Messenger Kids
1998 yılında internet yayılmaya yeni başladığında çocukların çevrimiçi gizliliğini korumayla ilgili bir yasa kabul edildi. Bu yasaya göre 13 yaşının altındaki çocuklar ebeveynlerinin izni olmadan kişisel bilgilerini paylaşamayacaktı. Bu yasa sebebiyle çoğu internet şirketi 13 yaş sınırlaması getirdi. Ama pratikte 13 yaşının altındaki birçok çocuk interneti kendi başına kullanabiliyor. Küçük çocuklar sosyal ağlarda profil açıp, bilgilerini paylaşabiliyor. Bu masum gibi görünen tehlikeli bir durum.
Bu durumu biraz daha kontrol altında tutmak için Messenger Kids uygulaması iOS App Store’da. Messenger Kids 6-12 yaş arasındaki çocuklar için yapılmış bir sohbet uygulaması. Çocuklara özel bir uygulama olduğu için haliyle daha fazla renkli emoji, GIF, çıkartma ve filtre içeriyor.
Facebook Messenger Kids uygulamasını ebeveynlere hediye olarak sundu. Ve çocukların hem daha güvenli hem de daha eğlenceli bir ortamda sohbet etmesi için çalıştıklarını vurguladı.
Twitter’da yapılan bir ankete göre çocuklar en çok Apple’ın (iMessage, Facetime) ve Google’ın (Hangouts) sunduğu hizmetleri kullanıyor. Başka bir çalışmaya göre de çocuklar ortalama 6 yaşından itibaren mesajlaşma uygulamalarını kullanmaya başlıyor. Onlar yapar da Facebook durur mu?
Bu yeni uygulamanın çocuklar için olduğunu ve reklam içermeyeceğini biliyoruz sadece. Nasıl para kazanacakları hakkında henüz bir fikrimiz yok. Facebook daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Apple ve Google çocuklar sayesinde para kanabiliyor. Ama bunu onlar için hazırladığı donanımları okullara satarak yapıyor. Peki ya Facebook?
Ebeveynlerin aklında hala soru işaretleri var: Facebook’un yaptığı bu yeni uygulama çocuklarımızı korumaya yetecek mi? Sonuçta bu bir sohbet uygulaması ve insanlarla iletişim halinde olacaklar. Çocuk gibi davranan kötü niyetli insanlar buralara da sızabilir. Bunun gibi çirkin olaylarla ne yazık ki çok kez karşılaştık. Facebook’un bu konu için aldığı önlemleri ilerleyen günlerde göreceğiz.
Facebook uygulamanın anne-babalar ve çocuk gelişimi uzmanları ile kontak halinde olarak yapıldığını söylüyor. Bu durum içimizi biraz rahatlatıyor.
Geçtiğimiz senelerden sosyal medya kullanımının olumsuz sonuçlarıyla ilgili birçok ders çıkardık. Bu dersleri çıkarmamızı sağlayan ortam genellikle özel mesajlaşma ortamları iken şimdi bu ortamlar çocuklara sunuluyor.
Ben daha sosyal medyanın kendi zihnimi nasıl böylesine değiştirebildiğini anlayamamışken çocukları nasıl etkilediğini tahmin bile edemiyorum. Facebook’un bu girişimi çocukları korumaya yönelik olsa da açıkçası ben tavsiye etmeye biraz çekiniyorum. Umarım faydalı bir uygulama olur.
Kaynak: 1