İşte Toshiba’nın Ucuz ve Yükek Kapasiteli Bellek Kartı!

İşte Toshiba’nın Ucuz ve Yükek Kapasiteli Bellek Kartı!

QLC Kaçınılmazdı!

Toshiba, dünyanın ilk dört katmanlı hücre (QLC) 3D NAND yığınlanmış bir hücre yapısına sahip olan flash belleğini geliştirdi. Toshiba için teknik açıdan heyecan verici olmakla birlikte, tüketiciler için ise durum şu: Ana fiyat düzeylerinde daha yüksek kapasiteli katı hal sürücüsü alabilecekler. 

Bu da ana akım performansı üç katmanlı hücre (TLC) NAND flash belleği kullanan SSD’lerde olduğunun aynısı olduğu anlamına geliyor. TLC sürücüler genellikle düşük yazma performansından etkilenirler ve QLC tabanlı SSD’lerde de bunun olacağından şüpheleniyoruz, belkide daha fazlası.

QLC’ye giden yol kaçınılmazdı, ancak bu kolay olmayacaktı. Çok bitli flash bellek yongaları, her bir bellek hücresindeki elektron sayısını (şarj) yöneterek verileri depolamakta. Hücre başına bit sayısını artırmak TLC belleğinin iki katı doğruluk gerektirdiğinden maddeleri 4 bit başına hücrelere (QLC) kadar sıkıştırmak bazı teknik zorluklarla Toshiba’yı uğraştırdı. SLC NAND sadece iki voltaj durumunu izler, MLC (her hücre için 2 bit) dört voltaj durumunu izler, TLC sekiz voltaj durumuna sahiptir ve şimdi QLC 16 voltaj durumuna sahip.

Toshiba bununla nasıl uğraştı? Belirsiz şartlar altında, Toshiba QLC 3D flash bellek yaratmak için gelişmiş devre tasarım yeteneklerinden ve 64 katmanlı 3D flash bellek işlem teknolojisinden yararlandığını söyledi. Neyse ne! Sonuçta, bu hafıza süreci ile dünyanın en yüksek hafıza kapasitesine sahip bir prototip ortaya çıkıyor.

Toshiba, ileriye dönük olarak bakarsak, QLC 3D flash belleğin tek bir pakette 16-kalıp istifli bir mimariye sahip 1.5TB SSD’leri sağlayacağını belirtti. Fiyatının ne kadar olacağıda önemli elbette. Açıklanmayan bi o kaldı.

TAEC’in bellek iş birimi başkan yardımcısı Scott Nelson, “SLC’den MLC’ye ve MLC’den TLC’ye geçmek için büyük teknoloji değişiklikleri endüstri direnci ile karşılanmaktadır ve QLC’nin getirilmesi sıradışı değildir. Daha yüksek yoğunluklar getiren ve uygun maliyet / performans denklemi üreten zorlayıcı depolama çözümleri talebi her zaman olacaktır – QLC teknolojisi de tam olarak bu noktayı karşılayacak” dedi.

Toshiba, Ağustos ayında Kaliforniya, Santa Clara’daki Flash Bellek Zirvesi sırasında QLC belleğine dayanan 1.5 TB SSD’yi sergilemeyi planlıyor.