Larian Studios Başkanı, oyun endüstrisindeki işten çıkarmanın yayıncıların aşırı açgözlülüğü nedeniyle olduğunu söyledi.

Larian Studios Başkanı, oyun endüstrisindeki işten çıkarmanın yayıncıların aşırı açgözlülüğü nedeniyle olduğunu söyledi.

Larian Studios, Baldur’s Gate 3 oyunuyla GDC Awards 2024’ün ana kazananlarından biri olarak, oyun endüstrisinin durumunu bir kez daha eleştirmek için fırsattan yararlandı. Başkanı ve genel müdürü Sven Vincke, oyun endüstrisindeki “cimriliğin” kendisinin oyun işine başladığı günden beri endüstriyi nasıl yok ettiğini anlattı.

“Hayatım boyunca yayıncılarla mücadele ediyorum ve aynı hataların defalarca tekrarlandığını görüyorum” dedi. Büyük şirketler için tek önemli şeyin çeyrek dönem sonuçları olduğunu ve bunun uzun vadeli sorunlara yol açsa bile bu sonuçların diğer şeylerden daha değerli olduğunu söyledi.

“Sonra herkesi kovuyorsun ve bir sonraki yıl ‘Lanet olsun, geliştirici kalmadı’ diyorsun ve tekrar insanları işe alıyorsun, sonra satın almalar yapıyorsun, yine aynı döngüyü geçiyorsun ve sonra her şey sadece çöküyor”, dedi Baldur’s Gate 3 yönetmeni. Bu sözler Vincke’nin bu yılki DICE Ödülleri töreninde paylaştıklarıyla benzerlik gösteriyor.

Larian Studios’un başı, yayıncıların kar hırsını dizginlemeleri gerektiğini, rezerv oluşturmaları ve çalışanlarına iyi bakmaları gerektiğini belirtti.“Bu insanların kazandığı kurumsal bilgiyi kaybetmeyin, her defasında kaybettiğiniz bu insanların bir döngüyü tekrar etmenize neden olduğu bilgiyi. Beni çok sinirlendiriyor”.

Baldur’s Gate 3’ün yaratıcısının açıklamalarını GDC Awards’ın önde gelen sunucusu Alanah Pearce destekledi. Ona göre, genellikle GDC’ye katılan birçok profesyonel, 2024’te “bu lüksü” kendilerine sağlayamayacak çünkü bir sonraki maaşlarının nereden geleceğini bilemezler. Pearce, birçok yetenekli profesyonelin işlerini kaybettiğini iddia etti, bu kişiler arasında ödüle aday gösterilen oyunlar üzerinde çalışanlar da bulunuyordu.

Larian Studios, Tencent’ten yatırım alsa da, bağımsız bir stüdyo için ayrıcalıklı bir konumda bulunmaktadır, bu da Vincke’nin eleştirel yorumlarını dile getirme özgürlüğüne sahip olduğu anlamına gelir. Çinli dev, geliştiricinin günlük faaliyetlerine müdahale etme hakkına sahip olmadığı gibi çoğunluk hisse senetinin direktöre ve onun eşine ait olduğunu ve satmayı düşünmediklerini de belirtti.