Intel Yapay Zeka Gelgitini Değiştirmek için Beyniniz Gibi Tasarlanmış Çipleri Araştırıyor

Intel Yapay Zeka Gelgitini Değiştirmek için Beyniniz Gibi Tasarlanmış Çipleri Araştırıyor

Nöromorfik Çipler

Nöromorfik Çipler

Nöromorfik çipler, bilindiği gibi insan beyninden sonra modellenir, ancak on yıllar süren araştırmalar sonucunda, normal CPU ve GPU‘lara kıyasla gerçek yaşam uygulamalarında daha iyi bir performans gösteremediler. Tecrübeli çip üreticisi bunu değiştirmek istiyor ve şirketin, Ar-Ge için “Loihi” olarak adlandırdığı özel tasarlanmış yeni bir nöromorfik çip açtığını açıkladı. 

Loihi, tüm nöromorfik çipler gibi, araştırmacıların temel hesaplama yapı taşı olarak “spiking nöronları” dediği şeyleri kullanıyor. Bu nöronlar bugünün silikonunda bulunan geleneksel mantık kapılarını değiştiriyor ve bilgileri ikili 1 ve 0 olarak işlemek yerine, gönderdikleri sinyalleri ağırlaştırıyorlar, böylece işlevsellik ikilikten daha analojik hale geliyor. Ve CPU’ların aksine, bu nöronlar, hesaplamalarını bir “tick-tock” modunda düzenleyen merkezi bir “saat” tarafından kontrol edilmemektedir, ama gerektiğinde bunu yapabilir. 

Tüm bu yapısal farklılıklar nöromorfik çip günümüz işlemcilerinden çok daha verimli hale getirir ve 1000 kat daha az enerji tüketir. Bu Yapay Zeka (AI)’nın telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarda çalışması konusunda büyük bir avantajdır. Ve nöromorfik çiplerin içinde gönderilen sinyallere ağırlık verme yeteneği onları modern AI’nın temel taşı olarak iyi bir hale getirir: Kendi kendine sürülen arabalardan sayısal yardımcılara kadar her şey için verileri işleyen sinir ağı gibi.

Fakat nöromorfik işlemcilerin teorik avantajlarına rağmen, çipler henüz laboratuarın dışında gerçek sonuçları gösteremediler. Akademik ve endüstriyel araştırmalarda iyi performans gösterdiler, ancak uygun bir tüketici ürünü haline gelmek için ölçeklendirilmediler. Sahadaki bir bilim adamı olan Steve Furber, IEEE Spectrum’a bu yılın başlarında şunları söyledi: “Şu anda nöromorfik hesaplama konusunda çok fazla popülerlik var. Ancak şu anda nöromorfiklerin alternatifi geçtiği yüksek hacimli bir uygulamanın güçlü bir gösterimi yok.” Başka bir deyişle, ilk etap için hazır değiller. 

Nöromorfik Çip

Nöromorfik Çip

Elbette Intel bunu biliyor ve yeni Loihi çipleri sunucu yığınları için mukadder değil. Bunun yerine, şirket 2018 yılının ilk yarısında bir kaç tane “önde gelen üniversite ve araştırma enstitüsü” ile bilinmeyen bir sayı paylaşacak. (Kaç çip ve kimler alacak bilinmiyor.) Bu araştırma umarız Intel’in tasarımlarını doğrular, hem de genel olarak nöromorfik çipler ve AI’ya yönelik çalışmaları ileri düzeye taşır. 

Intel için ise, bu sadece başka bir araştırma yolu değil. Nvidia ve AMD gibi rakiplerin yükselişinde önemli bir karşı atak olabilir. Bu şirketler, modern AI’nın ihtiyaçlarına uyan çip tasarımı sayesinde AI patlamasından yararlandı (Daha yakın zamanda Nvidia, donanımıyla ilgili Çinli teknoloji devleriyle yeni anlaşmalarını belirten bir dizi açıklama yaptı). Google gibi diğer şirketler, bulutta AI için yeni işlemciler geliştiriyor ve bu da Intel’in potansiyel gelirlerini azaltıyor. 

Bütün bunlar, değişen bir endüstride egemen konumuna geçmek için savaşan şirketi geride bırakmıştır. Şu ana kadar çözümü, donanımı makine öğrenimi ve bilgisayar örüntüleri için özel olarak hazırlanmış olan Movidius, Mobileye ve Nervana gibi yonga üreticilerini satın almakta buldu. Ancak rekabet sona erdiğinde, şirketin daha egzotik araştırma alanlarını keşfediyor olması şaşırtıcı değil. İnsan beynini taklit eden cipsler kuşkusuz ikinci kez bakmaya değer.