Klasik Seriye Nostaljik Bir Yolculuk: Streets of Rage 4

Klasik Seriye Nostaljik Bir Yolculuk: Streets of Rage 4

Streets of Rage 4

Streets of Rage 4

Oyunlar arasında saygı duyulan ve sevilen beat-em-up’larından biri olan Streets of Rage serisi, Sega Genesis’in geniş kütüphanesinin ayrılmaz bir parçasıydı. 90’lı yıllarda ev konsolları üzerinde altyazıyı popülerleştiren orijinal üçlemesi, çetelere ve yozlaşmış politikacılara karşı savaşmak için kendi ellerine geçen sokak savaşçılarından oluşan bir ekip etrafında toplandı. 24 yıllık bir uyuşukluktan sonra bile Streets of Rage oyunları, hayranları tarafından geri dönüşü bekleme konusunda çok saygı görüyor. Ve şimdi, serideki bir sonraki giriş, Streets of Rage 4 ile,  uzun aradan sonra dokunuşunu kaybetmediğini gösteriyor.

Streets of Rage 4 Tanıtım

Bu, geliştiricilerin Streets of Rage serisini yeniden canlandırmaya çalıştığı ilk zamanlar değil. Sega, Dreamcast’de bir canlanma girişiminde bulundu ve Craffdown 2’nin arkasındaki geliştirici olan Ruffian Games de Xbox 360 ve PS3’te yeniden başlatmayı denedi. Ama şimdi, beat-em-up serisindeki bir sonraki oyun, Sega Genesis oyunlarının gerçek bir devamı olacak. Oyun, Wonder Boy: The Dragon’s Trap remake ve Streets of Fury EX üzerinde çalışmış olan geliştiriciler LizardCube ve Guard Crush Games’ten geliyor. Streets of Rage, selefinin side-scrolling beat-em-up oynanışı, pürüzsüz synth beatleri ve modern konsollar üzerine yepyeni bir görsel stili ile büyük bir geri dönüş sağlayacak gibi duruyor.

PAX West 2018’de oynana demoya göre şimdiye kadar nasıl şekillendiğiyle ilgili birçok kişi etkilendi. Demo başlangıcından itibaren, oyun öncüllerinin geçmişini ve mirasını yansıtıyor. Sadece saygı duymakla kalmaz, kendine özgü bir stil ile aynı zamanda serinin muhtemelen beklediğinizden daha fazla doğal bir ilerleyiş gibi hissetmesini sağlayan bazı yeni fikirler de sunar. SOR4’ün planlanması hala devam ediyor olsa da, başka bir suç dalgasının, Streets of Rage 3‘ün olaylarından sonra bir zamanlar şehri ele geçirdiği açıkça görülüyor. Bu da emektar canavarları Axel Stone ve Blaze Fielding’i eyleme dönüştürmeye zorluyor. Geliştiriciler geri dönen diğer karakterler hakkında herhangi bir bilgiyi paylaşmaya hazır değillerdi. Ancak yaklaşan oyun, önceki oyunların gün boyunca öne çıktığı bilinen kinayelerden, düşmanlardan ve tarzlardan yararlanıyor.

Çekirdek oynanış, orijinal oyunlarda olduğu gibi kalır ve geliştiriciler, ikinci ve üçüncü oyunları mihenk taşıları olarak gösterir. Ekip ayrıca, yeni giriş için ilham kaynağı olan gayri resmi hayran oyunu, Streets of Rage Remake’in hayranları olduklarını belirtti. Karakterlerin çoğu Axel Grand Upper gibi daha ikonik hareketler ile geri dönüş yapar. Streets of Rage 4 ile geçirilen zaman boyunca kalıcı bir his beliriyor, hepsinin çok tanıdık geldiğini hissettiriyor. Bununla birlikte, oyunun bazı daha çağdaş değişiklikleri açıkça belliydi. Hayranların SOR4’te kazacakları harika bir özellik, modifiye edilmiş bir süper hareket sistemidir. SOR2‘de olduğu gibi, özel bir hareket kullanarak sağlığınızın bir kısmını tüketir ve risk/ödül sistemi oluşturur. Ancak yeni oyunda, bu can sıkıcı yaşam düzenli saldırılarla takip edilerek kurtarılabilir. Bloodborne’un sağlık rejimi sistemine benzer.

Streets of Rage 4 hakkında en çarpıcı şeylerden biri, oyunun ilk fragmanında görünen yeni görsel stilidir. Orijinal oyunlarda ayrıntılı 2D sprite çalışmasına yer verilirken, SOR4, karakterleri ve arka planları için elle çizilmiş sanatı kullanıyor. LizardCube’un Wonder Boy: The Dragon’s Trap’inde kullanılan stile benzer. Her ne kadar bazı kalıpların çok farklı bir görünümle ilgili çekinceleri olsa da, yeni estetik hala geçmiş oyunların ruhuyla uyumludur. Dahası, selefinin canlı, ama yine de durağan şehriyle kıyaslandığında çok daha dinamik bir görünüm sunuyor. Sokak haydutlarının dalgalarına karşı savaşırken, kentin muazzam farklı alanlarında, her biri şaşırtıcı miktarda ayrıntı ve tat gösteren birkaç aşamaya rastlanabilir.

PAX West’de oynanması gereken yapı yani beklenen, bazı yer tutucu varlıkları ve orijinal oyunlardan gelen müzikleri yeniden kullanmaktı. Ancak, geliştiriciler final oyununun, orijinal oyundan ön plana çıkmasına yardımcı olmak için kendine özgü bir skoru ve efektleri olduğunu belirterek hızlı davrandılar. Serinin orijinal bestecisi Yuzo Koshiro’nun oyun için yeni synth-rock parçaları oluşturmaya dönüp dönmediği konusunda ağzı kapalı davransalar da, oyunun kendine özgü tarzı için onunla ve Sega’yla görüştüklerini belirttiler.

Henüz hangi platformlar olduğu duyrulmamış olan SOR4 2019’da gelecek ve zaten şuan çok iyi durumda. Kısa demodan bile, aksiyon inanılmaz bir şekilde hissedildi. Seri, beat-em-up tarzındaki etkisi ve 90’lı yılların ilk 2D oyununun ayırt edici özelliği haline gelen sevecen tarzı ve sunumu uzun süredir yeni oyun için sabırsızlıkla bekleyen hayranları tarafından saygı kazandı. SOR4’ün mutlaka doldurması gereken büyük eksiklikleri olsa da, geliştiriciler doğru yolda görünüyor.