tasarım Suçları Top 19

En Büyük Tasarım Suçları Top 19

Genel olarak oyun mekanikçileri bir fikir ayrılığı yaşamakta. Bazı nişancı oyunlarında sağlık yenilemesi olmamasına karşı bazıları ise bu özellikle mutlu. Tartışma konusu olabilecek bir durum fakat şimdi size bunun listesini yazmayacağız. Size, sonsuza kadar hurda diye nitelendireceğimiz tasarım tuhaflıklarının bir listesini yaptık. Bunları yüzlerce geliştirici tarafından yapılan milyonlarca dolarlık oyunlarda bile zaman zaman gördük, bu yüzden en büyük tuhaflıkları bir araya getirmeye karar verdik.

Karakteri Video Kesitleri Sırasında Mağlup Saymak

Bir korsan kampını moloz haline getirdin. Sıcak bir kurşun bombanın çıkardığı bir yangınla, yirmi ya da otuz düşman have şimdi bir av tüfeği ve cephane dolu bir kaplan çantasıyla mağaralara giriyorsunuz. Avcılar gölgelerden bile hızlılar, buna rağmen onları haşlıyorsunuz ve başınızı bir köşeye çeviriyorsunuz tam o anda takk.. Noldu? Sinematik bir gösterim geldi. Kontroller devre dışı kalıyor ve o anda gelen bir karınca bile sizi nefesiyle alt edebiliyor.

Onca emek boşa gitti. Şimdi bu kesit sahne yalnızca oyuncuyu oyundan soğutmuyor aynı zamanda emeklerini boşa sayıyor, e oyuncu da zaman kaybının farkında bu yüzden rahatsız oluyor. Bazen daha da kötüsü oluyor, oyundaki baş düşmanın tek başına karşında vır vır konuşuyor.

Geçilemeyen Kesitler

Bu kesitler bazen harika olabilir, ancak film izlemek için oyun oynamıyoruz. Zaten filmlerimiz var ve bunlar genelde hayatlarını film yapmayı öğrenmeye harcayan insanlar tarafından yapılmaktadır. Bir veya iki sinematik kesit yapın onları geçilebilir kılın, bölüm detaylarına geçici bir şekilde ulaşabileceğimiz bi sistem ayarlayın oldu-bitti, niye geçilemez yaparsınız ki sanki? Buna girişteki videolarda dahil.

Atlanamayan Videolardan Önce Oyun Kaydı Yapılması

Bir oyuncunun bir oyunda kapatmaya meyilli olduğu ve asla oynamayacağı belli başlı bölümler vardır. En sinir bozucusunu söyleyeyim mi? Şu geçilemeyen videolardan önce yapılan oyun kaydı. Başta geçmesi için sabırla bekleyip, o arada çeşitli işlerle uğraştığımız videodan sonra oyun kapanır falan, açarsın yine karşında o lanet sahne. Bekle Allah bekle…

Renk Körü Oyuncular İçin bir Opsiyon Olmayışı

Bu özellikle, oyuncuların etkili bir şekilde oynamak için renkleri birbirinden ayırmalarını gerektiren oyunlar için geçerlidir – örneğin çok birimli RTS oyunları. Ulusal Göz Enstitüsüne göre, erkeklerin yüzde 8’i ve kadınların yüzde 0,5’i çeşit çeşit renk körlüklerine sahip. Renk körlüğünin çeşitli şekillerine karşı koyan alternatif renk düzenleri, bu oyuncular için önemli olabilir.

Görünmez Duvarlar ve Fethedilemez Belden Yüksekte Olan Engeller

Yüksek güvenilirliğe sahip 3D ortamda inandırıcı çit engelleri oluşturmak zor bir sorundur ancak çözüm, asla ilerlemeyi engelleyen büyülü bir görünmez engel olmamalıdır. Uçak oyunlarında keza, uçağın kontrolünü ele geçirip zorla U dönüşü yaptırmak hiç hoş değil. Son zamanlarda askeri atıcılarda gördüğümüz yaklaşım, ekranı grileştiriyor ve navigasyon bölümüne getirdiği, gereksiz panik yaratan geri sayım sayacı sona ermeden oyun sahasına geri dönmesi için oyuncuyu tehdit ediyor. Oldu olacak boks eldiveni gelsin dövsün çıktın sahadan diye tansiyon artar. Duvar koy bitsin gitsin abicim ya.

