FPS Ne Demek, Nasıl Ölçülür, Nasıl Artırılır

FPS Ne Demek, Nasıl Ölçülür, Nasıl Artırılır

FPS Nedir

FPS, İngilizce bir kelimedir “Frame Per Second” yani Türkçe karşılığı “Saniyelik Görüntü Sayısı.” Tamam, saniyelik görüntü sayısından da bir şeyler anlaşılıyor ancak; ben en ince detayına kadar FPS’i öğrenmek istiyorum diyenlere özel bir merhaba demek istiyorum. FPS, anlamından da çıkarıldığı gibi bir saniye başına düşen görüntü (kare) sayısıdır. Son bir şey eklemek gerekirse, parantez içinde yazdığım kare bir geometrik şekil değil bir boyut türüdür. Tam anlamı ile, tek bir saniyede ekrana aktarılan kare diyorum ve diğer kategorime geçiyorum.

FPS, Etken ve Etmenleri​

FPS’in onlarca etkeni ve etmeni bulunur. Bunlardan en önemlileri; kullandığınız bilgisayarın işlemcisinin hızı, türü; RAM’inizin hızı, kapasitesi, disk uzunluğu; onun haricinde ekran kartınızın kalitesi ve bunun gibi çoğu donanımsal özelliğin bir arada veriminin ölçülmesi sonucu ortaya çıkan değer aslında FPS diyebiliriz. Oyun konsollarının, dizüstü bilgisayarların, masaüstü bilgisayarların, tabletlerin ve bunun gibi teknolojik aletlerin hepsinde bir FPS değeri vardır. Bu FPS değerleri oldukça hızlı aktarılan bir veri tipidir. Evet, genel olarak etkenler ve etmenler bu yönde.

FPS Değeri Sabit midir?

Evet, bu kategoride karşımıza iki yeni isim çıkacak. Bu nedenle ben direkt konuya girmek yerine öncelikle bu iki yeni ismi iyicene açıklamak istiyorum. Bu isimler; statik ve dinamiktir. Statik değer dediğimiz şey aslında Türkçe’de değişimlere kapalı anlamına gelir. Tam tersi olarak karşımıza çıkan Dinamik kelimesi ise, Türkçe’de değişimlere açık, devrimci, devrimsel anlamlarına geliyor. Tabii; bizim bilgisayar ve teknoloji dünyasındaki anlamlar ile Türk Dil Kurumundaki anlamlar aynı mı diye soracak olursanız, ne tam hayır ne de tam evet diyebilirim. Çünkü; statik kelimesinin bilgisayar dünyasında anlamı genel olarak, değişmeyen demektir. Bir diğer anlamı ile sabit. Ancak dinamik ise, değişen, değişebilir, sabit olmayan anlamlarına gelir. Evet, bu iki yeni ismi kavradığımızı düşünerek, asıl konumuz olan FPS değerinin sabit olup olmamasına geliyorum. FPS değeri dinamik bir değerdir ve sürekli değişir. FPS değerini anlık olarak değiştiren başlıca şeyler aslında, cihaz kullanıcısının o anda cihazı ne kadar yorup; ne kadar yormamasından geçer. Tabii; cihazın ne kadar yorulup ne kadar yorulmayacağı da cihazın donanımsal özelliklerinin olduğu yerden geçer ve en sonunda yine kendimizi etken ve etmenlerde buluruz. Kısacası, FPS değeri sabit değildir.

FPS’in Optimum Değerleri

FPS değerinin optimum değerleri, her durumda farklı olabilir. Örneğin, ufak bir oyunda gereken minimum FPS 25 iken; yüksek grafikli oyunlarda bu oran 1000 ve üstüne çok rahat çıkabiliyor. Örneğin, ayda 10 film izleyen biri, izlediği bu 10 filmin en az 9’unda 24 FPS ile izler. Ancak bu oran film için optimum iken oyunlar için minimum değerden bile az olabiliyor. Unutmadan da söyleyeyim, yapılan son araştırmalara göre, insan gözü ve beyni 1 saniyede 10 ile 12 arasında bir değerde kare işler. Bu oran çoğu hayvana göre düşük olsa da; işimize gayet yaradığını da söyleyebilirim. Şöyle bir durum da var ki; FPS, optimum değeri tam olmayan nadir değerlerden biridir. Bunun sebebi ise, hayatımızda var olan değerlerden neredeyse hepsinin bir azı, bir ortası ve bir fazlası vardır. Örneğin 1.70 metre boyunda bir insan eğer 39 kilo ise onun kilosu azdır. Eğer 60 kilo ise kilosu normaldir. Fakat, 100 kilo ise kilosu fazladır. Tabii; bu ne kadar hayatımızdaki çoğu büyüklük ve değerde işlese de ne tuhaftır ki FPS de işlemiyor. FPS değerinin bir en azı vardır. O değerden yukarı çıktıkça bu cihazı pozitif etkiler. Bir filmi 24 FPS ve 36 FPS izlemek arasında büyük bir fark vardır. Ne yazıktır ki; biz bunu doğrudan anlayamayız ancak bilinç altımız anlar ve sinyaller gönderir. Bu sayede de dolayı olarak anlamış oluruz.

