Hem PC Hem Laptop Olan Hepsi Bir Arada Oyuncu Bilgisayarı ASUS ROG Mothership Tanıtıldı

Hem PC Hem Laptop Olan Hepsi Bir Arada Oyuncu Bilgisayarı ASUS ROG Mothership Tanıtıldı

ASUS ROG Mothership

ASUS ROG Mothership

Geçen sene oyun dizüstü bilgisayarları inceltildi ve daha hafifleşti. Bu yıl biraz daha hırçın oluyorlar. Mesela ROG Mothership‘i ele alalım; görünüşte ASUS‘un yeni bir 17 inçlik oyun dizüstü bilgisayarı ama aslında çok daha tuhaf bir şey var. Bir düğmeye basın ve büyük kickstand ekranın arkasından dışarı çıksın. Klavyeyi bir kez katladığınızda, ekrandan uzağa götürebilirsiniz ve büyük bir Surface Pro gibi kablosuz olarak kullanabilirsiniz. Temel olarak, ASUS hepsi bir arada oyun bilgisayarı, dizüstü bilgisayar biçiminde yaptı. “Masaüstü değiştirme” terimi için yeni bir anlam getiriyor.

ROG Mothership, NVIDIA‘nın en güçlü modeli olan 2080 Max-Q dahil olmak üzere NVIDIA’nın RTX 20 serisi GPU’larını kullanan ilk oyun dizüstü bilgisayarlarından biri. Bu, çok fazla ham güç ve gerçek zamanlı ışın izlemenin yanı sıra oyun aydınlatmasını CG Hollywood filmlerinden beklediklerimize yaklaştıracak bir sahneleme tekniği vaat ediyor. Bu özellik henüz geliştiriciler tarafından yaygın olarak desteklenmiyor, ancak onu kullanan Shadow of the Tomb Raider ve Battlefield V gibi oyunlar mevcut. NVIDIA’nın en yeni GPU’ları, ASUS’un böyle eşsiz bir oyun dizüstü bilgisayarı geliştirmesinin büyük bir nedenidir, çünkü ince bir dizüstü bilgisayar kasasına bir ton gücü verimli bir şekilde getirebildiler.

Hepsi bir arada PC‘ler gibi, anakart ve diğer donanım bileşenleri ekranın hemen arkasındadır. İki parça alüminyumdan yapılan 4.67 kiloluk bir canavar olarak, bir tank gibi hissettiriyor. Bu nedenle işleri arttırmak için bir kickstand’a ihtiyaç duyuyor. ASUS temsilcileri, yeni nesil bir dizüstü bilgisayar hayal etmeye çalıştıkları sırada birçok farklı tasarım konseptini keşfettiklerini söylüyor. Bir noktada, dikey olarak bir dizüstü bilgisayar düşündüler ve onu serin tutmak için mükemmel bir yönelim olduğunu fark ettiler. Bunu yaparak, tepeye yükseldikçe ısıyı daha verimli bir şekilde tüketebilirler, oysa yatay bir düzlemde ısının tamamı aynı seviyededir.

Klavyeyi monitöre bağlı tutarak, ROG Mothership’i çok büyük bir dizüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Bunu bir kez kaldırdığınızda, tamamen yeni bir olasılıklar dünyası açılıyor. Temelde 17 inçlik bir ekrana sahip bir masaüstünden farklı değil. Klavye, harika hissettiriyor ve 2,4 GHz kablosuz bağlantısı oldukça duyarlı. Daha fazla ergonomik bir açı kazandırmak için biraz ikiye katlayabilir, ayrıca biraz masa alanı kazanabilirsiniz. Ve elbette, onu tamamen çıkarabilir ve en sevdiğiniz mekanik oyun klavyesi ile değiştirebilirsiniz.

Beklediğiniz gibi, ASUS ayrıca Mothership’in 17,3 inçlik ekranı ile sağlam bir oyun deneyimi sunmayı hedefliyor. 144Hz yenileme hızı, 3ms yanıt süresi ve NVIDIA’nın G-SYNC’i ile 1080p’de mevcut. Bu kadar büyük bir ekran boyutu göz önüne alındığında belki de 4K olmalıydı diyebiliriz. Kaputun altında, 4.78 GHz’e kadar hızlara ulaşmak için overclock edilmiş Intel’in Core i9-8950HK CPU’su var. 64 GB’a kadar RAM doldurabilirsiniz ve çok cesur bir Raid 0 dizisinde üç adet 512GB NVMe SSD çalıştırabilir. Oyun oynamak istemiyorsanız ve sadece belgeler üzerinde çalışmak istiyorsanız, bir düğmeye basarak da entegre grafiklere geçebilirsiniz. Bu işlem yeniden başlatmayı gerektirir, ancak size birkaç saat fazla pil ömrü kazandırır.

Şuan ASUS, ROG Mothership için bir fiyat ya da çıkış tarihinden söz etmiyor, ancak bunun tipik bir oyun laptop’undan çok daha pahalıya mal olmasını bekleyebilirsiniz. Neredeyse sınırlı sayıda üretilmiş bir cihaz gibidir. Şirket hemen piyasaya sürmekte acele etmiyor. Her bir ünitenin inşa edilmesi de zaman alır, çünkü el yapımı parçalara sahiptir. Herkes daha ince ve hafif olmaya odaklanırken, ASUS oyun dizüstü bilgisayarlarını tamamen kullanma biçimimizi yeniden düşündürmek istiyor.