Görevi Çözmek İçin Gerekli İpuçlarını, Formülleri Bulmak İçin Oyunu Terkettiren Oyun Sistemi

Bazı oyuncular için deneyler yoluyla hazırlanmış tarifleri keşfetmek eğlencelidir, ancak çoğu insan oyun içinde bir şeyler arar bulamayınca da oyun wikilerinden yardım dilenir. Alt tab yapıp oyun için bilgiyi internette aramak gerçekten çok sinir bozucu. Oyun tasarıcıları oyunları oynayan evinde interneti olmayan gençleri de düşünüp oyun içine her şeyi yerleştirmeli. Oyun görevleri hakkında bir sözlük görevi gören eklentinin eklenmesi işleri daha da kolaylaştırabilir. Bu sayede keşfederek bulmayı seven oyunculara da zararı olmamış olur hem.

Boşa Giden Sağlık Verici Eşyalar

Hiç karakteriniz sağlıklı olduğu halde yanlışlıkla sağlık veren eşya harcadığınız ve bunu çaresizce izlediğiniz oldu mu? Residen Evil 7’yi ele alalım. Sağlık veren ilaçları bulmak için o ürpertici koridora gitmek zorundasınız her seferinde. Eşyayı kullan tuşuna bastığınızda o değerli ve besleyici sağlık suyunu tamamen içmiş olursunuz ve zaten sağlam olan kolunuza hiçbir faydası dokunmaz. Yani küçük bir şey ama oyuncunun oynayışını derinden etkileyebilir. İsteriz ki oyunun heba olması bu kadar kolay olmasın.

Devre Dışı Bırakamadığımız ‘’Emin misiniz?’’ Pop-up’ ları

İlerlemeyi kaybedebilecekleri veya deneyimlerini bozabilecek bir şey yapmadan önce oyuncuyu uyarmak iyi olur, ancak bazı oyunlar oyuncunun kendi vücudu üzerinde sahip olduğu fiziksel kontrol seviyesini hafife alması alıyor gibi. Sanki elimiz bizden habersiz gidiyor gidiyor çıkış tuşuna basıyor. Bir oyuncuya yapmak istediklerinden emin olup olmadıklarını soruyorsanız, ‘bir daha bana sorma’ onay kutusunu eklemeyi de düşünün.

Oyuncuyu Keyfi Başarısız Kılma

İd’in kıyamet sonrası nişancısı oyunu Rage’ de,bir yabancı tarafından bir arabaya bindirildiğiniz söyleniyor. Arkasında tozlu bir yamaç çölün önüne geliyor. Arabayı kaçırıp kendi başına gidersen, seni tehdit ediyor ve sonra seni öldürüyor. Yeniden yüklemeniz ve arabaya binmeniz gerekiyor. Orada niçin yol var öyleyse diye sorarlar. Madem oyuncuyu cezanlandıracaksın niye sahte bir seçenek sunuyorsun. Burada açık bir mesaj var: Kafana göre takılma, sana denileni yap, yoksaa ölürsün.

Battlefield 3’ün co-op kampanyasının son anlarında zafer sahnesini görüntülemek için bir düşman vurmanız gerekiyor. Bütün oyun boyunca yaptığımız mouse ile hedef alıp sol tıkla adamı indirme işi burda saçma bir hal alıyor ve rastgele bir düğme ile ateş edebiliyorsunuz (Mesela araç giriş-çıkışına yarayan E tuşu). Ondan sonra sol tıklayınca adamı vuramıyorsun, oyunda bitmiyor. Böyle şeylerin azaltılmasını talep ediyoruz, lütfen.

Çöp Olarak Belirtilmemiş Eşyaların Envanteri Çöplük Haline Getirmesi

Bazı RPG’ler yerde bulduğun her çöpü almana izin verir. Ceplerinizi düzinelerce kaşıkla, kaselerle ve rastgele bilekliklerle doldurmak eğlencelidir, ancak bu öğelerin çoğunun yararsızdır ve oyun bunların yararsız olduğunu belirtmelidir. özellikle de çok fazla taşıyıp aşırı yüklü olursan gerçekten kötü bir durum.