FPS VE FOTOĞRAFÇILIK

Ekrana baktığımızda, önümüze çıkan her görüntü aslında, birden çok görüntünün üst üste gelmesi ile oluşur. Bu sayede ekranda, aynı gerçekteki gibi cisimleri algılayabiliriz. Fotoğrafçılıkta, FPS düştükçe görüntüdeki akıcılık bozulur. Tabii; bu hiç iyi bir şey değildir. Bu nedenle fotoğrafçılıkta da her teknolojik cihazda da olduğu gibi FPS önemli rol oynar.

FPS Nasıl Ölçülür

FPS ölçmek göründüğü veya duyulduğu kadar zor değildir. Tek yapmanız gereken size yazdıklarımı iyice anlamanız, gerisi zaten çok kolay… FRAPS isimli programı fraps.com adresinden hızlıca indirebilirsiniz. Artık tek yapmanız gereken programı aktif etmektir. Ardından herhangi bir oyuna girdiğinizde sağ üst köşede FPS değeriniz size çıkacaktır. Bundan sonra FPS’inizi dilediğiniz zaman ölçebileceksiniz. Sizi gönülden tebrik ediyorum.

Minecraft’ta FPS Nasıl Artırılır

Öncelikli olarak Minecraft’ta FPS artırmak için kesinlikle ve kesinlikle başka bir oyun bilgisayarınızda aktif iken Minecraft oynamayın. Bu, FPS değerinizi oldukça aşağı çekecektir. Ek olarak (tüm oyunlarda geçerlidir) masaüstünüzü dolu tutmayın. Masaüstünüzde kısayol olsun ancak sakın dosya tutmayın. Bu sadece oyunlardaki FPS’inizi değil tüm bilgisayarınızın hızını da azaltacaktır. Eklemek gerekir ise, bilgisayarınızın Minecraft’a ayırdığı RAM miktarını da düzenleyerek de yine FPS’inizi kontrol altına alabilirsiniz. Son olarak, son zamanlarda pek de moda olan kaynak paketleri ile de FPS’inizi kontrol altına almak mümkündür. Tabii; bunu her kaynak paketi ile yapamazsınız. Sadece belirli kaynak paketleri FPS artırma işlevi görür.

League of Legends’da FPS Nasıl Artırılır​

Öncelikle, League of Legends’da FPS değerinizi CTRL + F tuşlarına sırasıyla basarak görebilirsiniz. Aynı Minecraft’ta olduğu gibi arka plandaki her şeyi kapatın. Eğer ciddi anlamda yüksek FPS almak istiyorsanız League of Legends’ın görüntü seçeneklerinden, grafikleri yapabildiğiniz kadar düşürün. Unutmayın; ne kadar düşürürseniz o kadar fazla FPS alırsınız. Ek olarak grafiklerin alt kısmında bulunan; Çevre kalitesi, karakter kalitesi ve efekt kalitesini çok düşük yaptığınız gibi, gölgeleri de komple kapatın. Artık çok daha iyi bir FPS değerine sahip olduğunuzu siz de fark edeceksiniz. İyi League of Legends’lar…

GTA’da FPS Nasıl Artırılır

GTA’da FPS artırmak bir kolay bir kolay. Tek yapmanız gereken ayarlarınızı aşağıdaki gibi düzenlemektir.

  • MSSA : Kapalı
  • Post FX : Normal
  • Grass Quality : Normal
  • Shader Quality : Normal
  • Shadow Quality : Normal
  • Reflection Quality : Normal

Nasıl oldu sizce? Ben görüyorum buradan; hiç fena değil. Son olarak değinmek istediğim şey, GTA’da diğer oyunlara nazaran ayarlardan daha az FPS kontrolünü elimize alabilmemizdir. Şöyle bir örnek vereyim. GTA’daki tüm ayarları mükemmel derecesinde iyi yapsak bile CS: GO’da değiştireceğimiz 3 ayar kadar verimli olmaz. Bu nedenle yukarıdaki listeyi tam doldurun, bu sayede kötü verimin iyisini alın.

