Grand Theft Auto 5 verileri şoförsüz arabaları geliştirmeye yardımcı oluyor

Grand Theft Auto 5 verileri şoförsüz arabaları geliştirmeye yardımcı oluyor

Video oyunları bir eğlence durağından çok daha fazlası olabilir. Sürücü olmayan araçların nasıl davranması gerektiğine ilişkin verilere ihtiyaç duyan dünyanın önde gelen otomobil üreticileri için, bir oyunun özellikle kullanışlı olması bunu kanıtlıyor. Bu oyun Grand Theft Auto 5.

Princeton Üniversitesi’nden Princeton Özerk Araç Mühendisliği ekibine danışmanlık yapan Princeton Üniversitesi’nde bir profesör olan Bloomberg ile yakın tarihli bir röportajında, GTA 5’i  “veriyi elde edebileceğimiz en zengin sanal ortam” olarak nitelendirdi.

“Gerçek dünyada araba üretip denemek daha iyi olmaz mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Adil olmak gerekirse, araştırmacılar bunu yapıyor – ancak GTA 5 ve diğer yazılımlar, gaz ve bakım gibi gerçek bir otomobil ile gelen tüm zımbırtılara ihtiyaç duymadan çok daha hızlı veri üretebiliyor ve bu da onu iyi bir ek araç kılıyor. Ayrıca bunun amacı dünyadaki GTA Online oyuncularından veri toplamak gibi değildir – bunlar simülasyondur, eğlenerek oynamak için değil.

Yine de, bana, 2005 yılında World of Warcraft’da ortaya çıkan bozuk kan kazasını hatırlatıyor. Bilmeyenler için, Bozulmuş Kan son bölüm patronu Zul’Gurub tarafından oyunculara bulaştırılabilen oyun içi bir hastalık. Hastalık oyuncuların vuruş güçlerini düşürüyordu ve oldukça bulaşıcıydı. Yalnızca bir kaç saniyeye kadar sürecek ve ortaya çıktıkları baskıyla sınırlı olacak şekilde tasarlanmış olsa da, oyuncular bunu dış dünyaya yaymanın yollarını buldular. Bu da Warcraft dünyasındaki herkesin enfekte olmasına neden oldu ve CDC(Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi) tarafından model alındı, onların bir hastalık nasıl yayılır konusunda araştırma yapmalarına neden oldu.

İşin aslı öyle, şimdi GTA 5’e gelecek olursak bol miktarda araba modelleri, öngörülemeyen AI ve çeşitli hava koşulları ile veri üretmede yararlı olabileceğini düşünüyorum. Sözü edilen verilerden yaratılan algoritmalar elbette otomobilinizi yerel bir suç patronuna çevirmeyecek ya da ters döndüğünde kaç saniye içinde alev alıp, patlayacağını hesaplamayacak. Yani öyle düşünüyorum en azından.