Faydası olanı da alıyorsun olmayanı da burda ne mantık var şimdi. Gelecekte işimize mi yarayacaklar? Sırf orda olsunlar diyemi ordalar? Tasarımcılar Miyazakinin, Dark Souls’taki kolyeye yaptığı gibi bu işe biraz eğlence katabilirler. Fanlar kolyenin açıklamasında etkisi yok yazmasına rağmen bu kolyeyi bir yerlerde kullanmayı kafaya takmışlardı çünkü. Çoğunlukla gereksiz sinir bozucu olan bu önemsiz eşyaları önemsiz olarak işaretleyin ve yedek değişim için tek seferde hepsini satalım. Oyun kasa sistemi içeriyorsa, envanterimizdeki tüm önemsiz şeyleri tek seferde atmamıza izin verin.

Taş Gibi Kilitli Kapılar

Bilirsiniz bu kapıları. Açmak için yaklaşırsınız, ardından bir tıkırtı hop kapı kilitli. Bazen uzun uzun denersin belki açılır diye ama nafile. Muhtemelen kapıya pompalı tüfek ile saydırırsın paramparça olur ama hala açılmaz. Bir el bombası atarsın bulunduğu koridor çöker o hala yerinde durur. Her zaman oldu ve olacak, çünkü o Yenilenmez Kapıdır ve yalnızca zamanınızı harcamak için varolmaktadır.

Eğer bir binanız varsa elbette kapılarınız olmalıdır. Tasarımcıların bununla baş etmelerini izlemek eğlencelidir. Half-Life 2’deki bu kullanışlı mobilya yığınlarını ve o büyük, siyah sibernetik Kombine kilitleri düşünün. Görsel dilin ne kadar yaratıcı olduğu önemli değildir. Boşa durup zaman kaybı yaşatan kapılara nazaran işlevsel kapılar daha iyidir. Bir de işe yaramayan kapılara Allah rızası için yeşil ışık koymayın.

Menü’de En Üstte ‘’Devam et’’ Olması Gerekirken ‘’Yeni Oyun Başlat’’ Olması

Küçük bir sorun, ayrıca düzeltilmesi kolay. Oyun oynayan birçok insan oldukça meşguldür. Zaten oyun açılana kadar başlangıç menüsüne girmeden önce yasal olarak zorunlu kılınan geliştirici / yayıncı / donanım üreticisi / middleware tanıtım logolarının geçit törenini izleyerek beş dakika geçiriyorlar. Eğer o oyuncu bir kere “Start Game” e bastıysa, kaç kere daha basmaları gerekir? Devam et’i üste koyun millet oyuna az daha hızlı girsin.

Ayrılmış Haritalar

Eşzamanlı olarak bizi keşfetmeye teşvik ederken aynı anda en az çaba ile A noktasından B noktasına rehberlik eden harika bozulmayan haritalara sahip oyunlar harika. İyi tasarlanmış bir harita oyun zevkini artırıyor. İşe yaramadığında ise kötü tasarlanmış haritalar maceralarımızı boş hissettirebilir.

Örnek:Dark Souls 2, her hedefin kendi başlarına iyi tasarlanmış olması karşısında tersini ortaya koyuyor; ancak düzenli olarak kendinden önce gelenlerden kopuk gibi geliyor. Bunun en güzel örneği, Toprak Tepesi ile Demir Koruma arasında gezinirken, aşağıda Hasat Vadisine bakan yel değirmenlerinin ve zehirli tünellerin pis labirentlerinden, erimiş lav çukurlarıyla çevrili bir kale üzerine yukarıya doğru yolculuk yapmanızdır. Çok şık bir dünyaya yatırım yapmak zor Colonial Marines, Duke Nukem Forever, ve Resident Evil 6 son yıllarda bu hataya düşen diğer oyunlar.

Belirsiz Oyun Kayıt Hedefi

Savegame dosyalarına erişmek için pek çok sebep var. Onları yedeklemek ya da farklı bir makineye aktarmak isteyebiliriz. Çoğu durumda, bir oyun için savegame dosyalarını bulma, dosyaları sabit disklerinde tarayan oyuncuların bilgilerini paylaştığı çevrimiçi dizin adresini aramak demektir. Oyun dosyaların nereye gittiğini biliyorsa, savegame ekranında konumunu göstermelidir.

