Mavi Gözlerin Büyüleyici Yanı

Mavi Gözlerin Büyüleyici Yanı

Gözleriniz mavi ya da yeşil olmayabilir, bu pigmentlerden kaynaklanır. 

Paul Van Slembrouck‘un Medium için yazdığı yazısında bahsettiği gibi, göz renkleri aslında yapısaldır ve oldukça ilginç bazı fiziki şeyler içermektedir.

Gözünüzün renkli kısmı iris olarak adlandırılır ve iki katmandan oluşur. Bunlar arka taraftaki epitel ve ön taraftaki stromadır.

Epitel sadece iki hücredir ve bu hücreler siyah ile kahverengi pigmentler içerir. Bazı insanların gözlerinde bulunan koyu lekeler, aslında epitelden oluşur.

Stroma aksine, renksiz kollajen liflerden oluşur. Bazen stromada melanin adı verilen koyu renkli bir pigment bulunur ve fazla kollajen birikimi içerir.

Ve, büyüleyici bir şekilde, göz renginizi kontrol eden bu iki faktördür.

Örneğin, kahverengi gözler, stromada yüksek konsantrasyonda melanin içerir; bu da kolajen tortularına bakılmaksızın göze giren ışığın çoğunu emerek koyu rengini verir.

Yeşil gözlerin melaninleri fazla değildir, ancak kollajen birikintileri yoktur.

Gözlerine giren ışığın bir kısmı pigment tarafından emilirken, stromadaki parçacıklar ayrıca Tyndall efekti adı verilen, sonucunda mavi bir renk oluşturan bir ışığı saçar (bu, gökyüzünü görünmesini sağlayan Rayleigh saçılmasına benzerdir).

Kahverengi melanin ile birlikte bu, gözlerin yeşil görünmesini sağlar.

Mavi gözler ise renkleri tamamen yapısal olduğu için en büyüleyici gözler.

Mavi gözlü insanlar hiç pigmenti olmayan tamamen renksiz bir stromaya sahiptirler ve fazla kollajen birikimi içermezler.

Bu, giren tüm ışığın atmosfere dağılmış olduğu ve Tyndall efekti sonucunda mavi bir renk oluşturduğu anlamına gelir.

İlginçtir, bu mavi gözlerin aslında belirlenmiş bir renge sahip olmadığı anlamına gelir. Tamamen göze baktığınız anda mevcut ışık miktarına bağlıdır.

Oldukça akıl almaz şeyler. 

Kaynak: 1