Nintendo’nun eski başkanı, işten çıkarmaların sorunu çözecek bir yol olmadığına inanıyordu.

Nintendo’nun eski başkanı, işten çıkarmaların sorunu çözecek bir yol olmadığına inanıyordu.

Son aylarda oyun endüstrisindeki işten çıkarmalar konuşulmaya devam ediyor ve bazıları Satoru Iwata’nın sözlerini hatırlıyor daha on yıl önce söylediği, Nintendo’nun o zaman ki başkanının, sorunları çözmenin bir yolunun işten çıkarmak olmadığını açıkladığı röportajda söylediği sözleri.

Personel sayımızı neden azaltmadığımızla ilgili olarak, şunu söyleyebilirim ki, bu işletmenin zaman zaman iniş ve çıkış yaşadığı doğrudur ve zor zamanlarda bile kâr elde etmek ve bunu yatırımcılara geri vermek ve hisse değerini yüksek tutmak ideal olan durumdur. Bu nedenle gereksiz harcamaları azaltmalı ve etkili bir yaklaşıma bağlı kalmalıyız. Ayrıca bazı şirketlerin belirli sayıda çalışanı işten çıkararak mali performanslarını iyileştirmek için yeniden yapılandırdıklarını biliyorum, ancak Nintendo farklı bir yaklaşım benimsiyor.

“Çalışanlarımız alanlarına önemli katkılar sağlıyorlar, bu nedenle, uzun vadeli olarak işimizi güçlendirmenin, çok sayıda çalışanın işten çıkarılmasının yardımcı olmayacağına inanıyorum.” şeklinde devam eden Nintendo’nun 2015 yılında vefat eden başkanı.

Satoru Iwata için bu sadece deneyim ve bilgi değil, aynı zamanda ahlaki bir meseleydi. Sadece etik açıdan değil:

Eğer kısa vadeli mali sonuçlar elde etmek için çalışan sayısını azaltırsak, çalışanların morale zarar vereceğine ve kovulma korkusu olan insanların, dünya çapında insanları etkileyecek oyunlar geliştiremeyeceğine içtenlikle inanıyorum. Bu nedenle mevcut politikamız, gereksiz harcamaları kademeli olarak azaltarak ve işimizin verimliliğini artırarak iyi sonuçlar elde etmek üzerine odaklanmıştır.