Heroes of Might and Magic: Olden Era’nın Yaratıcıları, Serinin Lore’ini ve Anlatının Öznelliğini Tartıştı

Heroes of Might and Magic: Olden Era’nın Yaratıcıları, Serinin Lore’ini ve Anlatının Öznelliğini Tartıştı


Unfrozen stüdyosu, yaklaşmakta olan strateji oyunu Heroes of Might and Magic: Olden Era’nın yeni bir geliştirici günlüğünü yayımladı. Bu günlükte, yaratıcılar seri lore’unu ve anlatımın öznelliğini tartıştılar.

Eğer siz bir franchise’ın orijinal yaratıcısı değilseniz, o evren her zaman çok özel bir yaklaşım gerektirir. Bir hayran olarak, sevdiğiniz dünyaya ruhuna sadık kalmakla birlikte mantıklı ve düşüncesiz bir fanfic gibi hissettirmeyen bir şeyler eklemek istersiniz. Görev, eğer franchise eskiyse (Might and Magic gibi) ve karmaşık bir tarihe sahipse (yine Might and Magic gibi) daha da zorlaşır.

Heroes of Might and Magic, Might and Magic franchise’ının bir yan ürünüdür. Bu seri, aynı dünyada (MM6-MM8) üçüncü bölüme kadar gerçekleşir. Sonrasında, eshatolojik bir olay meydana gelir ve HoMM4 ve ardından gelen oyunlar, oyuncuları yeni dünyalara taşır. HoMM4’ün dünyasına kaçmayı başaran bazı orijinal Enroth sakinleri varken, HoMM5 ve sonrası, evreni daha geleneksel bir fanteziye dönüştüren bir nevi yumuşak bir yeniden başlangıç olarak kabul edilir.

HoMM:OE, serinin orijinal dünyası Enroth’a geri döner. Ancak bahsedilen yumuşak yeniden başlatma sebepsiz olmadı. Bunun bir nedeni var ve bu, “Kahramanlar”ın hayranlarının serinin kökenlerine karşı tutumlarında yatıyor.

Mesele şu ki, Might and Magic evreni aslen, gelişmiş medeniyetler ve dünyaları terraform eden eski yaratıklar hakkında, uzayda geçen bir bilim kurgu/fantezisidir; sonuç olarak yalnızca ortaçağ dünyalarına benzeyen bir dünya olarak gözükmektedir. Might and Magic serisi buna derinlemesine dalar, ancak Heroes of Might and Magic alt-serisi bunu gizler. Hayır, orijinal yaratıcılar “Kahramanları” hep aynı dünyanın bir parçası olarak gördüler, fakat bilim kurgu unsurları seride hiçbir zaman açıkça ifade edilmedi. Inferno’dan Kreegan şeytanlarının aslında uzaylı bir ırk olduğunu yalnızca Might and Magic serisinin oyunlarından veya internetten öğrenmek mümkündü (kampanyadaki birkaç ipucunu saymazsak). Bu yüzden birçok kişi, kökleri hakkında hiçbir şey bilmeden “Kahramanlara” âşık oldu.

Topluluk bölünmüş durumda. Bazılarına teknofantezi hoş gelir. Diğerleri için daha çok hoş bir paskalya yumurtası gibidir – bilmek güzel ama algıyı pek etkilemez. Bazı oyuncular ise “tekno” tarafını kesinlikle sevmez – işte bu tür oyuncular HoMM3’te çıkması planlanan ve evrenin daha teknolojik yönünü yansıtacak olan Forge fraksiyonuna karşı çıktı. Birçok “Kahraman” hayranı onları saf fantezi olarak kabul eder. Bu, daha sonraki serilerin daha geleneksel dünyalara taşınmasının nedenlerinden biridir. Geliştiriciler söylediğine göre, stüdyoda tıpkı hayran topluluğunda olduğu gibi, bu konuda görüşler ve tercihler oldukça farklı.

Unfrozen’a göre, stüdyo geliştiricileri, “Heroes of Might and Magic’in farklı dünya görüşlerinin çarpışması hakkında bir oyun olmasını her zaman sevmiştir. Olden Era’da yaratıcılar, görsel tasarımdan oynanışa kadar farklı fraksiyonların farklılıklarını vurguluyor. Peki, neden bu dünya görüşlerinin farklılıklarını kendi çıkarlarımız doğrultusunda kullanmayalım?

Jadame’in farklı halklarının büyünün nereden geldiğine, dünyanın nasıl başladığına, dünyada tanrıların olup olmadığına, ne yapabileceklerine veya yıldızların hareketinin ne anlama geldiğine dair farklı görüşleri vardır. Tek bir cevap sunmak yerine, neden bu görüş farklılıklarından yararlanmayalım?

Olden Era’da, Tapınak’ın takipçileri Güneş’in, ahlaki olarak iyi ruhların ölümünden sonra ulaştığı sihirli bir çanak olduğuna inanır. Bu yüzden kendini geliştirmeyi vaaz ederler: yaşarken ne kadar iyiysen, ruhun o kadar güçlenir ve onların ana tapınma nesnesine o kadar çok güç verir. İşte bu yüzden tapınak şövalyeleri, ruhları bedenlerine doğanın dışında bir şekilde bağlayarak onlara lütfu reddeden ve Güneş’e olan borcunu yerine getirmesini engelleyen nekromansları nefret eder.

New World Computing de güvenilmez bir anlatıcı kullanıyordu. Örneğin, Enroth’un bazı sakinleri VARN’ı sıradan bir deniz gemisi olarak algılıyordu. Ve kreeganlar boşuna “şeytan” olarak adlandırılmadı, onların köleleştirdiği insanlar da “cin çarpmış” olarak.

Bununla birlikte, HoMM:OE’nin bazı yönleri oldukça kesin – örneğin, Jadame’de hangi halklar yaşar, toplumlarının ve politik ittifaklarının nasıl yapılandırıldığı. Ya da coğrafya örneğin.

Bu, Jadame haritasının sürümü, Marco Phoenix’in harika bir fan çalışmasından esinlenmiştir – o zamandan beri kıta sınırları biraz değişti.

Jadame’in en büyük yanardağı, Shadow Spire’da yer alır, ancak o uykudadır. Aktif olanlar güneyde bulunur. Bunlar – gerçekler. Ancak bu kısmın yakınındaki yeni alevli tehdidin kaynağının yanardağlar olup olmadığını veya bunun tam tersi, yanardağların bu nedenle uyandıkları net bir şekilde öğrenemeyebiliriz – belki onları volkanik elementin yakınlığı çekmiştir, onlara güç mü vermiştir? Bu yeni güç, yuvası olan böceklerin bilinçli olarak çağrıldığı mı, ya da onlar tarafından mı kontrol edildi?

Bu soruların bazılarına oyuncular hikaye kampanyasında cevaplar bulacak. Diğerleri yorumlamaya açık kalacak. Çünkü herkesin kendi doğrusu var.

Heroes of Might and Magic: Olden Era’nın PC’de erken erişimde Steam üzerinden 2025’in ikinci çeyreğinde çıkış yapması planlanıyor.