Yenilmez Karakterler

Belki tasarımcılar, seviyeleri oluştururken varsayımsal bir oyuncuyu akılda tutmalılar. ‘’Aceleci Çılgın psikotik manyak ” modelini öneriyorum. Bu manyak bir kabustur. Onlara bir şeyler anlatmaya çalışırsınız, ama onlar masalarda zıplayıp çanak çömlekleri tekmelerler. Şimdi onlara bir silah verin ve onları hikayenizin merkezinde bulunan ana karaktere tanıtın. Bundan sonra ne olacak? Kahkahalar eşliğinde ölüm saçan bir sürtüşme diyenler doğru bildi.

Geliştiriciler psikotik oyuncu davranışlarıyla başa çıkmanın birkaç yolu buldu. Bioshock, kapı ve kafeslerin arkasındaki önemli karakterleri kilitliyor; bu sadece izolasyon duygusunu artırıyor. Takdir edilebileceği gibi, Dark Souls ve Deux Ex sizin herhangi biriyle kavga etmenize izin verir. Bunlar, önemli insanları yenilmez yapan kuşkulu Elder Scrolls çözümünden çok daha iyi çözümlerdir. Oblivion’dan Martin’i hatırlıyor musun? Önce Tom tarafından yumruklanıyor. Sonra onu donduruyorlar ve elektrik vererek onu öldürüyorlar. Sonrada onu bir uçurumdan atıyorlar. Bir süre sonra bilincini kazanıyor, dağa çıkıyor ve kendisini yeniden canlı görüyorsunuz. Bu anlık bir başarısızlıktan daha adil görünebilir, ancak dünyanın mantıksal tutarlılığını öyle bir derecede kırar ki bu karakterlerin güvenliği konusunda herhangi bir endişe duymak artık mümkün değildir.

Sizden Farklı Bir Hızda Yürüyen NPC’yi Takip Etmek Zorunda Kalmak

Kurbanları birkaç saat içinde yavaş yavaş çömleğe dönüştürmek için tasarlanmış yeni bir cehennem çemberi inşa edersem, kurbanları her zaman kendi hızından daha yavaş ilerleyen birisini takip etmeye zorlardım.  Koşsaan sürekli sırtına çarparsın, yürüseen seni geçer gider. Bu, oyunlarda her zaman olur. Diablo 3’teki Spider Queen’in ağından ücretsiz olarak çıkardığınız yaşlı kadın beş adım atıncaya kadar bacakları yosun bağlar. Ne kadar can sıkıcı.

Kurşun Süngeri Patronlar

Kurşun süngeri patronunun beş fit uzunluğunda bir sağlık çubuğu var. Muhtemelen büyük ve görsel açıdan etkileyici olurlar, en azından ilk başlarda, sonradan bunun bir salak olduğunu çabucak öğrendiniz. Davranışı, küçük bir saldırı grubundan rastgele seçmektir. Muhtemelen zayıf bir noktası da vardır. Bu sünger patronun zayıf yerlerine kurşunla veya keskin bir aletle defalarca vurursunuz ve o kocaman sağlık puanı düşmeye başlar. Kurşun süngeri patronu canını sıfıra indirerek öldüremezsiniz. Bu şeyin asla ölmeyeceğine inanmaya başlayınca umutsuzluk kök salacak içinizde. Bu eski moda patron anlayışı artık hiç inandırıcı gelmiyor. En büyük oyunlarda bile bu hata yapılmıştır.

Zayıf Kameralar / Üçüncü Kişi Platformlarındaki Belirsiz Atlama Açısı

Atlama açıları, Assassin’s Creed gibi çılgınca hıçkırık oluşmasına neden olan üçüncü kişilerin kamera konumlarına göre tanımlanır. Kamerayı yukarı doğru konumlandırırsınız, bir yön gösterirsiniz, atlamaya basarsınız ve tebrikler küçük karakteriniz uçurumdan düştü. Hiç hoş değil.

Oyundan Çıkmayan Oyundan Çık Komutu

Ya bir insan çıkışa basıyorsa çıkmak istiyordur başka açıklaması var mı? Çok açık yani. Bu”Hey oturumu terk edip ana menü ekranında oyunu tekrar başlatalım” anlamına gelmez. Bak eminmisiiiin, son kararın mııı diye yarışmaya bağlamaya da gerek yok. Adamlar gitmek istiyor ya, seninle olan işleri bitmiş.