CS: GO’da FPS Nasıl Artırılır​

CS: GO’da FPS artırmak diğer oyunlara göre daha farklıdır. Bunun sebebi ise asıl FPS artırma işlemi kodlar vasıtası ile gerçekleşir. İşte 2019 yılının FPS artırma kodları! İlk kodumuz “-novid”. Bu kod ile oyun girişindeki introlardan kurtulursunuz. Dolaylı olarak bu sizin FPS’inizi de artırır. İkinci kodumuz “-high”. DİKKAT! Bu kod sadece en çok CS: GO oynayan kişiler içindir. Nedeni ise, bilgisayarınızın ana oyununu otomatik olarak CS: GO yapar. Üçüncü kodumuz ise “-nod3d9ex” tir. Bence en iyi koddur çünkü oyunu aşağı alırken ve aşağıdan da yukarı alırken performansı artırır. Kodlar haricinde de CS: GO’da FPS artırmak mümkün mü derseniz evet derim. İşte kodsuz FPS yükseltme yolları! Genel ayarlara girin ve oradan dediğim bölümleri dediğim şekilde değiştirin. CUDA-GPU bölümü “Tümü” olacak. Ek olarak, düşey senkronizasyonu “kapalı olacak”. Ayrıca, Kenar yumuşatma ve ayarları “yok” yapın. Evet, tüm bu değişikliklerden sonra sizce de CS: GO’nuza farklı bir hava gelmedi mi? Ben buradan hissediyorum, ya siz?

FPS ve Yenileme Hızının İlişkisi

FPS ve yenileme hızının ilişkisinde üç adet ihtimal söz konusudur. İlki; FPS’in yenileme hızından büyük olması durumudur. Bu durumda, monitörünüz daha ilk kareyi çizmeden GPU tarafından yeni bir kare ile büyüyecektir. Tabii; bu neyin göstergesi? Tabii ki, eski karenin üstte, yeni karenin altta olması! İkinci ihtimalimiz ise FPS’in yenileme hızına eşit olması durumudur. Çok sık rastlanan bir durum olmasa da, bu durum olduğunda oldukça akıcı bir görüntü meydana gelir. Yukarıda da bahsettiğim üzere FPS iyi ise akıcı görüntü, akıcı görüntü var ise durumlar iyi. Son ihtmalimiz FPS’in yenileme hızından küçük olması durumudur. Bu durumda henüz anladığınız üzere monitör bir kareyi tek kez değil çok kez gösterecektir. Bu durum kötüdür, nedeni ise akıcılık azdır. Akıcılık az olunca FPS’in düşük olduğunu hepimiz ezberledik zaten… Evet, yenileme hızı ve FPS’in de ilişkisi bu yönde diyebilirim!

Fark Yaratan FPS Oyunları ​

Evet, destan niteliğindeki konumuzun sondan bir önceki kategorisi ile karşınızdayım sevgili okurlar. FPS’den o kadar bahsettik, oyunlardan bahsetmeden geçemedim. Karşınızda Dünya tarihinin fark yaratan FPS oyunları! İlk sıramızda Half-life bulunuyor. Bilmeyen yok zaten bu güzel oyunu. Sonra listemizde, Quake 2, Unreal Tournament 2004, Call of Duty, HALO gibi oyunlar bulunuyor. Bu oyunların bazısı eskiden çok oynandı şu an oynanmıyor, bazısı eskiden oynanmıyordu, şimdi popülerleşmeye başladı. Ama bazısı var ki; hep popülerdi! O oyunlar gerçekten fark yarattı diyebilirim. Çoğu oyuncunun gözü kaliteli bir FPS oyunundan başka pek bir şey görmüyordu.

En Yüksek FPS’e Sahip Bilgisayarları Bulma Yöntemi

Marka bakımından Monster, MSI gibileri bu konuda tek geçiliyor zaten. Ancak; size bir sır vereceğim, tabii sevgili okurlar; eğer aramızda kalacağına söz veriyor iseniz? Evet, en yüksek FPS’e sahip bilgisayarları aslında bulmak çok kolay. İşlemci türü, işlemci hızı, RAM miktarı, RAM disklerinin ortalama olarak performans tablosunu çıkarın. Ortalama bir değer verin 10 üzerinden. Sonra almak istediğiniz bilgisayarın ekran kartına 10 üzerinden puan verin. Sonucu 5 ile çarpın. Çıkan sonuç 100 üzerinden FPS’in ne kadar iyi olduğudur. Örneklerle açıklıyorum öyleyse: A bilgisayarının işlemci türü, hızı ve RAM’ine toplam verdiğim puan 7. Ekran kartına ise 5. 12×5’ten %60 hızlı diyorum.

B bilgisayarının işlemci türü, hızı ve RAM’ine toplam verdiğim puan 6, ekran kartına ise 7. 13×5’ten %65 hızlı diyorum. Ve tabii ki; FPS odaklı bir cihaz arıyor isem, B bilgisayarı ile birlikte kasaya gidiyorum. Nasıl taktik ama? [ Tüm oranlar gerçektir ve mutlaka doğru sonucu verir. ] Bu oran için uğraştığımı söyleyebilirim. Bu konu hakkında yoruma bir not bırakırsanız eğer çok sevinirim. Son kategori de bitti mi ne? Okuyanlara teşekkürler!