iBase, Intel LGA1851 platformu için ilk anakartını tanıttı

iBase, Intel LGA1851 platformu için ilk anakartını tanıttı

Intel şirketinin LGA1851 platformunu sunma niyeti hakkındaki bilgi oldukça uzun bir süredir yaygınlaştı. İşlemci devinin ortakları, soğutma sistemleri üreticileri de dahil olmak üzere, yeni CPU soğutucularını tanımlarken gelecekteki soketi destekleme konusunda açık bir şekilde belirttiler. Bu arada, endüstriyel ve yerleşik çözümlere odaklanan iBase şirketi, LGA1851 soketi için ilk anakart geliştirmenin duyurusunu yaptı.

iBase MI1002 modelinin, resmi olarak LGA1851 yapısında üretilen Meteor Lake-PS işlemcileriyle kullanılmak üzere tasarlandığı ilginç bir detaydır. Resmi olmayan kaynakların açıklamalarına rağmen, 2022-2023 yıllarına ait verilere göre, Intel şirketi masaüstü CPU Meteor Lake için planlarını iptal etti. Bunun yerine, LGA1851 platformunda Core Ultra 200 serisi masaüstü çipleri temsil edecek olan Arrow Lake-S ailesi gelecek.

MI1002 kartına gelince, Mini-ITX formunda tasarlanmış olup, SO-DIMM DDR5 modül yuvalarına, 2,5 gigabit ağ arabirimine, PCI-E x4 yuvasına ve üç adet M.2 yuvasına sahiptir. Ayrıca, iki adet SATA 6 Gbps portu ve dört adet COM portu bulunmaktadır. Yani, endüstriyel bir anakart için oldukça tipik bir donanıma sahiptir.